Βιντεοκάμερες: Η ιστορία τους

0
46
Βιντεοκάμερες: Η ιστορία τους

Σήμερα η λήψη κινούμενης εικόναςvideo – είναι κάτι που γίνεται πολύ εύκολα, ακόμα με συσκευές που βρίσκονται μέσα στην τσέπη μας και όχι μόνο. Όλα αυτά όμως είναι μια μεγάλη ιστορία που ξεκίνησε πριν πάρα πολλά χρόνια και θα δούμε μαζί πως φτάσαμε στο σήμερα.

Η ιστορία της βιντεοκάμερας ξεκινάει πριν από σχεδόν 100 χρόνια, τη δεκαετία του 1910 όταν υπήρξε η ανάγκη για μια συσκευή η οποία θα είχε τη δυνατότητα λήψης κινούμενης εικόνας. Η παραπάνω ανάγκη προέκυψε από μια άλλη εφεύρεση που έκανε τα πρώτα της βήματα εκείνη την περίοδο, την τηλεόραση. Χρειαζόταν λοιπόν μια συσκευή η οποία θα κάνει τη λήψη της κινούμενης εικόνας, έτσι ώστε να τη βλέπουμε αργότερα στην οθόνη της νέας εφεύρεσης, της τηλεόρασης.

Οι πρώτες βιντεοκάμερες ήταν μηχανικές

Οι πρώτες βιντεοκάμερες ήταν βασισμένες στην τεχνολογία του μηχανικού δίσκου Nipkow, μια εφεύρεση του Γερμανού εφευρέτη και τεχνικού Paul Julius Gottlieb Nipkow.

Μηχανικός δίσκος Nipkow – Photo credit Wikipedia

Ο μηχανικός δίσκος Nipkow ήταν μια εφεύρεση που πατενταρίστηκε από τον Nipkow το 1884 και είναι πρακτικά μια περιστρεφόμενη μηχανικά συσκευή σάρωσης εικόνων. Η χρήση βιντεοκαμερών που χρησιμοποιούσαν την παραπάνω τεχνολογία ξεκίνησε κάποια στιγμή μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1910 και συνεχίστηκε μέχρι και το 1930.

Οι μηχανικές κάμερες που χρησιμοποιούσαν την παραπάνω τεχνολογία δημιουργήθηκαν από τον εφευρέτη John Logie Baird και χρησιμοποιήθηκαν τόσο στις δοκιμές που γίνονταν για τις πρώτες τηλεοράσεις, αλλά και αργότερα, τα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης μέχρι και περίπου το 1930.

Οι ηλεκτρονικές βιντεοκάμερες έρχονται το 1930

Η ραγδαία εξέλιξη της τηλεόρασης έκανε απαραίτητη τη χρήση βιντεοκαμερών και έτσι η εξέλιξη των δύο τεχνολογιών θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι τα πρώτα χρόνια γινόταν πρακτικά παράλληλα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 εφευρέτες όπως ο Vladimir Zworykin  και ο Philo Farnsworth είχαν εμπνευστεί και σχεδίαζαν τις πρώτες ηλεκτρονικές βιντεοκάμερες, με στόχο να αντικαταστήσουν τις πρώτες μηχανικές βιντεοκάμερες.

Βιντεοκάμερα τεχνολογίας εικονοσκοπίου του δικτύου NBC από λήψη του 1937 – Photo credit wikipedia

Ο Vladimir Zworykin είχε εμπνευστεί το εικονοσκόπιο και οι βιντεοκάμερες που χρησιμοποιούσαν αυτή την τεχνολογία είχαν στα θετικά τους ότι προσέφεραν σημαντικά ισχυρότερο σήμα, συγκρινόμενο πάντα με τις πρώτες μηχανικές κάμερες. O Philo Farnsworth είναι γνωστός ως πρωτοπόρος στις εφευρέσεις που αφορούν την τηλεόραση και ειδικότερο το image dissector – διαχωρισμός εικόνας – και εξέλιξε ένα πλήρες σύστημα με δέκτη και βιντεοκάμερα. Αφού το δοκίμασε το σύστημα αυτό το διέθεσε εμπορικά στην αγορά από το 1938 έως και το 1951.

Αυτές οι δύο εφευρέσεις αντικατέστησαν αρκετά γρήγορα στην αγορά τις μηχανικές κάμερες μιας και έλυναν αρκετά θέματα τους και έτσι η βιομηχανία της τηλεόρασης πέρασε στην ηλεκτρονική εποχή των βιντεοκαμερών, αντικαθιστώντας τις πρώτες μηχανικές βιντεοκάμερες του John Logie Baird.

Βιντεοκάμερες με τις παραπάνω τεχνολογίες διαχωρισμού εικόνας και εικονοσκοπίου με αρκετές βελτιώσεις στην πορεία συνόδεψαν τη βιομηχανία της τηλεόρασης αλλά και του κινηματογράφου μέχρι πρακτικά και τη δεκαετία του 1980.

Η ψηφιακή εποχή ξεκινά

Η επανάσταση των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και η εξέλιξη των ηλεκτρονικών δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνταν στις βιντεοκάμερες.

Αισθητήρας CCD – charge-coupled device – Photo credit: Wikipedia

Τότε είδαμε για πρώτη φορά βιντεοκάμερες βασισμένες σε αισθητήρες CCD και λίγο αργότερα σε CMOS και έτσι οι βιντεοκάμερες ήρθαν στην ψηφιακή εποχή. Παράλληλα οι νέοι ψηφιακοί αισθητήρες έλυσαν αρκετά από τα προβλήματα που είχαν οι παλαιότερες τεχνολογίες, ενώ έφεραν και πλεονεκτήματα.

Πλέον οι βιντεοκάμερες φαίνεται πως είναι δυνατόν να έρθουν και στα χέρια των ερασιτεχνών αφού τα κόστη μειώνονται και παράλληλα να τις δούμε σε νέες εφαρμογές εκτός της τηλεόρασης.

Φορμά εγγραφής

Στην πορεία τους για τη μαζική αγορά πέραν από τις τεχνολογίες υλοποίησης υπήρξαν και αρκετές διαφορετικές τεχνολογίες για την εγγραφή της πληροφορίας οι οποίες και υποστηρίζονταν από διάφορες εταιρείες, που στην πλειονότητα παρήγαγαν συσκευές συμβατές με αυτά τα φορμά. Από τη δεκαετία του 1970 και κυρίως εκείνη του 1980 ο “πόλεμος” των φορμά εγγραφής κορυφώθηκε, αλλά τελικά κρίνοντας εκ του αποτελέσματος σήμερα, αυτό δεν έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στην εξέλιξη της τεχνολογίας υλοποίησης των βιντεοκαμερών.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 είδαμε το πρώτο επιτυχημένο εμπορικό φορμά εγγραφής από την Ampex Corporation, το Ampex VRX-1000 το οποίο με το κόστος που είχε, 50.000 δολάρια για τη συσκευή – περίπου 470.000 σημερινά δολάρια – και άλλα 300 δολάρια για μια ταινία εγγραφής 90 λεπτών – περίπου 2800 δολάρια σημερινά – είναι προφανές ότι απευθυνόταν στην επαγγελματική αγορά.

Κασέτα VHS η οποία χρησιμοποιούνταν για εγγραφή / αναπαραγωγή video σε consumer συσκευές

Το 1971 δύο μηχανικοί της JVC σχεδίασαν το πρότυπο VHS το οποίο είχε σχεδιαστεί για την καταναλωτική αγορά και μετά από κάποιες εσωτερικές περιπέτειες το 1976 το είδαμε να διατίθεται. Ανταγωνιστές του εκείνη την εποχή το Betamax και αργότερα το Digital8, παρόλα αυτά το VHS – με κάποιες παραλλαγές του – επικράτησαν στην αγορά.

Ακόμα και σήμερα, με τα ψηφιακά φορμά εγγραφής βλέπουμε ότι υπάρχουν επιλογές με βάση κάποιους αλγόριθμους συμπίεσης, αλλά τελικά η αγορά συγκλίνει σε κάποιους εξ αυτών, ενώ παράλληλα με τη χρήση λογισμικού, μιας και πρόκειται για ψηφιακές εγγραφές, μπορούμε να μετατρέψουμε ένα φορμά σε κάποιο άλλο.

Οι βιντεοκάμερες κερδίζουν την αγορά

Ο συνδυασμός των νέων τεχνολογιών στους αισθητήρες, η επανάσταση στα ηλεκτρονικά και αργότερα η ευκολία στη χρήση αποθηκευτικών μέσω – αναλογικών και ψηφιακών αργότερα – κάνουν τις βιντεοκάμερες μια συσκευή που δεν είναι αποκλειστικά για χρήση σε επαγγελματικά studios, αλλά μια προσιτή συσκευή που μπορεί να απολαύσει και ο απλός καταναλωτής.

Επαγγελματική βιντεοκάμερα Blackmagic Ursa Mini Pro 12K

Προφανώς και υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν υλοποιήσεις καθαρά για επαγγελματικές εφαρμογές όπως τα κινηματογραφικά studios, παρόλα αυτά η πληθώρα των βιντεοκαμερών βρίσκονται στα χέρια αν όχι όλων των περισσοτέρων από εμάς.

Από τη δεκαετία του 1980 όπου κυκλοφόρησαν οι βιντεοκάμερες με ψηφιακούς αισθητήρες άρχισαν να κερδίζουν την αγορά σταθερά. Κατά τη διάρκεια των ετών έρχονταν βελτιώσεις, καλύτερη απόδοση, νέα αποθηκευτικά μέσα και έτσι οι ψηφιακές βιντεοκάμερες μέχρι και το 2010 έχουν περάσει σε πωλήσεις τις αναλογικές και βρίσκονται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας.

Η ψηφιακή εποχή φέρνει τις βιντεοκάμερες παντού

Πλέον βλέπουμε επαγγελματικές βιντεοκάμερες να χρησιμοποιούνται παντού, από τις πρώτες αρχικές τους χρήσεις σε τηλεοπτικά studio, consumer βιντεοκάμερες για εγγραφή video από τον κάθε ένα από εμάς στην καθημερινότητα του. Επιπλέον με την ευρύτερη χρήση του internet είδαμε να ξεπροβάλλουν web κάμερες τις οποίες χρησιμοποιούμε για επικοινωνία μεταξύ υπολογιστών – και πλέον συσκευών – που συνδέονται στο internet και αρκετά χρόνια τώρα βιντεοκάμερες που υπάρχουν στα κινητά τηλέφωνα που έχουμε όλοι στις τσέπες μας. Μπορούμε να καταγράψουμε οποιαδήποτε στιγμή video ή να τις χρησιμοποιήσουμε για βιντεοκλήσεις.

Το σύστημα καμερών του Samsung Galaxy S21 Ultra

Αντίστοιχα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία η αγορά των φωτογραφικών μηχανών φαίνεται να συγκλίνει με εκείνη των βιντεοκαμερών και έτσι έχουμε πλέον εδώ και πολλά χρόνια ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές οι οποίες παράλληλα προσφέρουν δυνατότητα εγγραφής video με πολύ υψηλή ποιότητα κάνοντας τες μια συσκευή που ικανοποιεί φωτογράφους, βιντεογράφους και όλους εμάς που έχουμε την ανάγκη για μια συσκευή που κάνει καλά και τα δύο.

Πλέον η κατηγορία των mid-range βιντεοκαμερών χρησιμοποιείτε ευρέως στις τηλεοπτικές παραγωγές, αλλά και σε άλλες παραγωγές, συνήθως όχι σε κινηματογραφικές ταινίες όπου εκεί χρησιμοποιούνται κυρίως βιντεοκάμερες της επαγγελματικής κατηγορίας.

Οι βιντεοκάμερες σήμερα

Πλέον οι βιντεοκάμερες υπάρχουν σχεδόν παντού στην καθημερινότητα μας, τις βλέπουμε σε κλειστά κυκλώματα για λόγους ασφάλειας (CCTV), σε εκδόσεις που συνδέονται δικτυακά και έτσι προκύπτουν οι IP κάμερες για να παρακολουθούμε απομακρυσμένα σημεία που τις έχουμε τοποθετήσει.

Βιντεκάμερες από σύστημα CCTV

Υπάρχουν βιντεοκάμερες που χρησιμοποιούνται σε ιατρικό εξοπλισμό ώστε να κάνει τη διάγνωση ευκολότερη και ακριβέστερη για τους ιατρούς, βιντεοκάμερες σε οχήματα ως βοηθήματα για τη στάθμευση ή ακόμα και για σύγχρονα συστήματα ασφάλειας που αυτά ενσωματώνουν με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων. Βιντεοκάμερες για στρατιωτική χρήση σε δορυφόρους, αεροσκάφη ή σε προσωπικό στο έδαφος, αλλά και βιντεοκάμερες που χρησιμοποιούνται από τεχνικούς για παράδειγμα οι θερμικές κάμερες όπου εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο θερμά ή ψυχρά σημεία.

Βιντεοκάμερα για στρατιωτική χρήση. Τοποθετείται σε όχημα και προσφέρει δυνατότητα νυκτερινής θέασης με υπέρυθρες και laser στόχευση.

Οι εφαρμογές πάρα πολλές και έτσι βρίσκομαι βιντεοκάμερες σχεδόν παντού αφού οι εφαρμογές τους σήμερα το 2021, σχεδόν 100 χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή τους είναι αναρίθμητες.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλοι μας έχουμε τουλάχιστον μια βιντεοκάμερα την οποία χρησιμοποιούμε ή έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε παντού, στο κινητό μας, στο αυτοκίνητο, στο σπίτι ή το χώρο εργασίας μας. Πλέον είναι μια τεχνολογία που δεν αφορά μόνο την τηλεόραση, αλλά την καθημερινότητα μας.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ