Ενδεχόμενα προβλήματα στις πληρωμές των eshops το 2021

0
18
Ενδεχόμενα προβλήματα στις πληρωμές των Eshops το 2021

Ενδεχόμενα προβλήματα στις πληρωμές των eshops το 2021

Το γεγονός ότι οι 2 στους 3 έμποροι δεν έχουν μεριμνήσει για την κάλυψη προϋποθέσεων ασφαλείας ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορεί να οδηγήσει σε blackout στα eshops. Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία είναι αυστηρή και από 1/1/2021 ίσως δημιουργηθούν προβλήματα.

Το πρόβλημα προκύπτει από το εάν εφαρμόζεται η μέθοδος Strong Customer Authentication (SCA), όπως είναι γνωστή, βάσει της οποίας θα πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες παράμετροι ταυτοποίησης του πελάτη, σε τρία στάδια (γνώση, κατοχή και κάποιο μοναδικό φυσικό χαρακτηριστικό του χρήστη).

Η υποχρέωση αυτή, η οποία προβλέπεται στην ευρωπαϊκή οδηγία 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2) η οποία εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2017, προέβλεπε αρχικά προθεσμία συμμόρφωσης την 14η Σεπτεμβρίου 2019. Η διαπίστωση, ωστόσο, ότι μεγάλο μέρος των εμπόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) να εισηγηθεί τον Ιούνιο 2019 την παράταση της προθεσμίας έως τις 31/12/2020.

Ο χρόνος για τη συμμόρφωση των eshops δεν κρίνεται επαρκής, κάτι που οδηγεί τις τράπεζες στο να ζητούν νέες παρατάσεις. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν να απορρίπτονται πολλές από τις παραγγελίες που θα γίνουν αρχής γενομένης από την Πρωτοχρονιά του 2021. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών απέστειλε επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος ζητώντας μεταβατική περίοδο εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η εισήγηση των τραπεζών προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την παροχή περιόδου «χάριτος» δύο εβδομάδων χωρίς αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς και διαχωρισμό των συναλλαγών με βάση το ποσό, δηλαδή να «κόβονται» οι συναλλαγές άνω των 750 ευρώ και οι υπόλοιπες να γίνονται δεκτές έως τις 31 Μαρτίου 2021.

Δεν αποκλείεται να τεθεί ένα χρηματικό όριο πάνω από το οποίο θα υπάρχει η απόρριψη, αλλά τίποτα δεν μπορεί να πει κανείς ακόμα με σιγουριά. Διαμορφώνεται ένα ρευστό τοπίο που μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλά προβλήματα στην αγορά.

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ