Επικοινώνησε με την Γη το ελικόπτερο Ingenuity που βρίσκεται στον πλανήτη Άρη

0
28
Επικοινώνησε με την Γη το ελικόπτερο Ingenuity που βρίσκεται στον πλανήτη Άρη

Το Perseverance Rover προσγειώθηκε στον πλανήτη Άρη και όλοι περιμένουμε με τεράστια αγωνία να δούμε τις εικόνες που θα μας στείλει.

Όπως ήδη ξέρουμε τις πρώτες δέκα ημέρες στον Άρη το Perseverance θα διώξει από πάνω του καλύμματα και προστατευτικά και θα εκτελέσει μια σειρά από ελέγχους για να βεβαιωθούν οι επιστήμονες ότι όλα τα εργαλεία του λειτουργούν κανονικά.

Μέσα σε αυτούς τους ελέγχους, ίσως ο πιο σημαντικός ήταν να μάθουμε αν το ελικόπτερο/drone Ingenuity, το πρώτο ιπτάμενο κατασκεύασμα του ανθρώπου που θα έχει την ευκαιρία να πετάξει σε έναν άλλο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, είναι εντάξει.

Το Ingenuity, το οποίο βρίσκεται πάνω στο Perseverance, “ξύπνησε” και έχει ήδη επικοινωνήσει με την Γη, μέσω του Mars Reconnaissance Orbiter, που είναι σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

“Και τα δύο φαίνεται να λειτουργούν υπέροχα. Με αυτήν τη θετική αναφορά, θα προχωρήσουμε με την αυριανή φόρτιση των μπαταριών του ελικοπτέρου”, δήλωσε ο Tim Canham, επικεφαλής του project.

Το Ingenuity θα φορτίσει τις έξι μπαταρίες ιόντων λιθίου “rotorcraft” στο περίπου 30% της χωρητικότητας τους και τα δεδομένα θα σταλούν πίσω στη Γη για να παρθεί η απόφαση για το πώς θα προχωρήσει η φόρτιση τους.

Το σχέδιο είναι να φορτιστούν οι μπαταρίες του μέχρι το 35%, κάτι το οποίο θα γίνει μέσα σε λίγες μέρες και στη συνέχεια να φορτίζονται κάθε εβδομάδα με σκοπό να διατηρηθεί το ελικόπτερο “ζεστό” στην κρύα επιφάνεια του Άρη, μέχρι την τελική πτήση του σε λίγους μήνες.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να αντέξει το Ingenuity τις πρώτες νύχτες στον κόκκινο πλανήτη – όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν τους μείον 90 βαθμούς Κελσίου.

Αφού το Perseverance αναπτύξει το Ingenuity στην επιφάνεια του Άρη, το ελικόπτερο θα έχει στη συνέχεια ένα παράθυρο δοκιμής πτήσης 30 Αρειανών ημερών (sol). Η ημέρα του Άρη ή “sol” είναι 24 ώρες και 37 λεπτά, σε σύγκριση με τις 24 ώρες της Γης.

Εάν το Ingenuity καταφέρνει να απογειωθεί και να αιωρηθεί κατά την πρώτη πτήση του, θα έχει επιτευχθεί το 90% του στόχου του project. Εάν όμως το ελικόπτερο καταφέρει να προσγειωθεί επιτυχώς και να παραμείνει σε λειτουργία, θα μπορούσαν να γίνουν προσπάθειες για έως και τέσσερις πτήσεις, πτήσεις που θα αποκαλύψουν νέες οπτικές του Άρη και θα ανοίξουν τον δρόμο για μελλοντικές αποστολές drone.

Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ