Αιχμές Λαγουβάρδου κατά φορέων: «Δεν είχε γίνει καθαρισμός»

Την εκτίμηση ότι οι αρμόδιοι φορείς «υποτίμησαν» τον καύσωνα εξέφρασε ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, προσπαθώντας να εξηγήσει τις αιτίες της καταστροφικής φωτιάς στη Βαρυμπόμπη.

«Έχω την αίσθηση ότι υποτιμήσαμε λίγο τον καύσωνα και ως προς τις πυρκαγιές και ως προς τους ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες» ήταν η αιχμή που άφησε ο κ. Λαγουβάρδος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μέτριο άνεμο που δεν δικαιολογούσε τέτοια ανάπτυξη φωτιάς.
«Στο Μάτι είχαμε μια ακραία συμπεριφορά του ανέμου, εδώ έχουμε μια ακραία συμπεριφορά της θερμοκρασίας και της ξηρότητας της καύσιμης ύλης» εξήγησε και επέρριψε εμμέσως ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού σε μια μεγάλη περιοχή με πυκνά δάση, δύσβατα ρέματα και ξερά κλαδιά και δέντρα, που είχαν πέσει από την κακοκαιρία «Μήδεια» δεν είχε γίνει καθαρισμός».

Εξήγησε, ακόμη, ότι αυτή η καύσιμη ύλη είχε στεγνώσει από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονταν για ένατη ημέρα αλλά και από τον καύσωνα του Ιουλίου, και σχολίασε καυστικά την τοποθέτηση του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιου Λέκκα σχετικά με τη μορφολογία της περιοχής που προσομοιάζει με «χοάνη» ανάμεσα σε Πάρνηθα και Πεντέλη και τη δήλωσή του ότι ευνοεί την εξάπλωση της φωτιάς.

«Δεν υπήρχαν οι συνθήκες για να δημιουργηθεί το φαινόμενο της «χοάνης» στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης. Καλό είναι αυτά τα πράγματα να περιγράφονται από μετεωρολόγους. Εγώ δεν μιλάω για σεισμούς» τόνισε με νόημα.

Πηγή