φώκια 2

Λύπη για το περιστατικό τραυματισμού τουρίστριας από φώκια στην Κυρά Παναγιά Αλοννήσου εκφράζει η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MOm. Με ανάρτησή της ενημερώνει ότι διερευνά το περιστατικό και τι συνέβη ακριβώς και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες.

Αναλυτικά η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MOm σημειώνει: «Κυκλοφορεί από χθες η είδηση του δαγκώματος φώκιας σε τουρίστρια στην Αλόννησο. Αρχικά, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας που ένας συνάνθρωπος μας είχε αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία και να της ευχηθούμε γρήγορη ανάρρωση!

Όμως κρίνεται απαραίτητο να λειτουργήσει αυτό το συμβάν σε όλους μας ως μια υπενθύμιση ότι η Μεσογειακή φώκια είναι ένα θαλάσσιο θηλαστικό το οποίο βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον. Η αλήθεια είναι πως η άγρια ζωή αντιδρά σε καταστάσεις που αντιμετωπίζει απρόβλεπτα και αναμένεται από εμάς η κατανόηση, ο σεβασμός και η προσοχή μας.

Η Μεσογειακή φώκια δεν έχει παρατηρηθεί να είναι επιθετικό ζώο, όμως είναι κομμάτι της άγριας ζωής και όσο και ‘’φιλικές’’ ή ‘’εξοικειωμένες’’ να θεωρούμε πως είναι (είτε μιλάμε για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, είτε για οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα), αυτό αποτελεί μια εντελώς εξανθρωπισμένη αντίληψη.

Στην πραγματικότητα, το μοναδικό πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε σε μια πιθανή συνάντηση με Μεσογειακή φώκια είναι η δική μας αντίδραση, και αυτή θα πρέπει να είναι πάντοτε να απομακρυνθούμε ήσυχα και να μην κάνουμε καμία κίνηση να την προσεγγίσουμε όσο και να θεωρούμε πως η ίδια η φώκια έχει διάθεση για ‘’παιχνίδι’’.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, η MΟm είναι στη διαδικασία συλλογής όλων των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με το συμβάν έτσι ώστε να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα, ώστε να καταλήξουμε στα κατάλληλα συμπεράσματα και ενέργειες.

Μιας και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, θα θέλαμε να θυμηθούμε τι πρέπει να κάνουμε εάν δούμε φώκια μέσα ή έξω από το νερό: https://www.mom.gr/eida-fokia.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ