Μαγνησία Τουριστικός Προορισμός

Θετική φαίνεται να είναι η φετινή χρονιά για την άφιξη των τουριστών με αεροσκάφη στη Θεσσαλία και τη Μαγνησίας, καθώς από τις προκρατήσεις αφίξεων στα αεροδρόμια και Σκιάθου παρατηρείται αύξηση κοντά στο 56%, όπως ανέφερε ο Γιάννης Μπουτίνιας, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης. Ο ίδιος τόνισε στις προσπάθειες που γίνονται για την επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης – Βορείων Σποράδων, ενώ τόνισε ότι η συζητήσεις για αεροπορική σύνδεση της Ν. Αγχιάλου με την Κωνσταντινούπολη «πάγωσαν» λόγω των τελευταίων γεγονότων και πολιτικών εξελίξεων με την Τουρκία.

Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία για την επερχόμενη τουριστική περίοδο έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού στο συνέδριο «Η Μαγνησία ως Τουριστικός Προορισμός: Δυνατότητες και Εργαλεία», που έγινε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βόλου παρουσία πλήθους εργαζομένων και όσων επιθυμούν να κάνουν καριέρα στον τομέα του Τουρισμού. Στη διάρκεια του συνεδρίου ζητήθηκε η Μαγνησία να αξιοποιήσει την πολιτιστική πολυμορφία στη βιομηχανία του τουρισμού και τις τοπικές δυνατότητές της, ενώ επισημάνθηκε η αναγκαιότητα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας για την περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουτίνα, το συνέδριο αποτελεί μια βασική δράση στο να αναδειχτεί η Μαγνησία ως προορισμός και μέσα από τις δράσεις αυτές θα φανούν οι δυνατότητες της περιοχής. Πρώτα πρέπει να δούμε τι δυνατότητες έχουμε και πως μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε, τόνισε.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήδη υλοποιεί το σχέδιο στρατηγικής προβολής και προώθησης τουριστικών προϊόντων για όλη τη Θεσσαλία και για τη Μαγνησία, μέσω της Marketing Greece και από κει και πέρα, σε συνεργασία με τους ξενοδόχους και τους φορείς στόχος είναι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που για μας είναι περισσότεροι επισκέπτες, περισσότερες αγορές και πιο πολλές διανυκτερεύσεις, σημείωσε ο κ. Μπουτίνας.
Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι μεγάλο ζητούμενο είναι η αξιοποίηση των δύο αεροδρομίων της Θεσσαλίας, της Σκιάθου και της Ν. Αγχιάλου και για το 2018 , παρατηρείται αύξηση στις προκρατήσεις αφίξεων τουριστών κοντά στο 56%.

Για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ο κ. Μπουτίνας, τόνισε ότι στόχος είναι να καταφέρουμε να φέρουμε ξανά τη γραμμή Θεσσαλονίκη, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, που είναι πολύ σημαντική. Όπως είπε γίνονται προσπάθειες, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήδη γίνονται συζητήσεις με τον πλοιοκτήτη και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας μίλησε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας «ώστε να φτάσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή για να ξεκινήσει πάλι η γραμμή άμεσα».

Αναφορικά με την τουριστική προβολή, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η συμμετοχή της Περιφέρειας στις εκθέσεις είναι στοχευμένη και σε κάθε έκθεση πηγαίνει με διαφορετική ταυτότητα για να αναδειχτεί ξεχωριστά κάθε περιοχή της Θεσσαλίας. «Υπάρχει το λογότυπο του Βόλου και του Πηλίου, αλλά και το λογότυπο των Σποράδων, που αναδεικνύουμε και μέσα από τα τρία αυτά brands προσπαθούμε να αναδείξουμε τους προορισμούς αυτούς», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κόμη, ετοιμάζονται δράσεις για τη Μαγνησία και τη Θεσσαλίας, που θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα.

«Πάγωσε» η σύνδεση με Κωνσταντινούπολη
Ερωτηθείς για το θέμα της σύνδεσης του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου με την Κωνσταντινούπολη, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι λόγω των τελευταίων εξελίξεων και πολιτικών γεγονότων η Περιφέρεια Θεσσαλίας «πάγωσε» τη συζήτηση.

Πολιτισμός και θεματικός τουρισμός
Ο Γιώργος Ζαφείρης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, τόνισε ότι ένας τρόπος προβολής και εκμετάλλευσης είναι το πολιτιστικό απόθεμα που υπάρχει στην περιοχή μας και στην ουσία δεν εκμεταλλευόμαστε.
Όπως είπε υπάρχουν προϊόντα στην περιοχή μας ανεκμετάλλευτα που πρέπει να λειτουργήσουν, όπως τα Μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα αρχαία θέατρα και πολλά άλλα πράγματα. «Οι 12 Θεοί ζούσαν εδώ, έκαναν διακοπές στο Πήλιο, οι ξένοι λατρεύουν τη μυθολογία και θα τους άρεσε πάρα πολύ να επισκεφθούν ένα Μυθολογικό Πάρκο, κάτι που είναι όνειρο ζωής για όλους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων, ζούμε στην εποχή των πακέτων και έτσι πρέπει να οργανώνονται οι επισκέψεις στην περιοχή, που θα αναφέρονται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και επισκέψεις σε Μουσεία κλπ. που πρέπει να συνδυαστούν με ωράρια λειτουργίας και τρόπους μετάβασης. Ο ίδιος είπε ότι μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος στην περιοχή μας και με τουρίστες υψηλότερου βαλαντίου.

Ο κ. Ζαφείρης έφερε το παράδειγμα πακέτων Αρχιτεκτονικού Τουρισμού, για τον οποίο υπάρχει συνεργασία με γραφεία του εξωτερικού και της Θεσσαλονίκης και συμπλήρωσε ότι όταν εξειδικεύεται τόσο πολύ ο τουρισμός, οι επαγγελματίες πρέπει να κάνουν την προβολή και το κράτος να υπάρχουν ανοιχτά μουσεία και να είναι επισκέψιμα, σε ώρες που μέχρι σήμερα δεν ήταν.

Σημαντικές οι νέες τεχνολογίες
Ο Νίκος Πιτσούλης πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Δήμητρα» τόνισε ότι ο 21ος αιώνας αλλάζει δραματικά το προφίλ του τουρίστα, ο νέος τουρίστας έχει μια άλλη στάση, λόγω της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών και της αλλαγής της κουλτούρας των νέων ανθρώπων. Όπως είπε, ο νέος τουρίστας αλλάζει τις προτιμήσεις του για προορισμούς, όπου ζητούμενο δεν είναι η πολυτέλεια, αλλά η σύνδεση των περιοχών με την τεχνολογία, με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε επίπεδο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και στα κοινωνικά στοιχεία που πρέπει να έχει το ανθρώπινο δυναμικό που θα τον υποδεχτεί.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Δήμητρας», ο εργαζόμενος στον τουρισμό θα πρέπει να έχει ένα νέο προφίλ, να γνωρίζει όλα τα παραπάνω και να τα παρέχει με αξιοπρέπεια στον τουρίστα, ώστε να κερδίσουμε τη νέα εποχή στη βιομηχανία του τουρισμού.

Ο κ. Πιτσούλης τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση των υποδομών (αεροδρόμια και λιμάνια) από το κράτος, στη συνέχεια η σκυτάλη περνάει στις επιχειρήσεις τουρισμού που θα πρέπει να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους στα ψηφιακά, κοινωνικά στοιχεία και στην αντίληψη της φιλοξενίας. Επόμενο βήμα είναι οι επιχειρήσεις σε συνεργασία με τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις να κάνουν τεχνολογικά προσβάσιμες τις περιοχές και τα ξενοδοχεία, ενώ πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε ένας προορισμός με πολυπολιτισμικό κόσμο που θα μας επιλέξει μέσα από τα νέα τεχνολογικά δίκτυα.

magnesianewsβο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ