Volos

Δήλωση της Ορέστεια Καρυδάκη-Νικολοπούλου:

Image 4

Ο Βόλος, είναι η πρωτεύουσα της αξεπέραστης Μαγνησίας με τα καταπράσινα χρώματα των βουνών της και τα βαθυγάλαζα νερά του Αιγαίου και του Παγασητικού. Ο Βόλος είναι η πόλη μου. Η πιο όμορφη πόλη του κόσμου, με τη μακραίωνη ιστορία της από την αρχαιότητα, με τον εργατόκοσμο και τους αγώνες του να την έχει σημαδέψει ανεξίτηλα τα τελευταία 100 χρόνια. Η πόλη μας, αυλή των θαυμάτων για τις τέχνες, τους δημιουργούς της και τους διανοούμενους.

Παιδαγωγοί, ιστορικοί, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, ποιητές, ζωγράφοι, χαράκτες, γλύπτες, μουσικοί, λογοτέχνες…., άφησαν το αποτύπωμά τους προσπαθώντας να καταγράψουν με όπλο άλλοτε την επιστήμη και άλλοτε την τέχνη τους, τις έγνοιες, τα βάσανα, τις αγωνίες, τις μικρές και μεγάλες στιγμές των καθημερινών ανθρώπων της.   

Η πόλη που δεν την χαρίζουμε σε αυτούς που θέλουν να την ασχημύνουν για τα κέρδη τους.

Ο νους και η καρδιά μου βρίσκονται πάντα στον Βόλο και τούτο το Σάββατο 5 Ιούνη θα συμμετέχω και εγώ,  στο μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση απορριμμάτων ως καύσιμο από την ΑΓΕΤ, στην παραλία στις 7 το απόγευμα.  Γιατί ο Βόλος, πάνω απ όλα, είναι οι ζωντανοί άνθρωποί του.

Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή μας, με το σιγοντάρισμα των διαδοχικών Κυβερνήσεων, Περιφερειακών και  Δημοτικών Αρχών, επιχειρούν να αξιοποιήσουν τα επιτεύγματα της επιστήμης, τις μεγάλες ανακαλύψεις της χημείας, σε βάρος των πολλών και ως εργαλείο για τον πλουτισμό μιας οικτρής μειοψηφίας. Την ώρα που αυτές οι ανακαλύψεις θα έπρεπε να αξιοποιούνται για να γίνει καλύτερη η ζωή του λαού και για να ομορφύνει το περιβάλλον, για να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν πραγματικά ως άνθρωποι, μπαίνουν στην υπηρεσία του κέρδους, δηλητηριάζοντας τη φύση και ξεχύνοντας παντού τον αόρατο θάνατο των καρκινογόνων ρύπων.

Δεν μπορούν να μας βουλώσουν τα στόματα. Σε αυτή την πόλη ερχόμαστε από μακριά και πηγαίνουμε μακριά. Στην ιστορία μας έχουμε λαμπρά παραδείγματα αγωνιστών και της πάλης τους, για να απαλλαγεί ο λαός της περιοχής από κάθε είδους ασπόνδυλα και τρωκτικά. Βαδίζουμε στο κατόπι τους. Ξεπερνάμε όσους προσπαθούν να μας παραμυθιάσουν ότι τα καύσιμα από απορρίμματα είναι δήθεν ακίνδυνα και θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Η πραγματική επιστήμη, και όχι η «επιστήμη» που γίνεται μαιτρέσσα της εξουσίας των πλουσίων, έχει ήδη δώσει εκκωφαντικές απαντήσεις για το αντίθετο.

Μπορούμε να σταματήσουμε το έγκλημα, πιστεύοντας στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού. Είμαστε οι πολλοί και είναι οι λίγοι. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αυτοί μπορεί να έχουν με το μέρος τους, το χρήμα και τα οφίτσια. Εμείς παίρνουμε θάρρος και απαντοχή από τα λόγια του σοφού μας ποιητή, του μπάρμπα Κώστα του Βάρναλη:

«Άιντε θύμα, άιντε ψώνιο,

άιντε σύμβολο αιώνιο!

Αν ξυπνήσεις, μονομιάς 

θα ΄ρθει ανάποδα ο ντουνιάς»

                                                                        Ορέστεια Καρυδάκη-Νικολοπούλου

                                                                                    Χημικός- Βιολονίστρια

                                                                Οδηγός Σκηνής Εθνικής Λυρικής Σκηνής

                                                                        Μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΣ

Δήλωση του Ανδρέα Κατσιγιάννης:
Image 2

Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες μου,

Μπροστά στο έγκλημα απέναντι στις ζωές μας, στις ζωές των παιδιών μας και στο περιβάλλον που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη χρησιμοποίηση καυσίμων από απορρίμματα στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ στο Βόλο, θα βρίσκομαι μαζί σας στο συλλαλητήριο που οργανώνουν Σωματεία και Φορείς το Σάββατο 5 Ιούνη στην παραλία. Η ευαισθησία του καλλιτέχνη, «της καρδιάς του τα πάθη», μετριούνται πραγματικά μόνο όταν συντάσσεται με τις καϋμούς και τις αγωνίες του λαϊκού κόσμου. Και ο λαϊκός κόσμος της πόλης του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής, δίκαια φοβάται και δίκαια αγωνίζεται για τα όσα σχεδιάζονται πίσω από τις πλάτες του. Η θέση μου είναι μόνο στο πλευρό του. 

Πιστεύω ότι δε χωρά κανένας εφησυχασμός απέναντι σε όσους προσπαθούν να μας εξαπατήσουν με τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Ο άνθρωπος σήμερα, αν θέλει να λέγεται άνθρωπος, δεν πρέπει να επιτρέψει στους ισχυρούς να μετατρέψουν τη ζωή του σε «πολιορκημένο χρόνο». Η πείρα της πανδημίας έδειξε με πεντακάθαρο τρόπο την αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την ανάγκη να διεκδικήσουμε την υπεράσπιση της απέναντι σε όσους την παζαρεύουν στο βωμό των ιδιοτελών συμφερόντων τους.

Η θέση όλων των συναδέλφων καλλιτεχνών βρίσκεται στη μεγάλη κινητοποίηση του Σαββάτου 5 Ιούνη στην παραλία του Βόλου στις 7 το απόγευμα. 

Ανδρέας Κατσιγιάννης

Συνθέτης

Ιδρυτής – Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εστουδιαντίνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ