Δήμος Βόλου: «Διπλό ημίχρονο, άσσο τελικό» για τους εμπρηστές της φάτνης στον Άγιο Νικόλαο

Φωτό Βασίλης Ηλιόπουλος

Διαψεύδονται οι «Κλουζώ» της Ρήγα Φεραίου που φωτογράφιζαν άτομα του αναρχικού χώρου

Τη γνωστή στην ποδοσφαιρική πιάτσα φράση «διπλό ημίχρονο, άσσο τελικό» θυμίζει η «ανατροπή» στην υπόθεση του εμπρησμού της φάτνης του Αγίου Νικολάου σήμερα τα ξημερώματα. Οι πληροφορίες που προκύπτουν από τις αστυνομικές έρευνες συγκλίνουν στο ότι ο δράστης του εμπρησμού είναι άτομο που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο οργανωμένου εμπρησμού από αυτούς που οι «Κλουζώ» της Ρήγα Φεραίου χαρακτηρίζουν «γνωστούς – αγνώστους» με «δήθεν προοδευτικές απόψεις». Εμπνευστής της ανακοίνωσης του Δήμου Βόλου, ο οποίος έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση φωτογραφίζοντας τους δράστες, πριν ακόμη τους βρει η αστυνομία, φαίνεται πως ήταν ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος ως γνωστός προπέτης, έσπευσε να χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη πράξη ως «μήνυμα» ενόψει της έλευσης του υπουργού προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης για την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας. Αργά σήμερα το απόγευμα ο Δήμος Βόλου αναγκάστηκε να εκδώσει νέα ανακοίνωση στην οποία βεβαίως ζητούσε συγγνώμη για τα εσφαλμένα συμπεράσματα στα οποία οδηγήθηκαν οι διοικούντες του Δήμου Βόλου εγκλωβισμένοι στα παρωχημένα στερεότυπά τους, αναγνωρίζοντας ότι τα πράγματα τελικά μπορεί να μην είναι έτσι όπως τα φαντάζονταν.

Η πρώτη ανακοίνωση του Δήμου Βόλου

Στην πρώτη ανακοίνωση του δήμου Βόλου για το θέμα, αναφέρονταν ότι «σε μια εξόχως προκλητική και αντικοινωνική εκδήλωση βίας οι γνωστοί – άγνωστοι που χρόνια τώρα ταλανίζουν την κοινωνία μας βανδαλίζοντας και καταστρέφοντας την περιουσία των Δήμου και των πολιτών και προσβάλλοντας βάναυσα σύμβολα και αξίες δείχνοντας το πραγματικά φασιστικό τους πρόσωπο, προχώρησαν σήμερα τα ξημερώματα στο κάψιμο της φάτνης, στον προαύλιο χώρο του Αγ. Νικολάου. Κρυμμένοι πίσω από δήθεν προοδευτικές απόψεις και έχοντας την κάλυψη κομματικών σχηματισμών συγκεκριμένου πολιτικού χώρου καταργούν στην πράξη κάθε έννοια νομιμότητας και δρουν με κίνητρο το μίσος τους προς την κοινωνία και τους θεσμούς της. Η φάτνη βεβαίως τάχιστα θα κατασκευαστεί εκ νέου και θα δοθεί για τη χαρά των μικρών συμπολιτών μας, αλλά η βέβηλη και αισχρή πράξη των γνωστών αυτών μπαχαλάκηδων παραμένει και απαιτεί από τις αρμόδιες Αρχές τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία τους, βάζοντας ένα τέλος στο “προοδευτικό’ νταηλίκι, μια απεχθή μορφή φασισμού».

Η δεύτερη ανακοίνωση

Στη δεύτερη ανακοίνωση του Δ. Βόλου, αναφέρονταν ότι «όπως φαίνεται από την πορεία των ερευνών των προανακριτικών Αρχών για τη καταστροφή από εμπρησμό της φάτνης στην πλατεία Αγ. Νικολάου ως πιθανός δράστης αναφέρεται άτομο με ψυχολογικά προβλήματα και όχι άτομα από συγκεκριμένο περιθωριακό χώρο, όπου στράφηκαν οι αρχικές υπόνοιες, καθώς κατ επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν έχουν προβεί σε αντίστοιχες πράξεις βανδαλισμού.
Αισθανόμαστε την υποχρέωση, χάριν του δικαίου, να αναγνωρίσουμε αυτή την «ανατροπή» στις εκτιμήσεις για την ταυτότητα των δραστών, χωρίς ωστόσο αυτό να αναιρεί την απαρέγκλιτη στάση μας και τη βούληση μας να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε σε έκνομες ενέργειες που καταστρέφουν την περιουσία των πολιτών και παραβιάζουν θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, απ’ όπου κι αν προέρχονται».

Παρανάλωμα του πυρός …

Η φάτνη που έχει τοποθετηθεί από τον Δήμο Βόλου στον περιβάλλοντα χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Νικολάου, τυλίχθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στις φλόγες, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Η Πυροσβεστική ενημερώθηκε στις 6.10 το πρωί της Τετάρτης από περίοικους που είδαν τη φωτιά και στο σημείο πήγαν εννέα πυροσβέστες με ένα όχημα που έσβησαν τις φλόγες μέσα σε λίγη ώρα τη φωτιά. Από την πυρκαγιά, κάηκε ολοσχερώς η φάτνη καθώς και οι φιγούρες που είχαν τοποθετηθεί στο χώρο, ενώ, ευτυχώς, δεν υπήρχαν ζώα. Προανάκριση διενεργεί το Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ. Βόλου και η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.
Ωστόσο, μάρτυρες που βρισκόταν στην περιοχή νωρίς χθες το πρωί, εκτιμούν ότι η φωτιά ξεκίνησε όταν ένας άνδρας 40 χρόνων περίπου που κυκλοφορεί στο κέντρο, φορώντας μόνο εσώρουχο και κάλτσες (!) ζήτησε τσιγάρο από επαγγελματίες και στη συνέχεια πήγε προς τη φάντη, όπου ενδέχεται να αποκοιμήθηκε και ξέσπασε η φωτιά. Ο άνδρας φέρεται να έχει απασχολήσει και άλλες φορές τις αρχές και αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα.

Πηγή