Ηλίας Μόσιαλος: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Έσχατο μέτρο χαρακτήρισε τα lockdown ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας πως οι δύσκολοι μήνες της πανδημίας είναι μπροστά μας.

Ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σημείωσε πως το ΕΣΥ πιέζεται, ειδικά στη Θεσσαλία και βορειότερα, μολονότι πίεση υπάρχει και στα νότια.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως «το λοκντάουν ή τα τοπικά λοκντάουν είναι το έσχατο μέτρο, πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν τα ηπιότερα μέτρα».

Ο ίδιος εξήγησε πως χρειάζεται αυστηροποίηση των μέτρων ή αλλαγή της σύστασης των μέτρων, όπως να αλλάξει το ωράριο των δημοσιών υπαλλήλων ώστε να μην συνωστίζονται την ιδία ώρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να γίνουν συστάσεις στους υπερήλικες ώστε να μειώσουν στο μίνιμουμ τις συναναστροφές τους ή η επαναφορά μασκών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χωρίς χρειάζεται να είναι σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Ο Ηλίας Μόσιαλος μίλησε για τη σημασία της τρίτης δόσης και στους εμβολιασμούς των άνω των 50 ετών. Εξήγησε πως οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος βαριά, αφού έχει κάνει την τρίτη δόση είναι ελάχιστες, μεταξύ 0 και 2 με 3%, ενώ οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος είναι απειροελάχιστες.

Τόνισε πως: «Με αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση και με την προϋπόθεση να μην έχουμε ακόμα πιο επικίνδυνη παραλλαγή από τη Δέλτα, δίνω όμως μικρές πιθανότητες για πιο επικίνδυνη παραλλαγή. Ο μίσος πληθυσμός του πλανήτη, 1 στους 2 έχουν εμβολιαστεί».

Πηγή