Katsoni

Μετά από 75 χρόνια στο βυθό του Αιγαίου, το θρυλικό υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Υ1 – «Κατσώνης» αναδύεται ξανά, μέσα από το φιλόδοξο ντοκιμαντέρ «Υ1: Στη Σιωπή του Βυθού». Για την ολοκλήρωση της ταινίας, έχει ξεκινήσει ήδη καμπάνια μικρο-χρηματοδότησης (crowdfunding) στη δημοφιλή πλατφόρμα Indiegogo.
Μία έρευνα για το υποβρύχιο Υ1-«Κατσώνης» που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2016, κατέληξε σε μία πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, επιχείρηση εντοπισμού και υποβρύχιας κινηματογράφησης. Τον περασμένο Μάιο, η ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής Team Faos κατάφερε να καταγράψει για πρώτη φορά στην κάμερα το ναυάγιο του υποβρυχίου, βορειοδυτικά της Σκιάθου και σε βάθος 253 μέτρων, με την πολύτιμη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού. Για την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν ρομποτικά τηλεκατευθυνόμενα οχήματα (ROV) με κάμερες και φώτα, ώστε να καταστεί δυνατή η κινηματογράφηση στο απόλυτο σκοτάδι του βυθού.

Επί σχεδόν δύο χρόνια πριν την επιχείρηση, η ομάδα παραγωγής ερευνούσε αρχεία, συγκέντρωνε υλικό, έπαιρνε συνεντεύξεις από ιστορικούς και αναζητούσε συγγενείς των μελών του πληρώματος, αντλώντας έμπνευση από το βραβευμένο βιβλίο του Ηλία Τσουκαλά, «Υποβρύχιον Υ1 – Λάμπρος Κατσώνης». Δύο συγγενείς – «κλειδιά», συμπεριλαμβανομένης της γνωστής δημοσιογράφου Μπήλιως Τσουκαλά, κόρης του Ύπαρχου Ηλία Τσουκαλά, συμφώνησαν να συμπράξουν ως πρωταγωνιστές στο ντοκιμαντέρ, καθώς η κάμερα ακολουθούσε τη διαδρομή που έκαναν τα ηρωικά μέλη του πληρώματος του Υ1 πριν 75 χρόνια.

Έτσι, εκτός από τις μοναδικές εικόνες του ναυαγίου, θα αναδειχθεί και η σχετικά άγνωστη ιστορία του ηρωικού πληρώματος του «Κατσώνης», που στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 αρνήθηκε να παραδοθεί στους Γερμανούς και ρίχτηκε σε μία επική, απέλπιδα ναυμαχία ενάντια σε ένα πάνοπλο ανθυποβρυχιακό: 32 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες του υποβρυχίου έχασαν τη ζωή τους, 17 αιχμαλωτίστηκαν. Μόνο ο Ύπαρχος Τσουκαλάς και άλλα δύο μέλη του πληρώματος διέφυγαν, κολυμπώντας επί 9 ώρες για να φτάσουν στις ακτές της Σκιάθου.

H Team Faos έχει καταφέρει να ολοκληρώσει το 90% των γυρισμάτων με ίδιους πόρους, έχοντας χρησιμοποιήσει, πέραν του εξειδικευμένου υποβρύχιου εξοπλισμού, δύο κινηματογραφικά συνεργεία, ξεχωριστή κάμερα για το “making of” καθώς και drone για εναέριες λήψεις.

Πλέον, πρέπει να χρηματοδοτηθεί το μοντάζ και οι υπόλοιπες εργασίες αποπεράτωσης του ντοκιμαντέρ (post-production), συμπεριλαμβανομένου ενός εντυπωσιακού 3D animation της ναυμαχίας με πιστά ψηφιακά μοντέλα του «Κατσώνης» και του γερμανικού πλοίου.

Το απολύτως απαραίτητο ποσό για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ είναι 36.000 €. Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται καμία αμοιβή για τους βασικούς συντελεστές, παρά μόνο για εξωτερικούς συνεργάτες (μοντέρ, animator, sound design κλπ.). Για τη συγκέντρωση αυτού του ποσού, η ομάδα του «Υ1» αποφάσισε να στραφεί στο κοινό με μία καμπάνια μικρο-χρηματοδότησης (crowdfunding)μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας Indiegogo.

Η εκστρατεία, που ξεκίνησε πολύ δυναμικά, θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Στόχος της Team Faos είναι το «Υ1: Στη Σιωπή του Βυθού» να κάνει πρεμιέρα εντός του 2019.

Λίγα λόγια για την Team FAOS Productions

Η Team Faos είναι μία ανεξάρτητη ελληνική εταιρία παραγωγής με πολυετή πείρα στις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Βασικοί πελάτες της εταιρίας είναι μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού, όπως η γερμανική δημόσια τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια, η Team Faos επενδύει σχεδόν όλα τα κέρδη της σε ανεξάρτητες παραγωγές ντοκιμαντέρ.
Μέχρι στιγμής η εταιρία έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τρία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους: το “Emery Tales” (2015), το “Argo Navis” (2016) και το “Down Time” (κυκλοφορεί σύντομα). Οι ταινίες της Team Faos έχουν κερδίσει πολυάριθμα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Κοινού για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για το Argo Navis.
To “Y1: Στη Σιωπή του Βυθού” είναι το τέταρτο και πιο φιλόδοξο ντοκιμαντέρ της εταιρίας μέχρι τώρα. Η βασική ομάδα παραγωγής αποτελείται από τους:
– Στέλιος Ευσταθόπουλος, Επικεφαλής Παραγωγής & Διευθυντής Φωτογραφίας
– Φίλιππος Βαρδάκας, Σκηνοθέτης
– Μάγδα Γεωργιάδου, Σεναριογράφος

Προπολεμική φωτογραφία του υποβρυχίου Υ1 «Λάμπρος Κατσώνης».
Ο Ύπαρχος Ηλίας Τσουκαλάς, ένας από τους τρεις επιζώντες του ναυαγίου και συγγραφέας του «Υποβρύχιον Υ1 Λάμπρος Κατσώνης». Η κόρη του, Μπήλιω Τσουκαλά, είναι βασική πρωταγωνίστρια του ντοκιμαντέρ και επέτρεψε στην ομάδα να έχει πρόσβαση στο σπουδαίο αρχείο του πατέρα της.

 

Χάρτης της επιτυχημένης επίθεσης του «Κατσώνη» εναντίον ιταλικού πλοίου στο λιμάνι του Γυθείου, τον Απρίλιο του 1943
Αίθουσα επιχειρήσεων του «Ναυτίλος», λίγες στιγμές πριν τον εντοπισμό του ναυαγίου
Aπό τις πρώτες εικόνες του ναυαγίου του «Υ1-Κατσώνης», που βρέθηκε 6 μίλια βορειοδυτικά της Σκιάθου
magnesianews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ