Προτεραιότητα τα σχολεία και το λιανεμπόριο

«Παρακολουθούμε τα στοιχεία, αξιολογούμε τα δεδομένα. Υπάρχει μία μικρή αύξηση των νοσηλειών στην Αττική η οποία προβληματίζει. Η επιτροπή θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα αποφανθεί για την συνέχιση ή μη των περιοριστικών μέτρων», ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε ερώτηση για «κόφτη» στα sms μετακινήσεων των πολιτών.

«Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητά μας είναι να κρατηθεί το ιικό φορτίο χαμηλά. Όταν και εφόσον μπορέσει να υπάρξει επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων, προτεραιότητά μας παραμένουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο», υπογράμμισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει οριστικό χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Πελώνη απάντησε πως δεν έχει την «γυάλινη σφαίρα». Επανέλαβε πως θα αξιολογηθούν τα στοιχεία από τους ειδικούς και αναλόγως θα εισηγηθούν τα επόμενα βήματα για το αν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία ή κάποια άλλη δραστηριότητα από την 1η Μαρτίου ή αργότερα. «Είναι ακόμα Δευτέρα. Μέχρι την Παρασκευή έχουμε ακόμα μέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το λιανεμπόριο, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως «όταν και εφόσον μοροέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια». «Εξάλλου δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής, για τις μέρες που είχε ανοίξει το λιανεμπόριο, κάποια αύξηση κρουσμάτων για την οποία να ευθύνεται per se το λιανεμπόριο και η παρουσία των πελατών μέσα στα καταστήματα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στο επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα μας την περασμένη εβδομάδα, η κ.Πελώνη ανέφερε πως »παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο να ανέρχεται σε 1.040 νέα κρούσματα ανά ημέρα και μέση ηλικία τα 44 έτη. Παρατηρήθηκε, δηλαδή μια σταθεροποίηση της πανδημίας στην Αττική -με εξαίρεση τη Σαλαμίνα και την Τροιζηνία- και το Rt μειώθηκε κάτω από το 1, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα τελευταία μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Σταθεροποίηση παρατηρείται, επίσης, στην Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη».

Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές

«Δυστυχώς, ωστόσο, το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς έχουν ήδη ανιχνευθεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 Περιφερειακές Ενότητες. Ανησυχητική είναι η κυκλοφορία της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής στην περιοχή του Ευόσμου γεγονός που επιβάλλει αυξημένη επιτήρηση. Πέρα από το αυστηρό lockdown στην περιοχή αυτή αυξάνονται και τα test για την έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων», συνέχισε η κ. Πελώνη.

«Ας μην ξεχνάμε ότι ο ιός είναι εδώ, η διασπορά του παραμένει εκτεταμένη και οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Διανύουμε το τελευταίο μίλι του μαραθώνιου, συνεχίζουμε την άμυνα και ταυτόχρονα εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση Ελευθερία», πρόσθεσε.

Ξεπεράσαμε τους 700.000 εμβολιασμούς
Σχολιάζοντας την εξέλιξη των εμβολιασμών, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «πρίν από λίγο ξεπεράσαμε τους 700.000 εμβολιασμούς και οι ρυθμοί επιταχύνονται ανάλογα με τις ροές των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Ήδη, καθώς αυξάνεται ο εμβολιασμός στις ηλικίες 75 ετών και άνω, παρατηρείται μείωση των νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα. Και αυτό αποτελεί πραγματικά ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα. Γίνεται έτσι προφανές ότι όσο προχωράει ο εμβολιασμός και προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας, τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των νοσούντων που θα εμφανίσουν βαριά λοίμωξη και θα χρειαστούν νοσηλεία».

Όπως επίσης σημείωσε, από την Παρασκευή εκδίδεται αυτόματα μέσω του gov.gr η βεβαίωση εμβολιασμού για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Από σήμερα θα εκδίδεται και μέσω των ΚΕΠ.

Πηγή