Τέσσερις διασώσεις πτηνών από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ένωση Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ν. Ιωνίας, πραγματοποίησε τέσσερις διασώσεις από δύο περιστέρια ένα το πρωί και ένα το βράδυ. Το πρώτο ήταν νεαρό σε ηλικία και το δεύτερο λίγο πιο μεγάλο.
Ακόμα δυο περιστεράκια νεογέννητα πήγε στην Ένωση μια φιλόζωη κυρία που είχαν πέσει από την φωλιά τους. Η «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ» ενημέρωσε ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν είναι μαζί με τους γονείς τους. Οπότε τοποθετήθηκαν σε κουτί για να προφυλαχτούν από τις γάτες της γειτονιάς και ξανά τοποθετήθηκαν στο σημείο που βρέθηκαν αρχικά για να τα βρούνε οι γονείς τους.

Όπως αναφέρει η Ένωση, τα περιστέρια βρίσκονται σε τεράστιους αριθμούς σε κάθε γωνιά της πόλης ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να τα δουν από κοντά σε βρεφική ηλικία. Ο λόγος είναι τα σημεία που τα ενήλικα περιστέρια επιλέγουν να χτίσουν τις φωλιές τους. Πρόκειται φυσιολογικά για τοποθεσίες που είναι συνήθως κρυμμένες από ξένους και πιθανούς εισβολείς όπως εγκαταλελειμμένα κτίρια και στέγες σπιτιών. Επιπλέον τα ενήλικα περιστέρια φροντίζουν τα μικρά τους μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 40 ημερών.

Οι διασώσεις πραγματοποιήθηκαν από την διασώστρια Μαρία Λύτρα της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής, της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου.
Η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής είναι μέλος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων λειτουργεί εθελοντικά και χωρίς καμία χρηματική ή υλική απολαβή. Εκφράζει, ως δομή, τη στρατηγική επιλογή και προσπάθεια του Σ.Ε.Π. για τη διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και την συμμετοχικότητα αναφορικά με την περισυλλογή των τραυματισμένων, ορφανών και εγκαταλελειμμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών κλπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή στην προστασία της Άγριας Ζωής και συνεπίκουρο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και των Κέντρων Διάσωσης και Περίθαλψης. ΑΝΙΜΑ, Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ.
Τα πτηνά που διασώθηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα (καθαρισμός – τροφή – νερό) μέσα σε καινούργιες χαρτόκουτες την επόμενη μέρα διακομίστηκαν στην Θεσσαλονίκη με το ΚΤΕΛ Βόλου όπου και το παρέλαβε το κέντρο περίθαλψης «Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ» έτσι ώστε να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση τους.

Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας, ευχαριστεί τους Νίκο Κασσάνδρα και Άκη Καραθάνο (Παλαιοί Πρόσκοποι) καθώς και την φιλόζωη κυρία που βρήκαν τα πτηνά, τον υπεύθυνο της διανομής στο ΚΤΕΛ Σπύρο Κεφάλα και για άλλη μία φορά το ΚΤΕΛ Μαγνησίας για την δωρεάν μεταφορά τους.

Εάν κάποιος βρει ένα άγριο πτηνό ή ζώο, μπορεί να επικοινωνήσει με την Ένωση Παλαιών Προσκόπων (υπεύθυνη Μαρία Λύτρα τηλ. 6947707417).

Πηγή