Φωτιές – Ενεργό το μέτωπο στη Γορτυνία, σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

“>

Τι γίνεται στην Εύβοια

Οι φωτιές συνεχίζουν να είναι στο προσκήνιο αφού αναζωπυρώσεις είχαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γορτυνία, ενώ προβλήματα με τους κεραυνούς από την καταιγίδα αντιμετώπισε η Εύβοια.

Οι φωτιές στη Γορτυνία και στην Εύβοια έχουν θέση σε θέση μάχης εδώ και μέρες τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ειδικά, στην περιοχή της Αρκαδίας, οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρούσαν ακόμα και σε δύσβατα σημεία της ορεινής Γορτυνίας, ενώ στη γειτονική περιοχή του όρους Μαινάλου είχαν δημιουργηθεί από τα μηχανήματα έργου οι αντιπυρικές ζώνες, για να μην πλησιάσει η φωτιά.

Μαζί με τους πυροσβέστες πάλευαν και κάτοικοι, οι οποίοι, με όποια δικά τους μέσα διέθεταν, βρίσκονταν κοντά στους οικισμούς ώστε να προστατεύσουν σπίτια και άλλα οικήματα, που δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

Εν τω μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ το γεγονός ότι τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν υδροληψία από τον ποταμό Λάδωνα, τους επιτρέπει να κάνουν συχνές ρίψεις νερού.

Περίπου 680 πυροσβέστες επιχειρούν στη Γορτυνία και στη γειτονική Ηλεία, συγκεκριμένα σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εστίες της φωτιάς και να περιορίσουν τις αναζωπυρώσεις, ενώ από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στις δασικές πυρκαγιές της Γορτυνίας και της Αρχαίας Ολυμπίας επιχειρούν 678 πυροσβέστες με 218 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Στις προαναφερόμενες δυνάμεις συμπεριλαμβάνονται και αυτές που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 200 πυροσβέστες με 59 οχήματα από τη Γαλλία, 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία και 39 πυροσβέστες με 16 οχήματα από την Αυστρία.

Όσον αφορά την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Παράλληλα, συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σε επαγρύπνηση στη γειτονική Ηλεία

Παράλληλα, στην Ηλεία, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας – Αρκαδίας, συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ώστε να μην περάσει η φωτιά που καίει στη Γορτυνία. Επίσης, πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας σε περιοχές όπου έκαιγαν μικρές εστίες φωτιάς.

Προβλήματα με την καταιγίδα και τους κεραυνούς στην Εύβοια

Στην πολύπαθη Εύβοια, η χθεσινή καταιγίδα, για την οποία πανηγύρισαν οι κάτοικοι, προκάλεσε και προβλήματα. Όπως αναφέρει το evima.gr, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Εύβοια τα μεσάνυχτα προκάλεσαν αρκετές πυρκαγιές από κεραυνούς.

Τα Μεσοχώρια ήταν μία από αυτές τις περιοχές. Η φωτιά ξέσπασε από κεραυνό στις 1 μετά τα μεσάνυχτα και άμεσα έσπευσαν στο σημείο τρία πυροσβεστικά οχήματα και δύο των εθελοντών των Νέων Στύρων για την κατάσβεση της φωτιάς.

Στον συντονισμό της κατάσβεσης ήταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Χαλκίδας, Περικλής Κουλκουβίνης. Η φωτιά ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή και αναστάτωσε τους κατοίκους του χωριού. Οι άνεμοι στη περιοχή ήταν ισχυροί.

In.gr

Πηγή