Χαρίτσης: Αργοπορημένη και με ελλιπή μέτρα, η στήριξη στην εστίαση

Στην καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εστίασης αλλά και στον αποσπασματικό χαρακτήρα που έχουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, επικεντρώθηκε ο τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως σημειώνει, έπειτα από δύο πολύμηνα lockdown «και ελλιπή μέτρα στήριξης που άφησαν τις επιχειρήσεις χωρίς ίχνος ρευστότητας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα σε πανηγυρικό τόνο ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που θα καλύψει μέρος των εξόδων για τον πρώτο τους ανεφοδιασμό» και προσθέτει:

«Καλωσορίζουμε το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την εστίαση. Θα περίμενε βεβαίως κανείς αυτό να εκδηλωθεί νωρίτερα, όχι έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, και σίγουρα όχι 24 μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τον κλάδο».

Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε ως μια «αυτονόητη ενίσχυση», η οποία ωστόσο:

Δεν διασφαλίζει την ομαλή επανεκκίνηση του κλάδου μετά το πολύμηνο lockdown.
Δεν λέει κουβέντα για πραγματική επιδότηση της εργασίας.
Δεν λέει κουβέντα για τη ρύθμιση και το «κούρεμα» των χρεών που έχουν ήδη συσσωρεύσει οι επιχειρήσεις.
Δεν λέει κουβέντα για τη θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και για την στήριξη των ίδιων των επαγγελματιών ως φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να καλύψουν της ανάγκες διαβίωσής τους.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει το ερώτημα εάν η αργοπορημένη στήριξη θα αφορά το σύνολο του κλάδου ή αν ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων «θα μείνουν και πάλι εκτός, όπως αποκλείστηκαν από τα προγράμματα ενίσχυσης των Περιφερειών αλλά και από τις επιστρεπτέες προκαταβολές».

Καλεί επίσης την κυβέρνηση «να σοβαρευτεί» αντί να προβαίνει σε «εκτός τόπου και χρόνου πανηγυρισμούς που προσβάλλουν τους πολίτες», τονίζοντας ότι η οικονομία χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης που θα περιλαμβάνει και μια σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση «για να μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Οι κυβερνητικές παλινωδίες, τα ημίμετρα και η εμμονική άρνηση για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ έχουν ήδη κοστίσει πολύ ακριβά στη δημόσια υγεία και την οικονομία».

Πηγή