Eπιτροπή Ειρήνης Βόλου: Λαϊκή απάντηση στην επικίνδυνη πολιτική εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ανακοίνωση για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου τιμά την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, «που αποτέλεσε κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλη του λαού μας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους φορείς του λαϊκού κινήματος και καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στις 6:30μμ. στην πλατεία Ελευθερίας Βόλου» όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
Όπως τονίζεται, «η πρόσφατη ανανέωση και υπογραφή μιας σειράς από επιθετικές συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κράτη, όπως η Ελληνοαμερικάνικη, η Ελληνογαλλική, οι αντίστοιχες συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ αποτελούν σήματα κινδύνου για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής. Έρχονται να “κουμπώσουν” με τα σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας, τις δεκάδες στρατιωτικές ασκήσεις – πρόβες πολέμου κατά άλλων λαών, με τη γενικότερη πολεμική προετοιμασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον αναβαθμισμένο ρόλο που επιδιώκει να παίξει η ελληνική αστική τάξη στην ευρύτερη περιοχή.

Καμιά σχέση δεν έχει η υπογραφή αυτών των συμφωνιών με την ειρήνη, την ασφάλεια, την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, όπως επιχειρούν να πείσουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Αντίθετα, οι εξελίξεις αποκαλύπτουν πως ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος για νέες ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές σε όλη την Ελλάδα και στην περιοχή μας στο Στεφανοβίκειο, στο Λιμάνι του Βόλου και στη Λάρισα αλλά και για μεγαλύτερη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.

Οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ αποτελούν δήθεν παράγοντες “ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας”, είναι αβάσιμοι. Ο λαός μας γνωρίζει καλά ότι αυτοί είναι που φέρουν εγκληματικές ευθύνες για την αμερικανοκίνητη Χούντα στην Ελλάδα, το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο, που ρίχνουν νερό στο μύλο της τουρκικής επιθετικότητας, που προωθούν διχοτομική λύση στο Κυπριακό, που στρώνουν το έδαφος για επώδυνους συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, με το βλέμμα στραμμένο στη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο υπό ευρωατλαντική εποπτεία.

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, της ίδιας αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής βρίσκονται τα τεράστια κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας εν μέσω της αναζωπύρωσης του τετάρτου κύματος της πανδημίας, σε παιδεία – πρόνοια, οι χρόνιες ελλείψεις σε βασικά έργα – υποδομής προστασίας από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς. Μετράνε και την τελευταία δεκάρα όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, υποτάσσουν τη ζωή του λαού στην επικίνδυνη λογική “κόστους – οφέλους”, ενώ την ίδια ώρα θυσιάζουν στο βωμό του ΝΑΤΟ 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι θα καταφέρουν να σβήσουν τη λαϊκή πάλη, ότι θα καταφέρουν να βάλουν στο μουσείο τα πάντα επίκαιρα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας για “ψωμί – παιδεία – ελευθερία – εθνική ανεξαρτησία”, για απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, οι αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος δίνουμε μαχητικό “παρών”, μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους φορείς του λαϊκού κινήματος, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε όλη τη χώρα.

Πηγή