Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην οικονομία. Ειδικά για την Ελλάδα τα χτυπήματα είναι πολλαπλά. Από την μία η εκτίναξη του ενεργειακού κόστος και από την άλλη το «πάγωμα» στην τουριστική βιομηχανία.
Τις τελευταίες ημέρες και ειδικά μετά την περασμένη Δευτέρα όπου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε το πρώτο του διάγγελμα, δημοσιοποιώντας ουσιαστικά τις προθέσεις του για την Ουκρανία, η τουριστική αγορά «πάγωσε» σε επίπεδο προκρατήσεων και ανέτρεψε μία τάση που είχε δημιουργηθεί από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά, όπου ο εν λόγω δείκτης κινούταν με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς του 2019, δημιουργώντας έτσι προσδοκίες ότι είναι εφικτό η τουριστική κίνηση εφέτος να υπερβεί σε επίπεδο εσόδων, ακόμη και αυτή του 2019, όπου αποτέλεσε το απόλυτο ρεκόρ για την Ελλάδα.
Οι τουριστικοί παράγοντες για την ώρα παρακολουθούν τις εξελίξεις, ευελπιστώντας ότι η χρονική διάρκεια της επέμβασης θα είναι εξαιρετικά σύντομη και παράλληλα δεν θα αφήσει πίσω πληγές, σε γεωπολιτικό επίπεδο, που θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να κλείσουν.
Δύο είναι οι μεγάλοι φόβοι που υπάρχουν αυτή την στιγμή στον τουρισμό, εκτός βέβαια από την γενικότερη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.
Οι κίνδυνοι και οι ελπίδες για γρήγορη αποκλιμάκωση
Ο πρώτος έχει να κάνει με την αγορά της Ρωσίας. Εφέτος υπήρχαν σοβαρές προσδοκίες, ότι θα έρθει στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός, αφού το 2020 λόγω Covid ήρθαν ελάχιστοι, ενώ και πέρυσι ήταν σχετικά μικρός ο αριθμός.
Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας τα μεγέθη αρκεί να σημειώσουμε ότι το 2019 είχαν έρθει στην Ελλάδα 583 χιλιάδες ταξιδιώτες, για να σχεδόν μηδενιστούν το 2020 – μόλις 25 χιλ. – και να φτάσουν πέρυσι τους 120 χιλ. περίπου.
Τα έσοδα από την συγκεκριμένη χώρα ήταν 433 εκατ. το 2019 και πέρυσι ήταν στα 115 εκατ.
Τα μεγέθη από την Ουκρανία χωρίς να είναι αμελητέα, εντούτοις δεν είναι τέτοια που μπορούν να αλλοιώσουν την συνολικότερη εικόνα.
Για εφέτος οι προοπτικές ήταν ιδιαίτερα θετικές, αφού είχαν αυξηθεί οι προγραμματισμένες πτήσεις, ενώ και το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδος και Ρωσίας ήταν πολύ καλύτερο.
Αυξημένες οι πτήσεις από την Ρωσία
Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η πραγματοποίηση έως 24 εβδομαδιαίων δρομολογίων από τη Μόσχα προς την Αθήνα, έως 31 εβδομαδιαίων πτήσεων από τη Μόσχα προς το Ηράκλειο Κρήτης, έως 28 εβδομαδιαίων δρομολογίων από τη Μόσχα προς τη Ρόδο και έως 35 εβδομαδιαίων πτήσεων από τη Μόσχα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί, δίνεται η δυνατότητα στις αεροπορικές εταιρείες να προσθέσουν και νέους ελληνικούς προορισμούς στο πτητικό τους έργο -ανάλογα με τη ζήτηση-, όπως η Κως, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη, τα Χανιά, η Μύκονος, η Κέρκυρα και η Καλαμάτα, προς τους οποίους μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 14 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση.
Με βάση δε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 15η θέση στη λίστα με τους αγαπημένους προορισμούς του εξωτερικού για τους Ρώσους, ενώ το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Κεντρική Μακεδονία αποτελούν τους κορυφαίους προορισμούς της χώρας μας για τους ταξιδιώτες από τη Ρωσία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Ο δεύτερος λόγος και κάθε άλλο, παρά ασήμαντος λόγος είναι η ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά που απλώνεται σε όλη την Ευρώπη και αναμφίβολα, στην περίπτωση που η σημερινή εικόνα παραταθεί επί μακρόν, είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει αρνητικά την πρόθεση ενός μέρους των τουριστών να ταξιδέψουν.
Το μόνο θετικό, στο ζοφερό αυτό περιβάλλον, είναι η χρονική στιγμή που έχει ξεσπάσει η κρίση. Επειδή απέχει από την πραγματική πρεμιέρα της θερινής περιόδου, υπάρχει ο χρόνος να επέλθει σχετική ηρεμία.