Το πρόβλημα με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς στο νέο Ε3

0
13
λογαριασμός

Άλυτο πρόβλημα για τις ατομικές επιχειρήσεις παραμένει και μετά την παρουσίαση του νέου Ε3, η δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών. Θυμίζουμε ότι το νέο έντυπο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την Παρασκευή και θα διαρκέσει έως και τις 17 Δεκεμβρίου.

Στο νέο έντυπο η φορολογική αρχή ζητάει να δηλωθούν οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί, οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι συνδεδεμένοι και με τις οικονομικές συναλλαγές των φυσικών προσώπων, που έχουν συστήσει μία ατομική επιχείρηση.

Η ύπαρξη των ατομικών δαπανών και των capitalcontrols δυσχεραίνει το διαχωρισμό

Όπως επισημαίνει ο φοροτεχνικός, Αντώνης Μουζάκης, στα Φορολογικά Νέα, το ζήτημα που αφορά στη διασύνδεση των επαγγελματικών λογαριασμών με το σύστημα, συνεχίζει να υφίσταται. «Το Ε3 ζητάει να δηλωθούν στην πρώτη του σελίδα οι επαγγελματικοί λογαριασμοί. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει έντονο για τις ατομικές επιχειρήσεις. Κατά το νόμο, μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού, πραγματοποιούνται αποκλειστικά επαγγελματικές συναλλαγές. Ωστόσο όταν κάποιος είναι διαχειριστής μίας ατομικής επιχείρησης, από τον ίδιο λογαριασμό πραγματοποιεί και προσωπικές συναλλαγές. Αναδεικνύεται λοιπόν σε δυσεπίλυτο μέχρι στιγμής ζήτημα, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε επαγγελματικές και ατομικές δαπάνες».

«Μεταξύ άλλων ο διαχωρισμός καθίσταται προβληματικός, καθότι βρίσκονται σε ισχύ τα capital controls και απαγορεύεται το άνοιγμα νέων λογαριασμών», συμπληρώνει ο κύριος Μουζάκης.

Σε ό,τι αφορά στο νέο έντυπο, θυμίζουμε ότι με απόφαση του Απριλίου του 2017, είχε συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με σκοπό τον επανασχεδιασμό του, oύτως ώστε να γίνεται πληρέστερη καταγραφή και αποτύπωση δεδομένων που αφορούν στα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Θετική η πρώτη εικόνα για το έντυπο στο σύνολό του»

Όπως σχολιάζει σχετικά με το νέο έντυπο, ο κύριος Μουζάκης, «η πρώτη εικόνα είναι θετική. Το έντυπο ακολουθεί επακριβώς ό,τι ορίζουν τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, γεγονός το οποίο διευκολύνει τη δουλειά ενός φοροτεχνικού».

«Στην πρώτη σελίδα, ζητάει πληροφορίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη φορολογική αρχή. Απαιτούνται δηλαδή στοιχεία από συνδεδεμένες επιχειρήσεις, επαγγελματικούς λογαριασμούς, απαραίτητα για την ΑΑΔΕ. Πλέον η Αρχή θα έχει στη διάθεσή της τη συνολική εικόνα για το πώς κινείται κάθε επαγγελματίας, εάν για παράδειγμα συμμετέχει σε άλλες εταιρείες, εάν προσπαθεί να φοροδιαφύγει μέσω άλλων εταιρειών κ.ο.κ».

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης οι εμπλεκόμενοι φορείς θα μπορούν να στέλνουν τα σχόλια ή πιθανές ερωτήσεις που έχουν στο e3_proposal@aade.gr.

Ε3 ΣΕΛ 1 ΕΔΩ

ΣΕΛ 2 ΕΔΩ

ΣΕΛ 3  ΕΔΩ

ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΕΔΩ

 

Του Γιώργου Λαμπίρη

forologikanea

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ