Το Google Search θα μοιάζει περισσότερο με βοηθό τεχνητής νοημοσύνης το 2025

0
1

To Google Search βρίσκεται στη μέση ενός «ταξιδιού» γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ο CEO της Google, Sundar Pichai, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας την Τρίτη.

Η αρχή αυτού του ταξιδιού ήταν οι επισκοπήσεις AI, μια αμφιλεγόμενη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Google παρέχει πληροφορίες σε δισεκατομμύρια χρήστες του Search.

«Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να επεκτείνει το σύμπαν των ερωτημάτων που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, το 2025 θα είναι μια από τις μεγαλύτερες χρονιές για την καινοτομία στην αναζήτηση ακόμα», είπε ο Pichai κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην πρόσκληση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης, ο Pichai παρουσίασε την επόμενη φάση του σχεδίου της Google να ενσωματώσει το Search με λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης από το ερευνητικό εργαστήριο της εταιρείας, το DeepMind. Το Search γίνεται σιγά-σιγά περισσότερο σαν ένας βοηθός τεχνητής νοημοσύνης που περιηγείται στο διαδίκτυο για εσάς, κοιτάζει ιστοσελίδες και επιστρέφει μια απάντηση.

Η Google θέλει να ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική από την κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI το 2022. Η αλλαγή έχει τεράστιες συνέπειες για τους ιστότοπους που βασίζονται στην επισκεψιμότητα της Google και τις επιχειρήσεις που αγοράζουν διαφημίσεις στο Google Search.

Όταν ρωτήθηκε για το μέλλον του AI και της Αναζήτησης, ο Pichai είπε ότι, «Μπορείτε να φανταστείτε το μέλλον με το Project Astra», μια αναφορά στο πολυτροπικό σύστημα AI της DeepMind, το οποίο μπορεί να επεξεργάζεται ζωντανό βίντεο από κάμερα ή οθόνη υπολογιστή και να απαντά σε ερωτήσεις των χρηστών σχετικά με το τι βλέπει η τεχνητή νοημοσύνη σε πραγματικό χρόνο.

Η Google έχει μεγάλα σχέδια για το Project Astra και σε άλλα τμήματα της επιχείρησής της. Η εταιρεία λέει ότι θέλει το πολυτροπικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να τροφοδοτεί μια μέρα ένα ζευγάρι έξυπνων γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας, για τα οποία η Google θα δημιουργήσει το λειτουργικό σύστημα.

Ο Pichai ανέφερε επίσης το Gemini Deep Research – έναν πράκτορα τεχνητής νοημοσύνης που χρειάζεται αρκετά λεπτά για να δημιουργήσει εκτενείς ερευνητικές αναφορές – ως ένα χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τo Google Search. Η Deep Research αυτοματοποιεί την εργασία που παραδοσιακά κάνουν οι άνθρωποι με τo Google Search.

«Πραγματικά επεκτείνετε δραματικά τους τύπους περιπτώσεων χρήσης για τις οποίες μπορεί να λειτουργήσει το Search – πράγματα που δεν απαντώνται πάντα αμέσως, αλλά μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο για να απαντηθούν», είπε ο Pichai. «Όλοι αυτοί είναι τομείς εξερεύνησης και θα μας δείτε να παρουσιάζουμε νέες εμπειρίες στους χρήστες κατά τη διάρκεια του 2025».

Ο Pichai είπε περαιτέρω ότι η Google έχει «ξεκάθαρη αίσθηση» της εμπειρίας Search που θα μπορούσε να δημιουργήσει με έναν άλλο από τους πράκτορες AI της Google, το Project Mariner. Αυτό το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιεί τη διεπαφή ιστότοπων για λογαριασμό των χρηστών, καθιστώντας περιττή τη χρήση ιστοτόπων από τους ίδιους τους χρήστες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google είπε επίσης ότι υπάρχει μια «ευκαιρία» να επιτραπεί στους χρήστες να αλληλεπιδρούν περισσότερο και να κάνουν περαιτέρω ερωτήσεις με το Google Search. Ο Pichai δεν είπε πολλές λεπτομέρειες, αλλά φαίνεται ότι η Google εξετάζει τρόπους να κάνει τη διεπαφή Search περισσότερο σαν chatbot.

«Πιστεύω ότι το προϊόν θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο Pichai. «Καθώς διευκολύνετε τους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν και να κάνουν επακόλουθες ερωτήσεις κ.λπ., νομίζω ότι έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε περαιτέρω ανάπτυξη».

Θυμίζουμε πως το πρώτο βήμα στο ταξίδι τεχνητής νοημοσύνης της Αναζήτησης Google δεν πήγε πολύ καλά. Όταν η Google παρουσίασε επισκοπήσεις τεχνητής νοημοσύνης στο Google Search, το σύστημα εμφάνιζε ανακρίβειες. Αυτές περιελάμβαναν απαντήσεις που έλεγαν στους ανθρώπους να τρώνε πέτρες και να βάλουν κόλλα στην πίτσα τους. Η Google παραδέχτηκε τότε ότι χρειαζόταν να γίνει κι άλλη δουλειά.

Πηγή