Υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed

0
12
EastMed

Τις στενές σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ επιβεβαίωσαν οι υπογραφές της διακρατικής συμφωνίας EastMed στο Ζάππειο, μεταξύ των τριών χωρών. Ετσι, στις 18:30, στο Ζάππειο, υπεγράφη η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου.

Η Συμφωνία υπεγράφηπαρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη.

Μισή ώρα νωρίτερα, στις 18:00, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Η τριμερής ακολούθησε τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Νετανιάχου, που πραγματοποιήθηκε στις 17:00 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Μητσοτάκης: Ο αγωγος δεν αποτελεί απειλή για κανέναν
Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά από την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

O Kυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά: «Ο ΕastMed θα εμπλουτίσει το Energy Union. Εχει διάσταση διπλωματική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική. Αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και τη γεωπολιτική σταθερότητα. Αντιμετωπίζουμε την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Δίνεται στρατηγικό βάθος στην συνεργασία μας με το Ισραήλ. Ένα τόξο ευημερίας που φτάνει μέχρι την Ιταλία και την Ε.Ε. και αποτελεί μια εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, προσφέρει περισσότερη ευελιξία και ανεξαρτησία στις πηγές ενέργειας της Ευρώπης. Το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο μετάβασης. Και για την Ελλάδα η πρόσβαση σε φθηνό φυσικό αέριο έχει μεγάλη σημασία. Ένα νέο τοπίο που σέβεται το διεθνές δίκαιο για αυτό και υποστηρίζεται σθεναρά και από τις ΗΠΑ. Υπογραμμίζω ότι η συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ με δεδομένη τη στήριξη της Ιταλίας και της ΕΕ ανοίγει νέους ορίζοντες.Χαιρετίζω τη στήριξη του έργου από τον Ιταλό υπουργό Ανάπτυξης και έτσι θα ολοκληρωθεί ένα έργο πολύ σημαντικό που θα ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.Τα οφέλη για τη χώρα μας είναι πολλά και προσβλέπουμε ότι ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει τους ενεργειακούς πόρους στην αγορά της ΕΕ. Η πολιτική μας πρέπει να έχει συνέχεια και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες. Ευχαριστώ τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Νετανιάχου. Σφραγίσαμε την απόφαση μας για μια στρατηγική σύμπλευση των χωρών μας σε μια περιοχή που περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη για ανάπτυξη και ασφάλεια. Ο αγωγος δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Είναι ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής. Μια χαρμόσυνη είδηση στην αρχή μιας χρονιάς που εύχομαι να φέρει σε όλους υγεία και προκοπή».

Παράλληλα, στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, στις 15:45, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, Yuval Steinitz και Γιώργου Λακκοτρύπη, ενώ προηγήθηκε στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η υπογραφή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Προσυμφώνου Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού. «Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ» επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Νετανιάχου: Ιστορική μέρα – Το Ισραήλ γίνεται μια ισχυρή ενεργειακή χώρα
«Είναι μια ιστορική ημέρα για το Ισραήλ, που γίνεται μια πολύ ισχυρή ενεργειακή χώρα», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό του φυσικού αερίου EastMed.

«Χαιρετίζω την συνεργασία με Κύπρο και Ελλάδα, που προσθέτει στην ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή. Δεν στρεφόμαστε εναντίον καμιάς άλλης χώρας. Δουλεύουμε για το καλό των λαών μας», συνέχισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε ακόμα σε μια ανωμαλία –όπως την χαρακτήρισε- από ιστορικής σκοπιάς: «Εμείς δημιουργήσαμε τα θεμέλια και τις αξίες που έχουν επικρατήσει στην ανθρωπότητα. Στην σύγχρονη εποχή υπήρχε έλλειψη επαφής των χωρών μας, κάτι που διορθώσαμε».

«Πέρα από τις εξωτερικές μας σχέσεις, έχουμε δημιουργήσει τώρα και μια κοινή συνεργασία με τις άλλες χώρες της Αν. Μεσογείου», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να εντατικοποιήσουμε αυτά που είναι προς το κοινό συμφέρον μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις συμφωνίες που υπέγραψε το Ισραήλ με τους Άραβες γείτονές του, λέγοντας ότι ενισχύουν την ειρήνη στην περιοχή.

«Αυτή τη μέρα θα την θυμόμαστε όλοι», κατέληξε.

Αναστασιάδης για EastMed: Όποια χώρα θέλει μπορεί να συμμετέχει
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, τονίζοντας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου πως η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας.

Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την «άψογη», όπως είπε, διοργάνωση και τόνισε πως «με την υπογραφή της συμφωνίας επιβεβαιώνουμε ότι η συνεργασία μας δεν περιορίζεται σε θεωρητικό επίπεδο. Προωθούμε με πρακτικό και πειστικό τρόπο τα στρατηγικά μας έργα».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε πως ο EastMed θα ωφελήσει την ευρύτερη περιοχή και θα εφοδιάσει με φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έδωσε έμφαση και στο γεγονός πως το έργο αναγνωρίζεται και από τις ΗΠΑ.

«Η τριμερής συνεργασία έχει θεμελιωθεί σε σχήμα αυτονόητης γεωπολιτικής σχέσης και έχει ως στόχο την σταθερότητα και την ασφάλεια. Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η συνεργασίας μας είναι βασιζόμενη στο διεθνές δίκαιο», συνέχισε.

Μάλιστα, σε δύο σημεία της ομιλίας του ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε πως η συμφωνία δεν στρέφεται κατά καμίας άλλης χώρας, στέλνοντας κατά αυτόν τον τρόπο έμμεσα μήνυμα στην Τουρκία, ενώ τόνισε πως όποια χώρα θέλει μπορεί να συμμετάσχει στο σημαντικό και ιστορικό αυτό έργο.

Η σημασία του αγωγού για την Ελλάδα
Ο αγωγός, προϋπολογισμού περίπου 6 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, αλλά θα συμβάλλει και στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Εξάλλου, η παρουσία του κ. Νετανιάχου αποτελεί μία αφορμή, ώστε Ελλάδα και Ισραήλ να συσφίξουν περαιτέρω τις ήδη στενές σχέσεις τους. Αν και δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα για κλασική συμμαχία, είναι ξεκάθαρο πως η επιθετικότητα και ο επεκτατισμός της Τουρκίας έχει ωθήσει τις δύο χώρες όχι μόνο να έλθουν κοντά, αλλά και να ενισχύουν και να διευρύνουν συνεχώς τις σχέσεις τους.

Η εταιρική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ θα είναι εκ των πραγμάτων ένα πολιτικό-διπλωματικό κεφάλαιο και ταυτόχρονα εργαλείο στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει μέσα στον Γενάρη με τους προέδρους Τραμπ και Μακρόν, σε Ουάσιγκτον και Παρίσι αντίστοιχα. Όσο και αν για προφανείς λόγους στην επίσημη ρητορική η συμφωνία για τον EastMed αποσυνδέεται από τις κινήσεις της Τουρκίας, είναι ξεκάθαρο πως η επίσπευση της υπογραφής μία έμμεση πλην σαφή απάντηση στην κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να οριοθετήσει με την κυβέρνηση της Τρίπολης θαλάσσιες ζώνες, παρακάμπτοντας την Κρήτη.