Χαρίτσης για φορολογικό: «Αποτελεί ομολογία της αποτυχίας ενός κράτους»

0
1

«Η κυβέρνηση μάς επιστρέφει στο παρελθόν», υποστήριξε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Νέας Αριστεράς», μιλώντας στη Βουλή για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Νέας Αριστεράς», Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι το –υπό συζήτηση– φορολογικό νομοσχέδιο αφορά ιδιαίτερα «τη γενιά της κρίσης», μιλώντας για πρώτη φορά με αυτήν την ιδιότητα από το βήμα της Βουλής.

«Τους ανθρώπους που σαν σήμερα, 06 Δεκεμβρίου, είδαν την ενηλικίωσή τους να σφραγίζεται από την κρατική δολοφονία ενός δεκαπεντάχρονου παιδιού, του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και το αίτημα παραμένει ίδιο: Δικαιοσύνη», σημείωσε αρχικά. Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου, σημείωσε πως αντί να διορθώνει τις «στρεβλώσεις του παρελθόντος, μάς επιστρέφει στο παρελθόν», ενώ, αποτελεί «ομολογία της αποτυχίας ενός κράτους που δεν μπορεί να ρυθμίσει με δίκαιο τρόπο το κρίσιμο ζήτημα της φορολογίας και καταφεύγει σε μέτρα που παραβιάζουν εν τέλει τη συνταγματική αρχή ότι οι Έλληνες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

Ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «αδιαφορεί για αυτούς που θα έπρεπε να πληρώνουν περισσότερο», οι όποιοι, όπως υποστήριξε, έχουν «ευεργετηθεί» από τη Νέα Δημοκρατία «όλα αυτά τα χρόνια με προκλητικές φοροαπαλλαγές και τους συστηματικούς φοροφυγάδες», ενώ, έκανε λόγο και για χρήση της «γνωστής, παλιάς συνταγής του κοινωνικού αυτοματισμού».

«Σήμερα, η χώρα έχει ανάγκη μία δίκαια φορολογική μεταρρύθμιση που θα στηρίζεται στις νέες δυνατότητες που διαθέτουμε –την ψηφιοποίηση, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος– και κυρίως, σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Συνεχίζοντας, καταλόγισε «υποκρισία» στην κυβέρνηση που «προεκλογικά εξήγγειλε μείωση φόρων και διαφήμιζε σύγχρονα φορολογικά εργαλεία και σήμερα καταφεύγει στο ακριβώς αντίθετο: Στην εφαρμογή τεκμηρίων», ενώ, υπογράμμισε ότι «ένα οριζόντιο μέτρο σε εισοδήματα που δεν είναι σταθερά, είναι καταφανώς άδικο» και μάλιστα, παρέπεμψε στην σχετική Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

«Στη σύνθετη πυραμίδα των ελεύθερων επαγγελματιών, η κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της στη βάση της και αποκαλεί όλους όσοι βρίσκονται εκεί συλλήβδην “φοροφυγάδες”», υποστήριξε, επιρρίπτοντας στη Νέα Δημοκρατία την ευθύνη για τον «εξοβελισμό τους, από την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα», προκειμένου «να ενισχυθούν οι λίγες, μεγάλες και ισχυρές, επιχειρήσεις όπως ακριβώς το περιέγραφε η περίφημη έκθεση Πισσαρίδη».

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της φοροδιαφυγής, της άδικης φορολογίας, που δεν θέλει ένα σύγχρονο, δίκαιο, κοινωνικά προσανατολισμένο φορολογικό σύστημα», επεσήμανε, τονίζοντας παράλληλα ότι γι’ αυτούς τους λόγους έχει απέναντι «ένα ευρύ κίνημα διαμαρτυρίας».

Ταυτόχρονα, αντιτάχθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης ότι τα φορολογικά έσοδα προορίζονται για την δημόσια υγεία και παιδεία, καθώς «οι εξαγγελίες της για το άμεσο μέλλον που δείχνουν την υποβάθμιση και τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση αυτών των δημόσιων αγαθών, ακυρώνουν στην πράξη το επιχείρημα αυτής», όπως δήλωσε.

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως η «Νέα Αριστερά» είναι υπέρ της «αναδιανομής του φορολογικού βάρους των άμεσων φόρων εις όφελος των ασθενέστερων μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της υπερβολικής κερδοφορίας των ισχυρών», το οποίο είναι «εφικτό», «όχι με οριζόντια μέτρα που σύντομα θα δώσουν τη θέση τους σε άλλα μέτρα, αλλά μέσα από έναν στρατηγικό σχεδιασμό που θα στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα και προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».

«Απέναντι στον κοινωνικό αυτοματισμό, τον λαϊκισμό της δαιμονοποίησης των φόρων στους ισχυρούς και στον κυνισμό της οριζόντιας φορολόγησης των πολλών, αντιτάσσουμε την τεκμηριωμένη, στρατηγική ανάγκη για φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Απέναντι στην αλαζονεία της κυβέρνησης, θα επιδιώξουμε την προγραμματική συνεννόηση των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για μια ουσιαστική και πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση», είπε ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Νέας Αριστεράς».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή