Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση με τον δ/ντή Πρωτοβάθμιας για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών

0
30
Skopelos Sxoleia

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Γλώσσας Σκοπέλου και η αρμόδια αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Σκοπέλου, κ. Αθηνά Ντάκη με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. Γιώργο Πολύζο. Το παρών στη συνάντηση έδωσε και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, κ. Κώστας Στεργίου.

Επί τάπητος τέθηκε το θέμα της έλλειψης εκπαιδευτικών (έχουν απομείνει μόνο δύο για 50 παιδιά), για το οποίο ο κ. Πολύζος επισήμανε ότι έχει προβεί επανειλημμένως, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εγκριθούν κονδύλια για την πρόσληψη αναπληρωτών και δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο, από το να περιμένει τις ενέργειες του υπουργείου.

Οι γονείς από την πλευρά τους – που αποφάσισαν αποχή των παιδιών τους από τα μαθήματα – διαμαρτύρονται έντονα και δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να βρεθεί λύση, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά τους δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού και δικαιούνται ίσων ευκαιριών με τα παιδιά των πόλεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και η αντιδήμαρχος Παιδείας της Σκοπέλου, κ. Ντάκη, η οποία δήλωσε πως η φετινή είναι η χειρότερη χρονιά από κάθε άλλη για το νησί, όσον αφορά στη στελέχωση των σχολείων του με εκπαιδευτικούς. Εκτίμησε δε, πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν δίνονται κίνητρα για να υπηρετήσει κάποιος στο νησί (όπως έγινε με την Αλόννησο, όπου η μοριοδότηση είναι μεγαλύτερη), παρότι πρόκειται για ένα νησί που έχει πληγεί απανωτά από φυσικές καταστροφές και θα έπρεπε να τύχει ιδιαίτερης στήριξης.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

«Το σχολείο μας, στη Γλώσσα Σκοπέλου τελεί από την Δευτέρα σε αποχή και δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ. Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να βρούμε λύση γιατί τα παιδιά μας δεν είναι, ούτε παιδιά ενός κατώτερου Θεού, ούτε πολίτες Γ’ κατηγορίας» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Γλώσσας Σκοπέλου, κ. Νέστορας Αγόρος.
«Δικαιούμαστε ίση εκπαίδευση και ό,τι έχει να λάβει ένα παιδί της πόλης δικαιούμαστε να το έχουμε κι εμείς στο χωριό. Με την πολιτική που ασκούν, όχι μόνο στο θέμα της Παιδείας, αλλά και στο θέμα της Υγείας, είναι – στην ουσία – σα να μας διώχνουν από τον τόπο μας. Εμείς δεν θέλουμε να φύγουμε, θέλουμε να μείνουμε εκεί. Να μας βοηθήσει το κράτος να μείνουμε, αλλά δυστυχώς, το κράτος είναι απών» τόνισε με έκδηλη αγανάκτηση ο ίδιος.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Σκοπέλου, κ. Αθηνά Ντάκη

Σαράντα μέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η κατάσταση στην Σκόπελο είναι χειρότερη από όλες τις άλλες χρονιές, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο, κ. Αθηνά Ντάκη.
Αναφερόμενη στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο νησί, είπε πως μόλις χθες Δευτέρα άνοιξε το Νηπιαγωγείο της Γλώσσας, που ήταν κλειστό, ενώ στα Λύκεια δεν υπάρχουν ειδικότητες, έρχονται με το σταγονόμετρο και σταδιακά και ειδικά της Γ’ Λυκείου. Στο Γυμνάσιο της Σκοπέλου εξάλλου, χθες έληξε η διαμαρτυρία των παιδιών, ενώ σε αυτό της Γλώσσας, επίσης υπάρχουν πολλές ελλείψεις.
Στα Δημοτικά σχολεία, στην Σκόπελο υπάρχει έλλειψη ενός δασκάλου στην Δ’ τάξη, ενώ δεν λειτουργεί πλέον ως ολοήμερο. Το κενό καλύπτεται, είτε από την διευθύντρια, είτε από τους υπόλοιπους δασκάλους με εναλλασσόμενο ωράριο. Στο Έληος τοποθετήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η δεύτερη εκπαιδευτικός, ενώ επίσης δεν λειτουργεί το ολοήμερο. Στη Γλώσσα τέλος, υπάρχει μόνο η διευθύντρια και ένας εκπαιδευτικός, χωρίς βέβαια ολοήμερο.
Επιπροσθέτως – όπως είπε – δεν υπάρχει παράλληλη στήριξη, παρότι υπάρχουν παιδιά πιστοποιημένα από το ΚΕΔΥ.
Σύμφωνα με την κ. Ντάκη, το πρόβλημα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχει να κάνει με την μοριοδότηση.
«Από την προηγούμενη χρονιά που η Αλόννησος δίνει αυξημένα μόρια, οι εκπαιδευτικοί αποδέχονται τις τοποθετήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά, επικρίνοντας την πολιτεία γιατί δεν δίνει κίνητρα σε μια περιοχή όπως η Σκόπελος που έχει πληγεί με σφοδρότητα από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια.

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Πολύζος τόνισε πως σαν Διεύθυνση έπραξαν αυτό που όφειλαν ώστε στις 11 Σεπτεμβρίου τα σχολεία να έχουν το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό. Μετά τις 11 Σεπτεμβρίου ωστόσο – όπως είπε – προέκυψαν λόγοι που κάποιοι εκπαιδευτικοί απουσιάζουν με άδειες από τη θέση τους, ενώ κάποιοι άλλοι έκαναν ανάκληση της απόσπασής τους σε άλλους Νομούς. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν και κενά από τις μετατάξεις στο Πανεπιστήμιο, αλλά και τις αποσπάσεις, τόσο στο Πανεπιστήμιο, όσο και στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα είναι, αυτή την στιγμή ο Νομός Μαγνησίας να έχει 17 κενά δασκάλων.
«Από την πρώτη στιγμή ζητάμε αναπληρωτές δασκάλους. Περιμένουμε, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να σταλούν από το υπουργείο ώστε να καλύψουμε τα κενά μας» δήλωσε ο κ. Πολύζος, προσθέτοντας πως αναφορικά με το Δημοτικό Σχολείο της Γλώσσας, παρότι είναι τοποθετημένοι έξι εκπαιδευτικοί, οι τρεις βρίσκονται στις θέσεις τους, οι δύο έχουν μακροχρόνιες άδειες, ενώ η αναπληρώτρια που προσλήφθηκε, πήρε άδεια κύησης.

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, κ. Κώστας Στεργίου

Το παρών στη συνάντηση έδωσε και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, κ. Κώστας Στεργίου, ο οποίος δεσμεύθηκε να φέρει στη Βουλή το θέμα των ελλείψεων εκπαιδευτικών στη Γλώσσα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας (Τρίκερι, Αλμυρός, Άη Γιώργης κ.α.).
«Οι τυμπανοκρουσιές και μεγαλοστομίες των κυβερνητικών στελεχών όταν πριν ένα μήνα άνοιξαν τα σχολεία, ήταν ότι θα λειτουργήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς, για τα παιδιά και τους γονείς, οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Η ίδια κατάσταση με αυτή που επικρατεί στην Σκόπελο, επικρατεί και σε πολλά άλλα σχολεία όλων των βαθμίδων. Όλη η αυτή η κατάσταση έρχεται να διαψεύσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την δίκαιη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση» επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας πως η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.

ert.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ