Άμεση ενίσχυση της Λιμενικής Αρχής της Σκοπέλου…

0
14
Limeniko Skafos

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδας επισκέφτηκε για ακόμη μία φορά τη Λιμενική Αρχή της Σκοπέλου προκειμένου να ενημερώσει τους συναδέλφους αλλά και να συζητήσει μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, από το 2014 όταν και εφαρμόστηκε ο Λιμενικός Καλλικράτης αλλά και η μείωση των οργανισμών, η Σκόπελος αποδυναμώθηκε σε σημαντικό βαθμό με αποτέλεσμα το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στο νησί να υπερβάλει εαυτό προκειμένου να καλύπτονται οι βασικές λειτουργικές ανάγκες τόσο για την ασφάλεια και τη προστασία των πολιτών όσο και την εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων αλλά και των τουριστών.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, το Λιμενικό Σώμα στη Σκόπελο μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη το 2014, συρρικνώθηκε σε μεγάλο βαθμό καθώς:
– Το Υπολιμεναρχείο Σκοπέλου υποβιβάστηκε σε Λιμενικό Τμήμα
– Ο Λιμενικός Σταθμός στο Λουτράκι Γλώσσας υποβιβάστηκε σε Λιμενικό Φυλάκιο χωρίς οργανική σύνθεση.
– Λόγω των ανωτέρω αλλαγών οι υπηρετούντες στο νησί μειώθηκαν σε ποσοστό 30%.
– Η διοικητική υπαγωγή της υπηρεσίας στο Λιμεναρχείο της Σκιάθου δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση καθώς για 4 έτη δεν υπήρχε η δυνατότητα επιλογής της Λιμενικής Αρχής Σκοπέλου ως τόπος μετάθεσης.

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδας αντιδρώντας στα κακώς κείμενα των διατάξεων του Καλλικράτη πρωτοστάτησε στην ανατροπή του λανθασμένου καθεστώτος και με τον νόμο 4504/17 το Λιμενικό Τμήμα Σκοπέλου αποκτά, εκ νέου, την αυτονομία του στο τομέα των μεταθέσεων.

Παρόλα αυτά η οργανική σύνθεση της Σκοπέλου παραμένει στα όρια της αντοχής καθώς:
– Οι υπηρεσιακές ανάγκες στο Λουτράκι Σκοπέλου όχι μόνο συνεχίζουν να υφίστανται αλλά έχουν αυξηθεί.
– Στα λιμάνια που απαιτείται παρουσία στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ κατά τη τουριστική περίοδο, πλην αυτά της Σκοπέλου και της Γλώσσας έχει προστεθεί και του Αγνώντα.
– Η τουριστική κίνηση (με εξαίρεση τη φετινή χρονιά ελέω COVID-19) έχει παρουσιάσει τεράστια άνοδο καθιστώντας τη Σκόπελο ως ένα από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στη χώρα μας.

«Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο ΠΛΣ 169 της Λιμενικής Αρχής Σκοπέλου καθώς λειτουργεί εδώ και πολλά έτη με ένα πλήρωμα, καλύπτει επί 24ωρου βάσεως την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου, ενώ σημαντικός ο ρόλος του σκάφους και στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων καθώς τα τελευταία έτη επιχειρεί αρκετούς μήνες κάθε έτους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», αναφέρουν οι συνδικαλιστές, που τονίζουν ότι κατά την περίοδο που το ΠΛΣ 169 και το πλήρωμά του διατίθεται αποσπασμένο στα νησιά της παραμεθορίου το πλήρωμα των 4 ατόμων δεν επαρκεί προκειμένου να σκάφος να επιχειρεί αλλά και να φυλάσσεται.

Επιπρόσθετα αναγκαία κρίνεται κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων και η στελέχωση του ΠΛΣ 169 με διπλωματούχο μηχανικό καθώς το κενό που υπάρχει στη σύνθεση του σκάφους καλύπτεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με μηχανοδηγό.

«Ολοκληρώνοντας την καταγραφή των προβλημάτων του παρελθόντος διαπιστώνουμε ότι και στο παρόν η διαχείριση των σύγχρονων δεδομένων λειτουργεί υπό το πρίσμα της λανθασμένης προσέγγισης. Και αυτό γιατί αφού στο πρόσφατο νόμο του ΥΝΑΝΠ η κατανομή των 1500 νέων οργανικών θέσεων προβλέπει ότι οι 900 προορίζονται για τις υπηρεσίες του Αιγαίου με χαρακτηριστικά επιλογής όχι μόνο το μεταναστευτικό αλλά και την τουριστική κίνηση, θεωρούμε ότι τα νησιά των Βορείων Σποράδων λανθασμένα δεν περιλαμβάνονται σε αυτή τη κατανομή.

Ευελπιστούμε όμως ότι κατά την διαδικασία της ανακατανομής της οργανικής σύνθεσης σε πανελλαδικό επίπεδο θα γίνουν οι βελτιωτικές κινήσεις ώστε να αρθούν οι αδικίες που καταγράφονται», επισημαίνει η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδας.

www.magnesia.tv

©MAGNESIA.TV

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ