Εργαλείο για νέες αγορές και για τη Θεσσαλία, η πλατφόρμα υποστήριξης ΜμΕ
Δημοσιεύθηκε
Εργαλείο για τις ελληνικές Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και της Θεσσαλίας, χαρακτήρισε την πλατφόρμα υποστήριξης (Access2Markets), που έχει θέσει σε λειτουργία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εμπορίου, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου οικονομολόγος και νομικός, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως είπε, το ενδιαφέρον των Ελληνικών εταιριών είναι το μεγαλύτερο από τις άλλες χώρες της ΕΕ και τόνισε ότι υπάρχουν αγορές που βρήκαν επιχειρήσεις, που μάλιστα δεν φαντάζονταν ότι υπάρχουν.
Η ευρωβουλευτής μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας που παράγουν ποιοτικά προϊόντα εξάγουν σε όλο τον κόσμο.
Με αφορμή ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Europe Direct της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την πλατφόρμα υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κα Ασημακοπούλου τόνισε ότι η Θεσσαλία είναι μία περιοχή που έχει ποιοτικά προϊόντα «και θέλω να πιστεύω ότι δίνουμε ένα νέο εργαλείο στη διάθεση όλων των παραγωγών και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, για να μπορέσουν να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις αγορές του εξωτερικού».
Βρέθηκαν καινούριες αγορές,
απ το Βιετνάμ ως την Ιαπωνία
Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμπορικές συμφωνίες με πάνω από 120 τρίτες χώρες, οπότε είναι πεδίο δόξης λαμπρό και πάρα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα, έχουν βρει καινούργιες αγορές που δεν φαντάζονταν ότι υπάρχουν, από το Βιετνάμ μέχρι την Ιαπωνία.
Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, η Θεσσαλία τα πηγαίνει πολύ καλά στις εξαγωγές, εξάγει σε όλο τον κόσμο και τόνισε ότι είναι αφορμή να υπάρξουν και νέες ευκαιρίες, αυτή τη δύσκολη περίοδο, που η εξωστρέφεια είναι πολύ μεγάλο στοίχημα, γιατί το 85% της ανάπτυξης παγκοσμίως θα γίνει εκτός Ευρώπης στα επόμενα 10 χρόνια και καλά είναι να προσανατολιζόμαστε και σε αυτές τις αγορές.
Η κα Ασημακοπούλου εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ανταπόκριση που υπήρχε από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ τόνισε τη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπαιδεύσει επιχειρηματίες για τη χρήση της πλατφόρμας και σε σχετική εκδήλωση που έγινε πρόσφατα, η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων, ήταν μεγαλύτερη από το σύνολο των επιχειρήσεων των άλλων κρατών και η ίδια τόνισε ότι αυτό σημαίνει, ότι το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο καλά κρατεί.
Αυξημένη η προστασία στα
ελληνικά εμπορικά προϊόντα
Η ευρωβουλευτής, επισήμανε ότι η πλατφόρμα είναι πολύ απλή και εύχρηστη και έφερε ως παράδειγμα έναν παραγωγό ελαιολάδου που θέλει να εξάγει το προϊόν του, βγάζει τις χώρες που ενδιαφέρονται για εισαγωγή ελαιολάδου και αφού γίνει η επιλογή του παραγωγού, η πλατφόρμα βγάζει τα πάντα, δηλαδή αν σε συγκεκριμένη χώρα υπάρχουν δασμοί, πόσοι είναι, ποια είναι η γραφειοκρατική διαδικασία και τι πρέπει να κάνει κάποιος, λύνοντας παράλληλα πολλές απορίες που υπάρχουν.
Η ίδια τόνισε, ότι παράλληλα με το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, συγκεντρώνονται και σχόλια, γιατί κάποιες ενότητες δεν είναι στα ελληνικά και αν υπάρχει ενδιαφέρον τοπικών επιχειρήσεων πρέπει να γίνουν μετάφραση, ενώ η πλατφόρμα διαθέτει και χώρο καταγγελιών για αθέμιτες πρακτικές, που είναι επίσης κάτι που ενδιαφέρει τα ελληνικά προϊόντα. Όπως είπε, πάντα υπάρχει χώρος για διόρθωση και η ίδια μεταφέρει τα παράπονα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και λόγω του ενδιαφέροντος που υπάρχει από επιχειρήσεις στην Ελλάδα, δίνει έμφαση στα ελληνικά σχόλια.
Σύμφωνα με την κα Ασημακοπούλου, μέσω των σχολίων, αυξάνεται και η προστασία στα ελληνικά εμπορικά προϊόντα, καθώς πλέον μπορεί και ο κάθε παραγωγός να καταγγείλει μία αδικία που υπάρχει σε μία χώρα και η επιτροπή να το λάβει υπόψη της.
Η οικονομολόγος και νομικός επισήμανε, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις ήταν εξαιρετικά δραστήριες και οι εξαγωγές της χώρας μας αυξήθηκαν ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας, κάτι που υποστήριξε ότι δείχνει το δρόμο. Επίσης τόνισε, ότι στην πανδημία μάθαμε να χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα ψηφιακά εργαλεία, κάτι που μας βοηθάει πάρα πολύ στη δικτύωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις και η ανθρώπινη επαφή, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάτι άλλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν πιο εύκολα και πιο φθηνά, όσον αφορά στην επικοινωνία και στην πληροφόρηση.