
Η Apple είναι γνωστή για τις πολιτικές απορρήτου της που διατηρούν τα δεδομένα των χρηστών στο ελάχιστο, ενώ έχει επίσης εργαστεί για να ενσωματώσει πολλά χαρακτηριστικά ασφαλείας στις συσκευές της.
Από την κλήση βοήθειας όταν δεν έχετε σήμα, μέχρι τη διασφάλιση ότι δεν σας παρακολουθούν, το iPhone διαθέτει εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να σας διατηρούν ασφαλείς.
Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο σημαντικές επιλογές που πρέπει να θυμόμαστε σε όλους.
Έκτακτη ανάγκη SOS
Εάν βρίσκεστε σε κίνδυνο ή υπάρχει ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το iPhone διαθέτει τρόπους για να καλέσετε γρήγορα βοήθεια καλώντας αυτόματα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Η λειτουργία Emergency SOS θα καλέσει την τοπική γραμμή βοήθειας έκτακτης ανάγκης με βάση την τοποθεσία σας, ώστε να είναι διαθέσιμη ακόμα και όταν ταξιδεύετε.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, η ενεργοποίησή του καλεί το 911. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, καλεί το 999 και στην Ευρώπη το 112. Με το Emergency SOS, δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης για τη χώρα στην οποία βρίσκεστε, κάτι που μπορεί να σας ανακουφίσει όταν χρειάζεστε βοήθεια το συντομότερο δυνατό.
Υπάρχουν αρκετές επιλογές ρύθμισης για το Emergency SOS, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε αυτήν που σας ταιριάζει καλύτερα. Υπάρχουν δύο επιλογές αυτόματης κλήσης όπου μπορείτε να καλέσετε αμέσως είτε κρατώντας πατημένο το πλευρικό κουμπί και ένα κουμπί έντασης ήχου ταυτόχρονα είτε πατώντας το πλευρικό κουμπί πέντε φορές γρήγορα και διαδοχικά.
Υπάρχει επίσης μια επιλογή όπου θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα σύρσιμο για να πραγματοποιήσετε την κλήση, κάτι που εξαλείφει τις τυχαίες ενεργοποιήσεις. Το Emergency SOS μπορεί να ρυθμιστεί στην ενότητα Emergency SOS της εφαρμογής Ρυθμίσεις. Ενεργοποιήστε μία από τις δύο επιλογές ενεργοποίησης εάν θέλετε αυτόματες κλήσεις.
Αν δεν θέλετε αυτόματες κλήσεις, απενεργοποιήστε και τα δύο κουμπιά εναλλαγής. Οι χειρονομίες εξακολουθούν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά η χρήση τους θα σας μεταφέρει στην οθόνη απενεργοποίησης του iPhone, όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μόνο σύρσιμο για να πραγματοποιήσετε μια κλήση έκτακτης ανάγκης. Η λειτουργία έκτακτης ανάγκης SOS είναι πάντα ενεργοποιημένη και διαθέσιμη ακόμα κι αν δεν έχετε ενεργοποιήσει τις αυτόματες επιλογές.
Αυτή η οθόνη για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης διαθέτει μια άλλη σημαντική λειτουργία που αξίζει να γνωρίζετε. Θα κλειδώσει το iPhone σας, έτσι ώστε να μην ξεκλειδώνει με το Face ID και θα χρειαστεί ο κωδικός πρόσβασής σας για την πρόσβαση στα δεδομένα σας. Εάν σας ζητηθεί ποτέ να παραδώσετε το τηλέφωνό σας σε κάποιον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γρήγορα μία από τις δύο χειρονομίες για να απενεργοποιήσετε το Face ID. Στις ΗΠΑ, δεν μπορείτε να υποχρεωθείτε να δώσετε τον κωδικό πρόσβασής σας στις αρχές επιβολής του νόμου. Ωστόσο, μπορεί να σας ζητηθεί να ξεκλειδώσετε το iPhone σας με σάρωση προσώπου ή δακτυλικό αποτύπωμα.
Η λειτουργία έκτακτης ανάγκης SOS θα λειτουργεί μέσω κινητής τηλεφωνίας, Wi-Fi και, στο iPhone 14 ή νεότερο μοντέλο, μέσω δορυφόρου, εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη τυπική σύνδεση. Η λειτουργία έκτακτης ανάγκης SOS μέσω δορυφόρου θα λειτουργεί επίσης σε τηλέφωνα που δεν διαθέτουν υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας, αλλά οι λειτουργίες αυτόματης κλήσης απαιτούν κάρτα SIM. Εάν έχετε ορίσει επαφές έκτακτης ανάγκης, θα ειδοποιηθούν με μήνυμα κειμένου εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία έκτακτης ανάγκης SOS.
Ιατρική ταυτότητα
Το Medical ID παρέχει τις σχετικές ιατρικές σας πληροφορίες και τις επαφές έκτακτης ανάγκης στους πρώτους ανταποκριτές σε περίπτωση ατυχήματος, επομένως είναι χρήσιμο να το διατηρείτε ενημερωμένο και διαθέσιμο.
Περιλαμβάνει το όνομά σας, την ηλικία σας, τις αλλεργίες σας και τους αριθμούς επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης, μαζί με μια φωτογραφία, τη γλώσσα που ομιλείτε, το ύψος σας, το βάρος σας, την ομάδα αίματος, τα φάρμακα που λαμβάνετε και τις ιατρικές σας παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης.
Μπορείτε να ρυθμίσετε το δικό σας Ιατρικό ID στις ρυθμίσεις της εφαρμογής Υγεία. Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις, κάντε κύλιση προς τα κάτω στις Εφαρμογές, αναζητήστε την εφαρμογή Υγεία και πατήστε σε αυτήν. Από εκεί, πατήστε σε κάθε κατηγορία για να προσθέσετε δεδομένα. Εναλλακτικά, ανοίξτε την εφαρμογή Υγεία, πατήστε στην εικόνα προφίλ σας και πατήστε Ιατρικό ID.
Εάν βρίσκεστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και υπάρχει ένας χρήστης iPhone που δεν ανταποκρίνεται, είναι επίσης καλό να γνωρίζετε πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στις πληροφορίες του Ιατρικού Αναγνωριστικού. Από την Οθόνη Κλειδώματος, σύρετε προς τα πάνω στη διεπαφή Κωδικός πρόσβασης, πατήστε στην επιλογή Έκτακτη ανάγκη και, στη συνέχεια, πατήστε στην επιλογή Ιατρικό Αναγνωριστικό κάτω αριστερά στην οθόνη. Μπορείτε επίσης να πατήσετε το πλευρικό κουμπί πέντε φορές ή να κρατήσετε πατημένο το πλευρικό κουμπί και το κουμπί έντασης ήχου ταυτόχρονα για να μεταβείτε στη διεπαφή του Ιατρικού Αναγνωριστικού.
Ανίχνευση σύγκρουσης
Με το iPhone 14 ή νεότερο, το γυροσκόπιο και το επιταχυνσιόμετρο στο iPhone μπορούν να ανιχνεύσουν ένα τροχαίο ατύχημα, ειδοποιώντας τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Η Ανίχνευση Συγκρούσεων μπορεί να έχει κάποιους ψευδείς συναγερμούς και στην αρχή, καθώς υπήρξαν προβλήματα όταν οι άνθρωποι έκαναν σκι ή σε τρενάκια του λούνα παρκ, αλλά η Apple έχει εργαστεί για να το βελτιώσει.
Η Ανίχνευση σύγκρουσης ενεργοποιείται αυτόματα στο iPhone 14 ή σε νεότερα μοντέλα, αλλά μπορείτε να ελέγξετε ξανά ότι είναι ενεργοποιημένη μεταβαίνοντας στην επιλογή Έκτακτη ανάγκη SOS στην εφαρμογή Ρυθμίσεις και κάνοντας κύλιση προς τα κάτω στην επιλογή “Κλήση μετά από σοβαρό ατύχημα”.
Εάν η Ανίχνευση Σύγκρουσης είναι ενεργοποιημένη, το iPhone θα αναπαράγει ένα ξυπνητήρι και θα ξεκινήσει μια αντίστροφη μέτρηση πριν από την πραγματοποίηση της κλήσης, επομένως υπάρχει χρόνος για να την ακυρώσετε εάν υπάρχει κίνηση που προκαλεί την ανίχνευση ενός τρακαρίσματος από τη λειτουργία, ενώ δεν έχει υπάρξει.
Κοινοποίηση τοποθεσίας
Με την εφαρμογή Find My και την κοινοποίηση τοποθεσίας, μπορείτε να κοινοποιήσετε την τοποθεσία σας σε αξιόπιστους φίλους και μέλη της οικογένειάς σας. Η κοινοποίηση τοποθεσίας μπορεί να σας προσφέρει ηρεμία, επειδή διασφαλίζει ότι κάποιος γνωρίζει πάντα πού βρίσκεστε. Αυτό δεν είναι πάντα επιθυμητό, επειδή δεν θα θέλετε να κοινοποιήσετε την τοποθεσία σας σε κάποιον που δεν είναι ασφαλής, αλλά είναι καλό να το γνωρίζετε.
Μπορείτε να κοινοποιήσετε την τοποθεσία σας για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, όπως για μία ώρα, μέχρι το τέλος της ημέρας ή επ’ αόριστον. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να κοινοποιήσετε την τοποθεσία σας σε κάποιον είναι να ανοίξετε την εφαρμογή Εύρεση μου, να πατήσετε στην καρτέλα Άτομα και, στη συνέχεια, να πατήσετε το κουμπί “+” για να επιλέξετε μια επαφή. Μπορείτε επίσης να κοινοποιήσετε από την εφαρμογή Μηνύματα και την εφαρμογή Επαφές.
Η καρτέλα “Άτομα” της εφαρμογής “Εύρεση τοποθεσίας” θα σας δείξει με ποιους κοινοποιείτε την τοποθεσία σας, ώστε να μπορείτε να την απενεργοποιήσετε, αλλά μπορείτε επίσης να μεταβείτε στην ενότητα “Απόρρητο και ασφάλεια” της εφαρμογής “Ρυθμίσεις” του iPhone, να πατήσετε στις “Υπηρεσίες τοποθεσίας” και, στη συνέχεια, να επιλέξετε “Κοινή χρήση τοποθεσίας” για να δείτε ποιος μπορεί να δει την τοποθεσία σας.
Ελεγχος εισιτηρίου
Αν δεν θέλετε να κοινοποιείτε μόνιμα την τοποθεσία σας σε κάποιον ή απλώς θέλετε επιπλέον εποπτεία όταν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία κοινής χρήσης οχημάτων ή κάνετε μια βόλτα αργά το βράδυ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Check In.
Με το Check In, μπορείτε να επιλέξετε ένα άτομο που θα βλέπει την τρέχουσα τοποθεσία σας, τον προορισμό που επιθυμείτε και τον κατά προσέγγιση χρόνο που θα χρειαστείτε για να φτάσετε εκεί. Το Check In μπορεί επίσης να συνδεθεί με μια προπόνηση, ώστε να είναι ενεργό ενώ η προπόνηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή μπορεί να είναι ένα απλό χρονόμετρο που δεν είναι συνδεδεμένο με μια συγκεκριμένη διαδρομή.
Αν χρησιμοποιείτε το Check-in με έναν προορισμό, αυτό λήγει όταν φτάσετε. Με ένα χρονόμετρο, σας ζητά να απαντήσετε εντός 15 λεπτών από τη λήξη του χρονόμετρου για να βεβαιωθεί ότι είστε εντάξει, ενώ με μια προπόνηση, στέλνει μια ειδοποίηση όταν η προπόνηση τελειώσει. Αν δεν φτάσετε στον προορισμό σας ή δεν πατήσετε μια προτροπή όταν λήξει ένα χρονόμετρο, το άτομο στο άλλο άκρο της διαδικασίας Check-in θα λάβει μια ειδοποίηση.
Από εκεί, το άτομο μπορεί να δει την τοποθεσία εκκίνησης, τη διαδρομή που ακολουθήσατε, την τρέχουσα ή την πιο πρόσφατη τοποθεσία σας, πότε ξεκλειδώσατε τελευταία φορά το iPhone σας ή, εάν έχετε Apple Watch, πότε το αφαιρέσατε. Περιλαμβάνει επίσης την κατάσταση συνδεσιμότητας των συσκευών σας και το επίπεδο μπαταρίας. Τα δεδομένα κοινοποιούνται μόνο εάν δεν απαντήσετε στις προτροπές Check-in και μπορείτε επίσης να επιλέξετε να κοινοποιήσετε μια πιο περιορισμένη ποσότητα δεδομένων που περιλαμβάνει μόνο την πιο πρόσφατη τοποθεσία σας.
Η Πρόσβαση είναι μια λειτουργία των Μηνυμάτων και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε επιλέγοντας μια συνομιλία στην εφαρμογή Μηνύματα, πατώντας το κουμπί “+” και επιλέγοντας Πρόσβαση. Για να αλλάξετε τις παραμέτρους, πατήστε το κουμπί Επεξεργασία.
Έλεγχος ασφαλείας
Ο Έλεγχος Ασφαλείας είναι μια σημαντική λειτουργία που σας καθοδηγεί σε όλες τις ρυθμίσεις απορρήτου στο iPhone σας και αξίζει να τη χρησιμοποιείτε κατά καιρούς. Σας ενημερώνει ποια άτομα, εφαρμογές και συσκευές μπορούν να δουν τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως την τοποθεσία σας.
Ο Έλεγχος ασφαλείας μπορεί να ξεκινήσει ανοίγοντας την εφαρμογή Ρυθμίσεις, επιλέγοντας Απόρρητο και Ασφάλεια και κάνοντας κύλιση προς τα κάτω στην επιλογή Έλεγχος ασφαλείας. Υπάρχει μια επιλογή Επαναφορά έκτακτης ανάγκης και μια επιλογή Διαχείριση κοινής χρήσης και πρόσβασης.
Η Επαναφορά Έκτακτης Ανάγκης επαναφέρει αμέσως τα δικαιώματα κοινής χρήσης δεδομένων όλων των εφαρμογών σας και σταματά την κοινοποίηση της τοποθεσίας σας τόσο σε άτομα όσο και σε εφαρμογές. Είναι καλή σε περιπτώσεις όπου ένας δυσαρεστημένος σύντροφος ή φίλος μπορεί να μπορεί να σας παρακολουθήσει. Η Διαχείριση Κοινής Χρήσης και Πρόσβασης είναι η επιλογή που θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι.
Σε αυτήν τη διεπαφή, το iPhone σας καθοδηγεί σε ό,τι κοινοποιείτε σε άτομα, όπως τοποθεσία, φωτογραφίες, ημερολόγια, κωδικούς πρόσβασης, δραστηριότητα, οικιακές συσκευές, σημειώσεις και άλλα. Μπορείτε να δείτε αυτές τις ρυθμίσεις ανά άτομο ή μια επισκόπηση του πόσα άτομα έχουν πρόσβαση σε κάθε κατηγορία πατώντας το κουμπί “Πληροφορίες”.
Θα μπορείτε επίσης να δείτε ποιες πληροφορίες κοινοποιείτε δημόσια μέσω κοινόχρηστων άλμπουμ ή σημειώσεων και ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας.