Εγκαινιάστηκε το πρώτο και μοναδικό Κέντρο Ενημέρωσης Υποβρυχίων Μουσείων στη Χώρα της Αλοννήσου – Δύο βραβεία από την Ευρώπη για τα Υποβρύχια Μουσεία στη Θεσσαλία
Στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού με ιδιαίτερα μάλιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά μπαίνει η Αλόννησος χάρη στο βραβευμένο δυο φορές από την Ευρώπη έργο – σημαία σε διεθνές επίπεδο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα υποβρύχια μουσεία.
Το αρχαιότερο στον κόσμο ναυάγιο το οποίο μπορεί κάποιος να επισκεφτεί, το ναυάγιο της Περιστέρας – ισάξιο σε μοναδικότητα με τον Παρθενώνα- θα λειτουργήσει από το επόμενο καλοκαίρι προσελκύοντας λάτρεις των ναυαγίων και των καταδύσεων από όλο τον κόσμο. Αυτή ήταν η δέσμευση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, αλλά και της Διευθύντριας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού Π. Καλαμαρά στη τελετή εγκαινίων του Κέντρου Ενημέρωσης Κοινού για τα Υποβρύχια Ναυάγια που διαμόρφωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της γραφικής Χώρας της Αλοννήσου.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο και μοναδικό στην Ελλάδα εκθεσιακό χώρο εικονικής πραγματικότητας όπου ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής συνδυάζονται με παραδοσιακές μουσειακές πρακτικές και μεταφέρουν τον επισκέπτη στη μαγεία του βυθού προσφέροντας μια μοναδική καταδυτική εμπειρία. «Όταν πολλοί μιλούν στην Ελλάδα για καινοτομία, η Θεσσαλία κάνει καινοτομία στην πράξη.
Φέρνει προστιθέμενη αξία και εθνικό πλούτο. Είναι καινοτομία όχι για την εικόνα αλλά με έργα ουσίας. Τέτοια καλά παραδείγματα αξίζει να βρουν μιμητές παντού. Το πρόγραμμα BLUEMED στο οποίο η Θεσσαλία ήταν επικεφαλής εταίρος, είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει προστιθέμενη αξία στη χώρα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. «Επανεκκινήσαμε τη δουλειά πολλών αρχαιολόγων, βραβευτήκαμε με δυο ευρωπαϊκά βραβεία και είμαστε περήφανοι για τον «Παρθενώνα των ναυαγίων» που η αξιοποίησή του θα αλλάξει την εικόνα της Αλοννήσου και των νησιών μας. Η Θεσσαλία μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού, του διαφορετικού και ποιοτικού τουρισμού. Η διαφορετικότητα θα φέρνει στο εξής την επισκεψιμότητα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός, απευθύνοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες στην υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη η βοήθεια της οποία θα είναι καθοριστική.
Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας περιλαμβάνει, με χρηματοδότηση περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, τη δημιουργία συνολικά τεσσάρων Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών χώρων στις Βόρειες Σποράδες και τον Παγασητικό Κόλπο, που θα είναι ανοιχτά για επίσκεψη στους αυτοδύτες μέχρι το 2023. Επιπλέον, χρηματοδοτείται η παραγωγή των εφαρμογών και του εποπτικού υλικού με τις οποίες θα τεκμηριωθεί και θα αναδειχθεί ο ενάλιος αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής στα δύο νέα Κέντρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού στο Δήμο Αλοννήσου, στη Στενή Βάλλα και στο Δήμο Αλμυρού. Συγκεκριμένα το έργο αφορά στους παρακάτω ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους:
α) ενάλιος αρχαιολογικός στην Περιστέρα Αλοννήσου (ναυάγιο κλασικών χρόνων),
β) ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηών Σούρπης (ναυάγιο υστερορωμαϊκών χρόνων)
γ) ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων)
δ) ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στο ακρωτήριο Γλάρου Νηών / Σούρπης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων και άλλες ενάλιες αρχαιότητες – δύο μικροπεριοχές επίσκεψης). Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρουσίασε ο γνωστός από τους «Ράδιο Αρβύλα» Στάθης Παναγιωτόπουλος. Αλοννησιώτης στην καταγωγή και μανιώδης δύτης. «Είναι σημαντικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο παρουσιαστής «ότι τόσο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός όσο και ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης είναι δύτες. Δεν κάθονται απλώς σε ένα γραφείο. Δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους και αυτό σημαίνει πολλά».
taxydromos