«Έχει ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση στην Ιτέα» λέει ο Δήμαρχος – Καταστροφές στον μεγάλο παραδοσιακό ελαιώνα

0
10
«Έχει ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση στην Ιτέα» λέει ο Δήμαρχος – Καταστροφές στον μεγάλο παραδοσιακό ελαιώνα

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το πύρινο μέτωπο της φωτιάς στην Ιτέα έκαιγε όλο το βράδυ στην περιοχή της Φωκίδας.

Η φωτιά στην Ιτέα τώρα έχει σπάσε σε μικρότερα μέτωπα, ωστόσο δεν καίει πλέον με ένταση και αυτό διευκολύνει το έργο των πυροσβεστών.

Δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκάλης αναφέρει, μιλώντας στο newsit.gr ότι «έχει ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση από τις 6.25 το πρωί επιχειρούν και ένα ελικόπτερο και δύο καναντέρ.

Λίγα πράγματα είχαν μείνει γιατί τα επίγεια μέσα έκανα πολύ καλή δουλειά χθες το βράδυ μέχρι το πρωί».

Ο δήμαρχος Δελφών εξηγεί ότι «το σημαντικό είναι ότι όλες οι επιχειρήσεις που βρίσκονται πέριξ της πόλης της Ιτέας όλες διασώθηκαν και ο βιολογικός της δυτικής Ιτέας που ήταν πολύ σημαντικό για εμάς. Στο καταφύγιο κάναμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια μαζί με την βοήθεια των εθελοντών και των φιλοζωικών σωματείων και απομακρύναμε 150 αδέσποτα τα οποία φιλοξενούνταν».

«Άφησε πίσω σημάδια καταστροφής»

Όσον αφορά στο πόση έκταση έλαβε η χθεσινή φωτιά στην Φωκίδα ο κ. Ταγκάλης επισημαίνει ότι «υπήρχαν αρκετά διάσπαρτα μέτωπα αλλά 10 χιλιόμετρα μου ακούγεται υπερβολικό. Πίσω βέβαια άφησε τα σημάδια της καταστροφής και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορέσαμε να τα σβήσουμε με σύμμαχο την άπνοια. Εμείς χθες βράδυ μετά το συντονιστικό που συγκαλέσαμε με την περιφέρεια και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Πυροσβεστική, δασαρχείο κλπ) υποβάλλαμε αίτημα στην Περιφέρεια για να κηρύξουμε τις τρεις δημοτικές ενότητες Άμφισσας, Ιτέας και Δελφών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Ο παραδοσιακός Ελαιώνας έχει μεγάλη σημασία»

Ο παραδοσιακός ελαιώνας έχει διπλή σημασία για την περιοχή με τον δήμαρχο των Δελφών να αναφέρει ότι «είναι η μονο-καλλιέργεια, η ελιά, άρα θα πλήξει τους καλλιεργητές. Πολύ σημαντικό γιατί είναι στις ίδιες περιοχές που είχαν ξανακαεί το 2013. Εγώ την έζησα από κοντά γιατί τότε ήμουν αντιδήμαρχος και τα σημάδια έχουν μείνει ανεξίτηλα. Από την άλλη πλευρά ο ελαιώνας έχει και πολιτιστικό ιστορικό χαρακτήρα , είναι και η ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, το περίφημο δελφικό τοπίο. Ευτυχώς δεν είχαμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ούτε καταστροφές σε κτίρια βιομηχανιών. Το καλοκαίρι βέβαια είναι μπροστά μας».

Ως προς την επόμενη μέρα ο κ. Ταγκάλης αναφέρει πως «θα κάνουμε αξιολόγηση των ζημιών, εκτίμηση της κατάστασης και ό,τι μας δίνει δικαίωμα ο νόμος εμείς θα το διεκδικήσουμε».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΝΑ-ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΤΣΟΥΤΣΑ, newsit.gr

Πηγή