Αδυναμία δωρεάν στέγασης εκπαιδευτικών στα νησιά των Βορείων Σποράδων

0
14
Φοιτητικό επίδομα
Classmates socializing on staircase

Να υπάρξει λύση για φθηνά καταλύματα στα νησιά των Βορείων Σποράδων, ώστε να δοθεί κίνητρο στους εκπαιδευτικούς να πηγαίνουν στις περιοχές αυτές για διδασκαλία, ζήτησαν από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Αγγελόπουλο, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ.κ. Γιώργος Πολύζος και Σωκράτης Σαβελίδης.
Οι δύο διευθυντές συζήτησαν με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα την περασμένη Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στην περιφέρεια.

Τα νησιά των Βορείων Σποράδων εμφανίζουν και φέτος δεκάδες κενά σε δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές και ένας από τους λόγους για την απροθυμία των εκπαιδευτικών να εργαστούν εκεί είναι το υψηλό κόστος ζωής.
Από πέρυσι ΕΛΜΕ και Σύλλογος Δασκάλων, αλλά και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έχουν ζητήσει από τις τοπικές κοινωνίες να συνδράμουν με φθηνότερη στέγαση και σίτιση για να διευκολύνουν τη θέση των εκπαιδευτικών που ούτως ή άλλως λαμβάνουν αποδοχές κοντά στα 800 ευρώ, αλλά φαίνεται πως άμεσο αποτέλεσμα δεν υπάρχει.

Βέβαια δεν υπάρχουν περιστατικά να μένουν οι αναπληρωτές στις παραλίες, επειδή δεν βρήκαν σπίτι, ωστόσο δεδομένων των αποδοχών τους, θα πρέπει να ζήσουν πολύ σπαρτιατικά για να καλύψουν τα έξοδα της στέγασης, της μετάβασης κάποιες φορές στον Βόλο, αλλά και της διατροφής τους.
Οι κ.κ. Πολύζος και Σαβελίδης τόνισαν πως «στη συνάντηση που είχαμε στη Λάρισα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Αγγελόπουλο, του θέσαμε το ζήτημα της παροχής κινήτρων για να πηγαίνουν εκπαιδευτικοί στα νησιά, όπως η φθηνότερη στέγαση, ο διπλασιασμός των μορίων. Μας απάντησε πως θα το εξετάσει. Πάντως από πλευράς Δήμων των νησιών δεν έχουμε δει κάποια αποτελέσματα στην κατεύθυνση που θα θέλαμε».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος επισήμανε πως «μπορεί να θεσμοθετήθηκε η δωρεάν σίτιση και στέγαση των μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αλλά αν δεν υπάρχει χρηματοδότηση των Δήμων, το μέτρο θα κινδυνεύσει να μείνει ανεφάρμοστο. Ωστόσο και οι επαγγελματίες της στέγασης και σίτισης στα νησιά θα πρέπει να δουν με μεγαλύτερη ευαισθησία το ζήτημα .

 

e-thessalia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ