Αλ. Μεϊκόπουλος: Η καταδίκη από μόνη της δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του ρατσισμού

0
13
Μεϊκόπουλου

Μεϊκόπουλος:«Η καταδίκη από μόνη της δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του ρατσισμού»

H Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου σε ανάμνηση της φρικτής εν ψυχρώ δολοφονίας 70 φοιτητών από την ρατσιστική αστυνομία της Ν.Αφρικής κατά τη διαδήλωση ενάντια των νόμων του Απαρτχάιντ, στην πόλη Σάρπβιλ το 1960.

Σε έναν κόσμο όπου οι διακρίσεις με βάση τη φυλή, το φύλο, τις σεξουαλικές προτιμήσεις και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις γίνονται ο κανόνας, όπου το κάθε τι διαφορετικό συνεχίζει να διώκεται ως επικίνδυνο, η διακηρυκτική καταδίκη του ρατσισμού από μόνη της δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο μεταλλασσόμενο, διαρκώς μεταβαλλόμενο, και καλά ριζωμένο που στοχοποιεί διαφορετικές κοινωνικές ομάδες ναρκοθετώντας τα θεμέλια της κοινωνίας, του κράτους δικαίου και της ίδιας της δημοκρατίας.

Η φετινή ημέρα βρίσκει τον κόσμο μας στη δίνη του πολέμου στην Ουκρανία που προκαλεί το χαμό χιλιάδων ανθρώπων, εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα, φτώχεια και αλλεπάλληλες κρίσεις. Στις δύσκολες αυτές συνθήκες, ο σπόρος του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί. Για το λόγο αυτό απαιτείται αυξημένη εγρήγορση και διαρκής επαγρύπνηση και η ημέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη δημιουργία ενός αρραγούς αντιρατσιστικού μετώπου και αντανακλαστικών απέναντι στο φαινόμενο.

Κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα , ας εργαστούμε για έναν κόσμο ανοιχτό και ελεύθερο, απαλλαγμένο από το δηλητήριο του ρατσισμού με την ευχή ότι τα παιδιά μας θα ζουν με αξιοπρέπεια και ίσες ευκαιρίες.

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ