«Οι συσχετισμοί είναι για να αλλάζουν»
Δημοσιεύθηκε
«Δεν δίστασαν να ρίξουν στην αρένα ακόμη και ευαίσθητα εθνικά θέματα, όπως το θέμα της Θράκης και της μειονότητας και να μετατρέψουν την ΕΥΠ σε εργαλείο του κόμματος και της κομματικής σκοπιμότητας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με μία αποστροφή του Νίκου Καζαντζάκη: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα!» και πρόσθεσε: «Αυτό κάνουμε από την πρώτη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, φίλες και φίλοι. Πολεμάμε! Μαθημένοι στα δύσκολα, στις νίκες, αλλά και τις ήττες, στις επιτυχίες αλλά και τις αστοχίες, δεν σταματήσαμε ποτέ να δίνουμε τη μάχη για όσα εμείς θεωρούμε δίκαια και ανθρώπινα. Δε λογαριάσαμε ποτέ το πολιτικό κόστος. Μόνο πολεμάμε για τις αξίες μας και τα ιδανικά μας. Για την αξία της ανθρώπινης ζωής που για μας δεν έχει χρώμα, θρησκεία και εθνικότητα. Για όσα είναι δίκαια για την κοινωνία και την Ελλάδα».
Ο κ. Τσίπρας θέλησε να τονώσει το ηθικό των ψηφοφόρων: «Εδώ είμαστε και εδώ θα είμαστε. Όρθιοι. Δίνοντας τη μάχη ψήφο-ψήφο και άνθρωπο-άνθρωπο. Γιατί οι συσχετισμοί είναι για να αλλάζουν. Γιατί την ιστορία δεν τη γράφουν οι κυρίαρχοι, αλλά οι λαοί. Και τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο λαός με την ψήφο του βάλει την Κυριακή τη σφραγίδα του».
Ο κ. Τσίπρας στράφηκε κατά της «δεξιάς του κ. Μητσοτάκη» λέγοντας: «Σε αυτή την εκλογική μάχη βέβαια, βλέπουμε πόσο αδίστακτοι είναι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Που έναν και μόνο στόχο έχουνε: Όχι να κερδίσουνε τις εκλογές. Αλλά να ξεμπερδέψουνε μαζί μας. Δε δίστασαν να ρίξουν στην αρένα ακόμη και ευαίσθητα εθνικά θέματα. Όπως το θέμα της Θράκης και της μειονότητας. Δε δίστασαν να μετατρέψουν την ΕΥΠ σε εργαλείο του κόμματος και της κομματικής σκοπιμότητας. Για να λασπώσουν εμάς. Δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν το διχασμό και λέξεις βγαλμένες από τις πιο σκοτεινές εποχές της ιστορίας μας. Να μας πούνε εθνική εξαίρεση. Να μας πούνε μειοδότες. Όπως έκανε η Δεξιά στις πιο μαύρες μέρες της πατρίδας. Όταν χώριζε τους Έλληνες σε εθνικόφρονες και μιάσματα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «δεν επιθυμεί να είναι απλά εκ νέου πρωθυπουργός αλλά να είναι ηγεμόνας» καθώς επίσης ότι «επιθυμεί μία άρρωστη, ασθενική, ασταθή δημοκρατία τύπου Όρμπαν».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά στράφηκε και εναντίον των μικρότερων κομμάτων: «Στρατηγική και σχέδιο της ΝΔ δεν είναι μόνο να κερδίσουν αλλά και να αποδυναμώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τη μόνη δύναμη που μπορεί να τους εμποδίσει να στήσουν ανεξέλεγκτο καθεστώς. Σχέδιό τους είναι μια κατακερματισμένη, παράλυτη από μικρούς εμφύλιους μικρών κομμάτων αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση ανήμπορη να προβάλει σοβαρή αντίσταση στις πολιτικές του. Με 7, ακόμη και 8 κόμματα στη Βουλή. Και βλέπετε ποια κόμματα φουσκώνουν και υπερπροβάλλουν προεκλογικά. Όποια βοηθάνε αυτόν το σχεδιασμό. Για να μη μπορεί η Βουλή να έχει αξιοπιστία».
Ακολούθως ξεκαθάρισε «Αυτή η στάση ευνοεί αντικειμενικά τη Δεξιά. Ρίχνει νερό στο μύλο της Δεξιάς, για να θυμηθώ μια παλιά φράση».
Ακολούθως έθεσε το διακύβευμα της κάλπης «που δεν είναι αν την επόμενη μέρα θα έχουμε κυβέρνηση. Αλλά αν την επόμενη μέρα θα επιτρέψουμε με τη ψήφο μας ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και ασύδοτο. Και η μόνη δύναμη που μπορεί αυτό να το αποτρέψει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είναι η ανατροπή των συσχετισμών που διαμορφώθηκαν τον Μάη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει κυβερνητικό συμπλήρωμα στα σχέδια της Δεξιάς σαν το ΠΑΣΟΚ
Κάλεσε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη, αλλά και κάθε συντηρητικό πολίτη που θέλει κυβέρνηση και όχι καθεστώς «παρά τις διαφορές τους και τις επιφυλάξεις τους μαζί μας, να ενισχύσουν με τη ψήφο τους την επόμενη Κυριακή τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για να μην επιτρέψουμε να πάρει λευκή επιταγή η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη».
Αναφέρθηκε στον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήταν είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας. «Όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε όμως και συμπλήρωμα κυβερνητικό στα σχέδια της Δεξιάς, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ από το 2012 μέχρι σήμερα».
Έκανε αναφορά στο δυστύχημα των Τεμπών με αφορμή το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που δόθηκε στην δημοσιότητα λέγοντας ότι «το πόρισμα λέει ότι δεν υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης γιατί το κατάργησαν το 2019 και αν υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης δεν θα συνέβαινε το δυστύχημα. Εμείς θα δώσουμε μάχη για την δικαίωση των παιδιών που χάθηκαν, γιατί μόνο τότε θα αποτρέψουμε παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον».
Στην κάλπη κρίνεται η ζωή μας
Ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε τις δυσκολίες της εκλογικής αναμέτρησης: «Στη κάλπη της ερχόμενης Κυριακής γνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε ένα δύσκολο έργο: Να ανατρέψουμε το δυσμενή συσχετισμό που κατέγραψε η κάλπη της απλής αναλογικής πριν ένα μήνα. Και θέλω να πω σε όσους προεξοφλούν το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, να μη βιάζονται. Διότι οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν οριστικά ποιος, αλλά και πώς θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ποιος αλλά και πώς θα βρεθεί στη θέση της αντιπολίτευσης. Πόση δύναμη θα δώσει στην κυβέρνηση, αλλά και πόση στην αντιπολίτευση. Ποιοι συσχετισμοί είναι οι πιο ευνοϊκοί για τη ζωή τους».
Στην συνέχεια περιέγραψε τα σκληρά διλήμματα που βάζει το εκλογικό σύστημα που δίνει 50 έδρες στον πρώτο λέγοντας ότι στην «κρίση του λαού είναι δυο εναλλακτικές στρατηγικές και δύο προγράμματα. Η στρατηγική και το πρόγραμμα της απελθούσας κυβέρνησης. Και η στρατηγική και το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πρόγραμμα της ΝΔ. Και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το πρόγραμμά της που έχει καταθέσει στο μεσοπρόθεσμο «δεν έχει καμιά σχέση με όσα προεκλογικά και πλουσιοπάροχα εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης» και εξήγησε: «δε προβλέπει αυξήσεις στο μέσο μισθό της τάξης του 25% αλλά πραγματική αύξηση μόλις 1,3% σωρευτικά στην επόμενη τετραετία. Δεν προβλέπει 10.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ παρά μονάχα 10.000 αντικαταστάσεις όσων αποχωρήσουν. Δε προβλέπει αυξήσεις στου δημόσιους υπαλλήλους αλλά μειώσεις στο μισθολόγιό τους κατά 730 εκατομμύρια.
Και πραγματική μείωση κατά 10% των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, όπως η Υγεία και η Παιδεία». Γενικεύοντας είπε ότι «στο πρόγραμμά τους λένε πράγματα που δε πρόκειται να υλοποιήσουν και κρύβουν επιμελώς άλλα που έχουν σκοπό να υλοποιήσουν.
Δύο προγράμματα είναι αντιμέτωπα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ
Έκανε αναφορά στις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή Σπύρου Πνευματικού λέγοντας ότι «μας εξήγησε ότι πρέπει στο ΕΣΥ να γίνεται διαλογή ασθενών με βάση το κόστος της θεραπείας και το προσδόκιμο ζωής. Όποιος δεν έχει προσδόκιμο δε θα παίρνει μια ακριβή θεραπεία. Να πηγαίνει στα ιδιωτικά. Και όποιος δεν έχει λεφτά να αφήνεται να πεθάνει. Αυτή λοιπόν είναι η κορυφαία διαφορά στο σχέδιο και το πρόγραμμα της ΝΔ και σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και αυτοί για κέρδη και ζημιές. Εμείς βάζουμε πάνω από όλα τον άνθρωπο και αυτοί τα κέρδη».
Συνεχίζοντας είπε ότι δεν είναι μόνο η υγεία που αναδεικνύει την διαφορά των δύο προγραμμάτων: «Είναι σχεδόν κάθε τομέας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Είναι οι εργασιακές σχέσεις, το οκτάωρο, τα εργασιακά δικαιώματα. Είναι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Είναι η παιδεία, η ενέργεια, το νερό. Ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης μας αποκάλυψε ότι θέλουν 180 βουλευτές για να μπορούν να αλλάξουν το Σύνταγμα μόνοι τους. Σχέδιο τους, το λένε ανοιχτά, είναι η κατάργηση του άρθρου 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Συνήγορος του κ. Μητσοτάκη ο κ. Ανδρουλάκης
Έστρεψε τα πυρά του κατά του ΠΑΣΟΚ: «Ποιος είναι συνήγορος του κ. Μητσοτάκη στο σχέδιο αυτό; Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, δυστυχώς. Που προτίθεται να συνδράμει τη ΝΔ στην αλλαγή του Συντάγματος».
Γενικεύοντας είπε ότι η συνταγή της ΝΔ δίνει χώρο στη κερδοσκοπία: «Αυτό είναι το πρόγραμμα και το σχέδιό τους. Κρυφό και φανερό. Η απόσυρση του κράτους από κρίσιμους τομείς. Οι ιδιωτικοποιήσεις. Οι φοροαπαλλαγές στους πλούσιους. Και συρρίκνωση των δικαιωμάτων της εργασίας».
Στο σχέδιο της ΝΔ, συνέχισε «εμείς αντιπαραβάλουμε το σχέδιο και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ένα σχέδιο ρεαλιστικό που προβλέπει την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των εισοδημάτων, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ άμεσα, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αυξήσεις 10% στους δημοσίους υπαλλήλους και 7,5% σε όλους τους συνταξιούχους. Προβλέπει τη μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Και βεβαίως την φορολόγηση των υπερκερδών των κολοσσών της ενέργειας και των διυλιστηρίων, που έκαναν την κρίση ευκαιρία πλουτισμού και συσσώρευσαν 6 δισ. υπερκέρδη σε βάρος της κοινωνίας, της οικονομίας, των πολιτών. Προβλέπει ισχυρή κρατική παρέμβαση για τη στήριξη της ασφάλειας, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων της μισθωτής εργασίας».