«Ανάσα» η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για εκατοντάδες αγρότες της Μαγνησίας

0
13
Agrotis

«Ανάσα» και για εκατοντάδες αγρότες- μέλη των Συνεταιρισμών της Μαγνησίας αναμένεται να δώσει η κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη από το υπουργείο Οικονομικών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και με αυτή εξαιρούνται από το χαράτσι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων. «Ανάσα» για μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου χαρακτηρίζουν την προαναφερόμενη εξέλιξη αγροτοσυνεταιριστές της Μαγνησίας.

Ειδικότερα, όσον αφορά στους αγρότες θα εξαιρεθούν του τέλους (το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής) όσοι είναι μέλη αγροτικών συνεταιρισμών αλλά και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
Να αναφερθεί ότι το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες που τηρούν απλογραφικά βιβλία είναι 650 ευρώ, 500 ευρώ αν διαμένουν σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων ενώ για τις επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς είναι 1.000 ευρώ.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος οι εξής κατηγορίες αγροτών:
– Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.
– Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ένταξή τους σε αυτό.
– Οι αγρότες που τους υπολείπονται τρία χρόνια από τη συνταξιοδότηση (65ο έτος).
Κατά συνέπεια το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ ετησίως (εκτός αν εδρεύουν σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, οπότε δεν πληρώνουν) θα καταβάλλουν:
– Από το 2020 και μετά χιλιάδες αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 01/01/2014
– Από το 2021 και μετά οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 01/01/2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία.
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε «καταργείται η υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος 500 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων.

Εξαιρούνται από το φορολογικό έτος 2018 και μετά από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος, οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί, οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια».
Αγροτοσυνεταιριστές της Μαγνησίας αναφερόμενοι στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα μέλη των κατά τόπους Συνεταιρισμών, τόνισαν πως «θα αποτελέσει «ανάσα», καθώς η οικονομική κατάσταση των αγροτών είναι εξαιρετικά δύσκολη ώστε να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν και αυτό το «χαράτσι». Πρέπει να καταργηθεί σε κάθε περίπτωση από όλους τους επιτηδευµατίες και όχι µόνο από τους αγρότες» προσθέτουν χαρακτηριστικά.a

e-thessalia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ