«Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και Β. Σποράδων»
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και Β. Σποράδων (ΕΘΠΑΒΣ), ιδρύθηκε το 1992 (ΦΕΚ 519/Δ/28.05.1992). Είναι το πρώτο θαλάσσιο πάρκο στην Ελλάδακαι σήμερα είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη, καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 2.220 τετρ. χιλιόμετρα. Τo ΕΘΠΑΒΣ ανήκει στον βιότοπο Natura, του Ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000 (Φύση 2000),ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των ειδών και των ενδιαιτημάτων τους (πανίδα – χλωρίδα). Το ΕΘΠΑΒΣ βρίσκεται στην περιοχή των νησιών των Βορείων Σποράδων,στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου. Εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, το πάρκο περιλαμβάνει το νησί της Αλοννήσου, έξι μικρότερα νησιά (Περιστέρα,Κυρά Παναγιά,Γιούρα,Ψαθούρα,Πιπέρικαι Σκάντζουρα), καθώς και 22 ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες.
Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τοπικές κοινωνίες των Βορείων Σποράδων, για τους επιστημονικούς – ερευνητικούς κύκλους, όπως επίσης και για τους τουρίστες – επισκέπτες της περιοχής. Ειδικότερα, στο υποθαλάσσιο οικοσύστημα, μεταξύ άλλων, απαντώνται η χελώνα καρέτα- καρέτα, η Μεσογειακή Φώκια, το κοινό δελφίνι, το ρινοδέλφινο, το ζωνοδέλφινο, η φάλαινα φυσητήρας και ο Ζιφιός. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή του πάρκου, υπάρχουν ευρήματα από την Προϊστορική, Κλασσική και Βυζαντινή περίοδο (ναυάγια, μοναστήρια, εκκλησίες κλπ). Το πάρκο αποτελείται από δύο ζώνες προστασίας Α και Β. Η Α Ζώνη είναι αυστηρής προστασίας και η Β ζώνη, όπου ισχύει χαμηλότερος βαθμός προστασίας.
Το ΕΘΠΑΒΣ, διοικείται από τον φορέα διαχείρισης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, τη φύλαξη, την ενημέρωση των επισκεπτών, την έρευνα και προστασία των φυσικών πόρων και την εκπόνηση – υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Δυστυχώς, οι παραπάνω υπηρεσίες στα τριάντα χρόνια λειτουργίας του ΕΘΠΑΒΣ δεν ανεδείχθησαν και δεν υλοποιήθηκαν στο μέγιστο βαθμό. Αντίθετα, υπήρξαν πλείστες όσες παραλείψεις και ελλείψεις. Δια της παρούσας ανακοίνωσης, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να επισημάνουμε την ανεπαρκή προβολή και έλλειψη διαφήμισης, την απουσία έρευνας και την περιορισμένου βαθμού ενσωμάτωση δράσεων και υπηρεσιών υποστηρικτικών προς τους επισκέπτες. Μάλιστα, η πρόσφατη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην Α ́ Ζώνη του Πάρκου δυνάμει ΚΥΑ (ΦΕΚ 3832/9.09.2020, τεύχος Β ́), κατόπιν σχετικής εισήγησης του Δ.Σ του φορέα διαχείρισης του ΕΘΠΑΒΣ, αποτελεί ουσιαστικά δυσανάλογο περιορισμό πρόσβασης των κατοίκων των Βορείων Σποράδων, των αλιέων αλλά και των τουριστών, στο ανυπέρβλητου κάλους φυσικό πλούτο του Πάρκου. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι το εισιτήριο πρέπει να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, όπως συμβαίνει και σε άλλα αντίστοιχα πάρκα και όχι να αποτελεί πόρο του οικείο φορέα διαχείρισης, όπως εν προκειμένω.
Κατόπιν τούτων και λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα τα ανωτέρω
ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ
Να αποσυρθεί άμεσα η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3832/9.09.2020, τεύχος Β ́).
Να προηγηθεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών των Βορείων Σποράδων.
Να συμμετέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των νησιών των Βορείων Σποράδων, στη διοίκηση του φορέα διαχείρισης του ΕΘΠΑΒΣ, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών στην διοίκηση του Πάρκου.
Να ληφθούν υπ’ όψιν τα δίκαια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, των επαγγελματικών ενώσεων αλιέων και των τουριστικών επιχειρήσεων των Βορείων Σποράδων.
ΔΗΜΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
©MAGNESIA.TV