Ανησυχία προκαλεί το Brexit στους ξενοδόχους Μαγνησίας και Σποράδων

0
24
Skopelos Island Milia Beach

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στους ξενοδόχους της Μαγνησίας οι αργοί ρυθμοί των κρατήσεων από τη βρετανική αγορά, ενώ πλησιάζει η νέα τουριστική σεζόν. Αιτία της ανησυχίας των επαγγελματιών είναι το θολό τοπίο και το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, που διακατέχει τους Βρετανούς λόγω Brexit, γεγονός που τους καθιστά εξαιρετικά διστακτικούς ως προς τον έγκαιρο προγραμματισμό των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Η βρετανική αγορά αποτελεί κυρίαρχη δύναμη για τη Μαγνησία στο πεδίο του εισαγόμενου τουρισμού, με τους επαγγελματίες της περιοχής να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με το Brexit, που παραμένει ακόμη στον «αέρα» χωρίς να έχει διασαφηνιστεί τι μέλλει γενέσθαι.

Το κλίμα αβεβαιότητας έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των εν δυνάμει Βρετανών επισκεπτών της περιοχής, με την πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου Μαίρη Διαμάντη να μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τη φωνή αγωνίας των συναδέλφων της στο νησί, αλλά και ευρύτερα. Οπως υπογράμμισε η ίδια, η πτώση της τιμής της λίρας έναντι του ευρώ έχει σαφώς αρνητικό αντίκτυπο, γιατί «οι διακοπές καθίστανται πιο ακριβές για τους Βρετανούς, λόγω αλλαγής της ισοτιμίας μεταξύ του ευρώ και της βρετανικής λίρας, γεγονός που καθιστά διστακτικούς τους Βρετανούς, διότι δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι μελλοντικές εξελίξεις».

Το ερώτημα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση απασχολεί κατά κόρον τους επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι ευελπιστούν, ωστόσο, ότι οι αφίξεις της τελευταίας στιγμής θα «σώσουν την παρτίδα». Η πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκοπέλου χαρακτηρίζει «πολύ δύσκολη την κατάσταση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά», ενώ υπογραμμίζει παράλληλα ότι «είμαστε ανήσυχοι, γιατί οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ποτέ δεν ωφελούν και δεν έχουν κέρδος για τους ξενοδόχους, γιατί αγοράζει φθηνά ο τουρίστας. Παρόλα ταύτα, ελπίζουμε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», είπε.

Οι τουριστικοί πράκτορες γίνονται αποδέκτες του κλίματος αβεβαιότητας, που παρατηρείται στη βρετανική αγορά, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκο Ευσταθίου να δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «υπάρχει σημαντική υστέρηση στις κρατήσεις. Είναι ανησυχητική η κατάσταση από την αγγλική αγορά και η πτώση στην τιμή της λίρας έναντι του ευρώ είναι αρνητικός παράγοντας, γιατί γίνονται πιο ακριβά τα πακέτα για την Ελλάδα».

Στόχος των επαγγελματιών είναι η ενίσχυση των κρατήσεων, ενώ ευελπιστούν ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα αντιστρέψουν το κλίμα. «Πάντα υπάρχουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αν αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων στις αεροπορικές εταιρίες» είπε ο κ. Ευσταθίου, ενώ δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος». Την άποψη ότι οι αφίξεις των Βρετανών τουριστών στη Μαγνησία θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, παρά το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί, διατυπώνει από την πλευρά του ο Κώστας Λεβέντης αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

Ο ίδιος επαγγελματίας υπογραμμίζει ότι «δεν έχουν φανεί ακόμη οι επιπτώσεις στην Ελλάδα. Παρατηρείται υστέρηση στις κρατήσεις από τη Βρετανία, αλλά θεωρώ ότι θα είμαστε και πάλι στα περσινά επίπεδα». Παράλληλα ο κ. Λεβέντης εξέφρασε την άποψη: «Θέλω να πιστεύω ότι στην οποιαδήποτε συμφωνία θα συμπεριληφθεί η κίνηση των Αγγλων επιβατών, γιατί αν δεν συμπεριληφθεί θα έχουμε πρόβλημα», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για τη βρετανική αγορά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ                                                                                       taxydromos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ