Δημοσιεύθηκε
Στην τελική ευθεία είναι η διαδικασία για την αποσαφήνιση του φετινού πλαισίου για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων. Προφανώς η εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως η αποσαφήνιση του ορίζοντα επανεκκίνησης της οικονομίας, παίζουν καταλυτικό ρόλο για το απαιτούμενο «πράσινο» φως, ωστόσο μένουν και κάποιες άλλες τεχνικές εκκρεμότητες. Αφορούν τις τελικές αποφάσεις για τα τεκμήρια, τις όρια για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου εισοδήματος, τη διαδικασία αποφυγής φόρου για «κουρεμένα» εισοδήματα από ενοίκια, τη φορολόγηση αναδρομικών εισοδημάτων κτλ. Επίσης μένει να φανεί εάν θα γίνει τελικά κάποιος ξεκάθαρος διαχωρισμός των φορολογουμένων σε πληττόμενους.
Πάντως οι ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο αναμένονται άμεσα τις επόμενες μέρες καθώς τα περιθώρια στενεύουν και η πλατφόρμα του taxisnet θα πρέπει να ανοίξει μέσα στον Απρίλιο. Βέβαια το σίγουρο είναι ότι με δεδομένη την ύφεση 8,2% για το 2020 οι δηλώσεις των εισοδημάτων από φυσικά και νομικά πρόσωπα αναμένονται να είναι «κουρεμένες», όπως άλλωστε και τα προσδοκώμενα έσοδα.
Με βάση πάντως τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου στόχος είναι οι δηλώσεις να καταγράφουν εισοδήματα 70-71 δισ. ευρώ από περίπου 75-76 δισ. ευρώ που ήταν το 2019. Στο σενάριο αυτό πατούν και οι εκτιμήσεις για τα έσοδα όπου βέβαια προσμετράται και το όποιο κόστος από τις κυοφορούμενες παρεμβάσεις για τεκμήρια, ηλεκτρονικές αποδείξεις κτλ.
Πάντως όπως δήλωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega «όλα τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος που ήρθαν από το κράτος, με βάση την κείμενη νομοθεσία, πρέπει να ερμηνευθούν ως καλύπτοντα τεκμήρια. Τα τεκμήρια δεν αφορούν τιμωρητική πράξη. Έρχονται να προστεθούν εκεί που δεν μπορείς να δικαιολογήσεις τα εισοδήματά σου. Αν πήρες εισοδήματα από το κράτος, μπορείς να τα δικαιολογήσεις» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης σχετικά με τα τεκμήρια.
Αναφορικά με το τι θα ισχύσει με την προκαταβολή φόρου, προέκρινε την ανάγκη «να τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας για να αποκτήσουμε εικόνα. Κάθε εβδομάδα που περνάει προστίθεται κόστος. Πρέπει να χειριστούμε με προσοχή τα διαθέσιμά μας».
Αναλυτικά για τα τεκμήρια, με βάση τα λεγόμενα του οικονομικού επιτελείου η αποζημίωση ειδικού σκοπού που δόθηκε στους εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής αλλά και ένα τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ληφθούν υπόψη για την κάλυψη τεκμηρίων. Μάλιστα θα γίνουν οι σχετικές εγγραφές αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις στα σχετικά πεδία, όπως άλλωστε θα συμβεί και για τα ενοίκια.
Σε σχέση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές με βάση τα δεδομένα από τις τράπεζες φαίνεται ότι ο στόχος δεν είναι «όνειρο απατηλό» από τους περισσότερους. Για κάποιες περιπτώσεις που πέφτουν στη «φάκα» του έξτρα φόρου, εξετάζεται η παρέμβαση στη βάση κριτηρίων για πληττόμενες ομάδες πληθυσμού. Κάτι που ενδεχομένως να γίνει και για τα τεκμήρια.
Ένα άλλο ζήτημα που μένει να ξεκαθαρίσει είναι το τι θα γίνει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που είδαν τα μισθώματα τους να «κουρεύονται» χωρίς νε έχουν εισπράξει αποζημιώσεις. Ήδη η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών να επιτρέψει τη μη φορολόγηση με απλή γνωστοποίηση εξώδικης πρόσκλησης. Μια άλλη βασική εκκρεμότητα αφορά επίσης την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι έχει ψηφιστεί νόμος που προβλέπει έκπτωση 40%, η οποία δίδεται σε βάθος τετραετίας.
Εν τω μεταξύ μέχρι τις 29 Μαρτίου θα πρέπει να γίνει η αποστολή των βεβαιώσεων με τα εισοδήματα από τους εργοδότες και στη συνέχεια θα υπάρξει αποσαφήνιση για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την κατάθεση των δηλώσεων, διαδικασία που συνήθως και ολοκληρωνόταν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Όπως και πέρυσι όμως πιθανόν να φτάσουμε και πάλι στον Αύγουστο και να καταθέτουμε δηλώσεις ενώ επίσης εκτιμάται ότι οι δόσεις θα είναι οκτώ.