Απολογισμός 5ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών “Διαμαντής Παλαιολόγος”

0
34
Festibal Skopelos Paradosiaki Xori

Ανακοινώθηκε ο απολογισμός της πέμπτης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» που πραγματοποιήθηκε στη Σκόπελο από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας προς τιμή του εμπνευσμένου χοροδιδάσκαλου Διαμαντή Παλαιολόγου.

Festibal Paradosiakon Xoron Diamatis Paleologos

1. 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών “Διαμαντής Παλαιολόγος” 26,27 και 28 Αυγούστου 2017
2. Απολογισμός 2017 www.dancefestival.gr
3. A. Ταυτότητα Διοργάνωσης
4. Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» διοργανώθηκε για πέμπτη χρονιά στη Σκόπελο από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας προς τιμή του εμπνευσμένου χοροδιδάσκαλου Διαμαντή Παλαιολόγου. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Δήμου Σκοπέλου. Είναι επίσης μέλος του European και του Word Folklore Festival Association, έχε αποσπάσει δύο αργυρά βραβεία στους διαγωνισμούς Best City Awards 2016 και Tourism Awards 2017, ενώ έχει αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκών ερευνών και μελετών ελληνικών και ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και έχει παρουσιαστεί ως μελέτη περίπτωσης σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια. Για τους λόγους αυτούς πιστοποιήθηκε από το European Festival Association με το σήμα ποιότητας EFFE Label 2017-2018.
5. Όραμα Όραμα των διοργανωτών και της μεγάλης ομάδας των εθελοντών του είναι η καθιέρωση του φεστιβάλ ως μιας ανοικτής γιορτής που θα φέρνει κοντά χορευτές και συγκροτήματα από ολόκληρο τον κόσμο και η ανάδειξη της Σκοπέλου ως κέντρου λαϊκού πολιτισμού και παράδοσης.
6. Διαμαντής Παλαιολόγος Ο Διαμαντής Παλαιολόγος, γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο Παλιό Κλήμα Σκοπέλου. Υπήρξε ταλαντούχος χοροδιδάσκαλος, μαθητής της Δόρας Στράτου, και «ψυχή» του χορευτικού συγκροτήματος της Γλώσσας Σκοπέλου, το οποίο διακρίθηκε επανειλημμένα πανελληνίως. Διακρίθηκε για την ανιδιοτέλειά του υποστήριζε με πάθος ό,τι θεωρούσε καλύτερο για το νησί του. Δεν σταμάτησε ποτέ να αγαπά και να ερευνά τον πλούτο των ελληνικών παραδοσιακών χορών εμπλουτίζοντας τις γνώσεις με σεμινάρια χορού, συνέδρια Διεθνών Οργανώσεων Χοροδιδασκαλίας κ.λ.π. Πολλές γενιές αγάπησαν τους παραδοσιακούς χορούς λόγω του Μάντου και της συζύγου του Χριστίνας.
7. Β. Συμμετέχοντες
8. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 15 συγκροτημάτων και περισσότερων από 480 χορευτών από κάθε γωνιά της χώρας μας και το Νεπάλ.
 Συμμετείχαν συγκροτήματα από την Χίο, την Πάτρα, το Κιάτο, την Δράμα, την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Κιλκίς και την Κατερίνη
 Το τριήμερο πρόγραμμα του φεστιβάλ παρακολούθησαν περισσότεροι από 7.500 θεατές, ενώ για τη διοργάνωσή του εργάσθηκαν 58 εθελοντές, όλων των ηλικιών από τη Σκόπελο κυρίως αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.
9. Γ. Πρόγραμμα
10. Παραστάσεις
 Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου Σάββατο 26 Αυγούστου Παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα. Κυριακή 27 Αυγούστου Παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα και το Νεπάλ. Δευτέρα 28 Αυγούστου Χορευτική παράσταση: «Φλαμένκο» Παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων με παραδοσιακούς χορούς από το Νεπάλ, τη Νότια Ιταλία και τον Πόντο. Συναυλία χορωδίας.
11. Παράλληλες δράσεις Σάββατο 26 Αυγούστου Παρέλαση Συγκροτημάτων | Παλιό Λιμάνι Σκοπέλου Πάρτι υποδοχής | La Costa Bar Κυριακή 27 Αυγούστου Ομαδικό Παιχνίδι DancefestivalGR Quiz | “Βράχος» Cafe Bar”
 Σεμινάριο Χορών Πάρου – Εισηγητής: Γιώργος Λιάρος | Κινηματογράφος «Ορφέας» “Say Opa”: Ανοικτό μάθημα Ελληνικών παραδοσιακών χορών για τουρίστες | Γραφείο του Φεστιβάλ Δευτέρα 28 Αυγούστου Ανοικτές πρόβες παραδοσιακών χορών | Γλώσσα- Ελευθερώτρια Ημερίδα για την Παραδοσιακή Σκοπελίτικη Φορεσιά βασισμένη στην έρευνα της κας Μαρίκας Δελήτσικου. Εισηγητές: Χρήστος Παλαιολόγος και Ουρανία Ορφανού | Γλώσσα- Λούκι Beach Party | Παραλία Καστάνι Παραδοσιακό γλέντι | Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου
12. Παράλληλες Εκθέσεις
 Αρχοντικό Βακράτσα PlaymoGreek | Πέτρος Καμινιώτης
 Έκθεση με χειροποίητα αντίγραφα ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών σε φιγούρες Playmobil. Από γενιά σε γενιά | 2ο Νηπιαγωγείο Σκοπέλου –
 Έκθεση ζωγραφικής στο πλαίσιο της ομώνυμης Διαγενεακής δράσης που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», με τη συμμετοχή του ΚΑΠΗ και του 2ου Νηπιαγωγείου Σκοπέλου και τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς ιδρύματος ΤΙΜΑ, του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση», της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης «Hellenic Hope» και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
13. Δ. Αντίκτυπος
14. Οικονομικό όφελος • Η διοργάνωση του φεστιβάλ έχει ως επακόλουθο την τόνωση της οικονομίας της Σκοπέλου, ενισχύοντας άμεσα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και της ακτοπλοΐας.
15. Οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες συνολικού ύψους 73.774€ αναλύονται κατ’ αντικείμενο στον ακόλουθο πίνακα: 0 6000 12000 18000 24000 Ξενοδοχεία Ακτοπλοϊκά Εισ. Εστίαση Μισθοί & Ικα Λοιπά Έξοδα 13.764 € 12.245 € 6.789 € 18.456 € 22.517 €
16. Το φεστιβάλ έχει επίσης σημαντικές έμμεσες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, καθώς οι 470 συμμετέχοντες που φιλοξενούνται στο νησί για τρεις ημέρες, καταναλώνουν προϊόντα και υπηρεσίες τοπικών επιχειρήσεων (επιχειρήσεις εστίασης και λιανεμπορίου). Φέτος, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν προϊόντα ή υπηρεσίες από 5 τοπικές επιχειρήσεις εστίασης που συνεργάστηκαν με το φεστιβάλ με έκπτωση 10%. Οι επιχειρήσεις υποδείχθηκαν από το Σύλλογο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Σκοπέλου.
17. Ενίσχυση της Απασχόλησης Δημιουργήθηκαν 10 θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (μουσικοί, τεχνικοί, διοικητικό προσωπικό κλπ). Πραγματοποιήθηκε πρακτική άσκηση φοιτήτριας του Universidad Complutense de Madrid.
18. Ανάδειξη προορισμού Το φεστιβάλ συνδέεται στρατηγικά και συστηματικά με την τουριστική ταυτότητα της Σκοπέλου, καθώς εναρμονίζεται από τη γένεσή του με τις κατευθύνσεις του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου, δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ταυτόχρονα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο του νησιού ενώ αποτελεί προϊόν που εμπίπτει στην κατηγορία του θεματικού τουρισμού (πολιτιστικός τουρισμός με εστίαση σε επιμέρους τμήμα (συγκροτήματα παραδοσιακών χορών) της τουριστικής αγοράς, αξιοποιώντας τους υφιστάμενους πολιτιστικούς, φυσικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς πόρους στο έπακρον
19. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ενέργειες που εμπίπτουν στη στρατηγική επικοινωνίας του φεστιβάλ και έχουν ως σκοπό την ανάδειξη του προορισμού: Xρήση λογοτύπων κοινής αισθητικής. Αξιοποίηση φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Σκοπέλου στην ταυτότητα και το προωθητικό υλικό του φεστιβάλ (website, social media, promo videos, spots, αφίσες, δελτία τύπου και newsletter, συνεντεύξεις και αφιερώματα). Συστηματική χρήση #skopelos στα social media. Ανάδειξη της Σκοπέλου σε συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις, events στην Ελλάδα και το εξωτερικό με όχημα το φεστιβάλ. Ανάδειξη της Σκοπέλου στο πλαίσιο διαγωνισμών – βραβεύσεων στις οποίες συμμετέχει ή/και διακρίνεται το φεστιβάλ. Aνάδειξη της Σκοπέλου στο πλαίσιο της καμπάνιας προώθησης του επιτραπέζιου παιχνιδιού για τους παραδοσιακούς χορούς DancefestivalGR quiz.
20. Προώθηση συνεργασιών Universidad Complutense de Madrid Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού Περιφέρεια Θεσσαλίας Δήμος Σκοπέλου Ένωση Ξενοδόχων Σκοπέλου Σύλλογος Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Σκοπέλου Ακτοπλοϊκές εταιρίες Anes | Hellenic Seaways | Aqua Ferries
21. Χορηγοί Χορηγοί επικοινωνίας Υπό την αιγίδα
22. Προώθηση Ελληνικών Προϊόντων Στο χώρο του φεστιβάλ λειτούργησε αναψυκτήριο και πωλητήριο. Το αναψυκτήριο διέθετε ελληνικές μπύρες και αναψυκτικά ενώ το πωλητήριο διέθεσε το τοπικό λικέρ δαμάσκηνου Prunia καθώς και τσάντες με μοτίβα της ελληνικής παράδοσης με την επωνυμία «Αργαλειός».
23. Προβολή Το φεστιβάλ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, ενώ υπήρξε σημαντική δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
24. Ραδιόφωνα EΡT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ -Μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ για 2 εβδομάδες περίπου -Αναφορές σχετικά με το Φεστιβάλ στο Δελτίο Ειδήσεων -online άρθρα στο www.ert.gr ΔΙΕΣΗ -Μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ για 2 εβδομάδες περίπου -Αναφορές σχετικά με το Φεστιβάλ για το διαγωνισμό Web Press Culture Now – Artic – All About Festivals – GreekTV- Γνωρίστε την Ελλάδα – Dance Theater – Life.gr – Xορεύω – χοreytis.gr Δημοσίευση Δελτίου Τύπου Δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Συνεντεύξεις & Αφιερώματα
25. Συνολικά, πετύχαμε 75 αναδημοσιεύσεις του αρχικού Δελτίου Τύπου τόσο σε site εθνικής εμβέλειας όσο και σε τοπικά. Ταυτόχρονα, επιδιώξαμε αφιερώματα & συνεντεύξεις με τους διοργανωτές του Φεστιβάλ σε τηλεόραση εφημερίδες και σε sites πολιτιστικού και τουριστικού περιεχομένου εκ των οποίων ξεχώρισαν τα ακόλουθα: -Άρθρο στο πολιτιστικό site Culturenow -Συνέντευξη στο πολιτιστικό site artic.gr -Συνέντευξη στο τουριστικό site ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -Συνέντευξη στο τουριστικό site GREEK TV -Συνέντευξη στην ΕΡΤ2 (THΛΕΟΡΑΣΗ) -Παρουσίαση στο ΣΚΑΙ (ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ) -Συνέντευξη στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ -Συνέντευξη & Παρουσίαση στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ -Συνέντευξη στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ -Παρουσίαση στο in.gr -Παρουσίαση στην ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ -Παρουσίαση στο Ελ culture -Παρουσίαση στο spirto.net -Παρουσίαση στο Indipendent.gr Media Relations
26. Δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα Παρουσίαση στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Παρουσίαση στην Εφημερίδα ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ Συνεντεύξεις (Κωνσταντίνα Αγγελέτου): -ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ (εκπομπή Μπλε σαν Πορτοκάλι με την Μαίρη Βενέζη) -ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ -ΑΘΗΝΑ 9.85 ( εκπομπή Παραλλαγές με την Μαρία Παύλου) -Εκκλησία της Ελλάδος
27. Οικονομικός Απολογισμός Το Φεστιβάλ είχε προϋπολογισμό 73.774€. Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα έσοδα ανά πηγή: 0 17500 35000 52500 70000 Συμμετοχή Χορευτών Χορηγίες Πωλητήριο Εισιτήρια 1.530 €1.244 €6.600 € 64.400 € Το Φεστιβάλ δεν χρηματοδοτήθηκε από κανένα δημόσιο φορέα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνέβαλε στην μείωση των εξόδων αναλαμβάνοντας μέρος των εκτυπώσεων αξίας 1.500 ευρώ.
28. Ε. Αξιολόγηση
29. Ταυτότητα έρευνας Πληθυσμός: Συμμετέχοντες του φεστιβάλ Χρόνος: Αύγουστος 2017 – Οκτώβριος 2017 Τύπος δείγματος: Δείγμα ευκολίας Μέγεθος δείγματος 4,8% Έρευνα: Εμπειρική έρευνα πεδίου ποσοτικής μορφής Τύπος ερωτηματολογίου: Δομημένο ερωτηματολόγιο σε ηλεκτρονική μορφή Τρόπος συμπλήρωσης: Απευθείας συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου
30. Αποτελέσματα 15-25 26-35 36-45 46-55 56-65 Διαδίκτυο Φίλοι/ Γνωστοί Το σύνολο των ερωτώμενων επιθυμεί να ξαναέρθει στο Φεστιβάλ Το σύνολο των ερωτώμενων θα προτείνει το Φεστιβάλ σε κάποιο φίλο/ γνωστό του. Το 81.3% βαθμολογεί τους εθελοντές συνοδούς με άριστα και το υπόλοιπο 18,8% με σχεδόν άριστα. Ηλικίες Συμμετεχόντων:
31. Είπαν για το φεστιβάλ… «Περάσαμε όλες τις στιγμές πανέμορφα κοντά σας. Ανυπομονούμε να ξαναέρθουμε κοντά σας. Είστε ευλογημένοι στον τόπο σας» | Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου «Θυμαιτάδαι» «Σας ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία και συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση!» | Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών «Αγγίξατε το τέλειο στην διοργάνωση…. εύχομαι να το κάνετε πενθήμερο και μια ολόκληρη εβδομάδα χορού, κεφιού και ψυχαγωγίας» | Νίκος Μενζ, Σύλλογος Αρκαδικού Δράμας «Υπέροχη διοργάνωση! Φιλόξενοι άνθρωποι, ελπίζουμε να ξανά ανταμώσουμε σύντομα!!!» | Παναγιώτης Πντδ, Σύλλογος Αρκαδικού Δράμας «Σας ευχαριστούμε για την υπέροχη φιλοξενία! Και ευχαριστούμε για τις αλησμόνητες στιγμές που περάσαμε κοντά σας!» Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου Χίου
32. Στοιχεία Επικοινωνίας: www.dancefestival.gr www.plegma.org k.ang@plegma.org m.psar@plegma.org 6951004630 / 6947551969

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ