Πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο «Από γενιά σε γενιά» θα παρουσιαστεί στη Βηρυτό Το πιλοτικό πρόγραμμα «Από γενιά σε γενιά» που «γεννήθηκε» στη Σκόπελο, καταγράφοντας την τοπική ιστορία, θα «ταξιδέψει» μέχρι τη Βηρυτό, μέσω της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με το εξωτερικό.
Το «Πλέγμα», που είναι ο βασικός φορέας διοργάνωσης του διεθνούς χορευτικού φεστιβάλ «Διαμαντής Παλαιολόγος», το οποίο αποτελεί θεσμό για το νησί, επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Tandem Shaml», το οποίο είναι μια πολιτιστική συνεργασία από πολιτιστικούς οργανισμούς των αραβικών χωρών και της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του προγράμματος, πολιτιστικοί διαχειριστές εργάζονται σε δυάδες για ένα χρόνο, ενώ γίνονται, παράλληλα, μέρος ενός μεγάλου δικτύου. Το «Tandem Shaml» είναι μια πρωτοβουλία που υλοποιείται από το European Cultural Foundation (Amsterdam) και την MitOst (Berlin), σε συνεργασία με τον Culture Resource (Arab Region). Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Robert Bosch Stiftung (Stuttgart), το Abu Dhabi Music & Arts Foundation (Abu Dhabi), Stichting DOEN (Amsterdam) και Mimeta (Norway).
Σε συνεργασία με τον οργανισμό MuseoLab που εδρεύει στον Λίβανο, το «Πλέγμα» θα επαναλάβει το πρόγραμμα «Από γενιά σε γενιά» και στη Βηρυτό, με σκοπό να διαπιστώσει πώς η προφορική παράδοση που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα μεταφερόταν από γενιά σε γενιά σε όλη τη Μεσόγειο. Παράλληλα, η ίδια δράση στη δεύτερη της φάση θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη του ιδρύματος «Τίμα», σε τέσσερεις νησιωτικούς Δήμους τη Σκόπελο (Χώρα και Γλώσσα), τη Σκιάθο, την Ανδρο και τη Σύρο, διότι «θα έχει ενδιαφέρον μέσα από τη διαδικασία της προφορική ιστορίας να δούμε και να συγκρίνουμε τις αναμνήσεις των ατόμων τρίτης ηλικίας με βασικό κοινό παρονομαστή τη θάλασσα και τη ζωή γύρω από αυτήν» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα, όπως: Πόσο διαφορετικά βίωναν οι Κυκλαδίτες από τους Σποραδίτες την καθημερινότητα; Πόσο διαφορετικά εργαζόντουσαν στη γη ή ήταν τα προϊόντα τους; Επαιζαν τα ίδια παιχνίδια; Αφηγούνταν τα ίδια παραμύθια; Το πρόγραμμα Το πρόγραμμα «Από γενιά σε γενιά» πραγματοποιήθηκε το 2016 στη Σκόπελο πιλοτικά μεταξύ ενός Νηπιαγωγείου και του ΚΑΠΗ και τα παιδιά του Νηπιαγωγείου έμαθαν τι σημαίνει προφορική ιστορία, πώς κάνουμε ερωτήσεις μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού.
Στη συνέχεια, κατέγραψαν με τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας παραμύθια, ιστορίες από την καθημερινότητα, αλλά και παιχνίδια από τα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Η καινοτομία του συγκεκριμένου προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει ξαναγίνει παρόμοιο πρόγραμμα μεταξύ αυτών των ηλικιών. Ο στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των παιδιών με τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας, αλλά και με το να περνούν τον χρόνο τους με τους παππούδες και γιαγιάδες και πώς μπορεί αυτή η συνύπαρξη να γίνει ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική.
Μετά από αυτή την εμπειρία τα παιδιά να επιδιώκουν να περάσουν περισσότερο χρόνο με άτομα τρίτης ηλικίας. Ταυτόχρονα η επαφή των ηλικιωμένων με τα παιδιά, τους γεμίζει χαρά, αισιοδοξία και αισθάνονται χρήσιμοι στην κοινωνία μεταφέροντας τις γνώσεις τους Τα άτομα της τρίτης ηλικίας έχουν πολλές ιστορίες να πουν και να μοιραστούν, αλλά τις περισσότερες φορές δεν έχουν σε ποιον να τις αφηγηθούν, ενώ τα νήπια συχνά δεν έχουν προσλαμβάνουσες παραστάσεις της αφήγησης ενός παραμυθιού ή μιας ιστορίας από τον παππού ή τη γιαγιά.
Κατά συνέπεια, παρατηρείται χάσμα μεταξύ γενεών και περιορισμένη μετάδοση της λαϊκής σοφίας και κουλτούρας από γενιά σε γενιά. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα, υπό την καθοδήγηση παιδαγωγών και ιστορικού με ειδίκευση στην προφορική ιστορία, να συλλέξουν πληροφορίες γύρω από τα εξής θέματα: Παραμύθια, παιχνίδια που έπαιζαν παλιά, προσωπικές ιστορίες – βιώματα. Οι αφηγήσεις θα λειτουργήσουν ως έναυσμα για την ανάπτυξη εικαστικών έργων από τα παιδιά που θα συμμετάσχουν.