Δημοσιεύθηκε
Ατομική ευθύνη και για την πορεία της οικονομίας είναι καθώς φαίνεται το νέο σύνθημα της κυβέρνησης, όπως το εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης επέλεξε για μια ακόμη φορά την πρόκληση και τον κοινωνικό αυτοματισμό, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τους πολίτες ότι δεν θέλουν να δουλέψουν γιατί λαμβάνουν επιδόματα, την ώρα που η κυβέρνηση δεν ξέρει πού να βρει πόρους για να στηρίξει τους πληττόμενους κλάδους από την πανδημία.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για τη στήριξη των πληττόμενων κλάδων από την πανδημία του κορονοϊού, λέγοντας ότι «είμαστε σε ασταμάτητες επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σχεδιασμό προγραμμάτων ενίσχυσης της οικονομίας, για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να μπουν δυνατά σε μια ομαλή λειτουργία. Πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει για να τους βοηθήσουμε, καθώς εκεί κρίνονται πολλά για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας».
«Το πρόγραμμα στην εστίαση πάει καλά», πρόσθεσε, ενώ εξήγγειλε ότι «σε λίγες ημέρες ανακοινώνουμε και το πρόγραμμα για τον τουρισμό και κοιτάζουμε να δούμε αν μπορούμε να βρούμε πόρους, επειδή τώρα είμαστε στα όρια μας, για να υπάρξει πρόγραμμα ενίσχυσης για επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο, για τα ταξί και άλλους κλάδους».
Και συνέχισε:
«Έχει ανοίξει η εστίαση και ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπουμε είναι ότι δεν μπορούν να βρουν υπαλλήλους τα μαγαζιά για να δουλέψουν. Το ίδιο μας λένε και οι τουριστικές επιχειρήσεις. Εμείς δεν έχουμε πει ότι αιωνίως θα στηρίζουμε τους ανθρώπους για να μην δουλεύουν. Τους στηρίζουμε για να βρουν δουλειά. Μην πάμε από το ένα άκρο στο άλλο».
Και σημείωσε επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θεωρία περί τεμπέληδων που ζουν με επιδόματα:
«Καμία φορά η συνεχόμενη λήψη επιδομάτων μειώνει την ανάγκη για εργασία. Σου λέει κάποιος «παίρνω το επίδομα, παίρνω και κάτι ‘μαύρα’ και είμαι καλά». Σιγά-σιγά φεύγουμε από την ιδέα του επιδόματος και πάμε στην ιδέα της δουλειάς. Όλα τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν ως επίκεντρο τις θέσεις εργασίας. «Ξαναπιάνουμε δουλειά» είναι το μήνυμα. Αρκετό καιρό κάτσαμε αναγκαστικά λόγω της πανδημίας, τώρα πρέπει να δουλέψουμε. Και το πρόγραμμα για τον τουρισμό αυτό προϋποθέτει, την στήριξη των θέσεων εργασίας».
Αναφέρθηκε και στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, υποστηρίζοντας ότι ανοίγουν για να βοηθήσουν τους εμπόρους να ρεφάρουν και πως δεν καταργείται η κυριακάτικη αργία.
«Εγώ ως παλαιός έμπορος που έχω δουλέψει πολύ πίσω από τον πάγκο των βιβλίων, σκέφθηκα να δώσουμε δύο Κυριακές για να ανοίξουν τα μαγαζιά για να ρεφάρουν λίγο, αφότου καταργήθηκε το click inside. Δεν είπαμε να καταργήσουμε τις Κυριακές ή να δουλεύουμε όλες τις ημέρες. Η αντίδραση σε αυτό πολλών εμπορικών συλλόγων και της ΓΣΕΕ με ξεπερνά, την ώρα που λέμε να βρούμε λεφτά από το πουθενά για να στηρίξουμε το λιανικό εμπόριο».
Και κατέληξε: «Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η οικονομία έχει μείνει πίσω και ότι θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι λίγο περισσότερο για να πάμε μπροστά και να φύγουμε από το σημείο στο οποίο είχαμε κολλήσει».