«Αφού δεν φύγαμε από εκεί με χολέρα τυχεροί είμαστε»

0
7

Την ώρα που κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας από την Πάτρα συνεχίζουν τους ελέγχους στην κατασκήνωση της Μπούκας Αμφιλιχίας, μετά τις καταγγελίες και άθλιες συνθήκες διαβίωσης από συνοδούς παιδιών ΑμεΑ και γονέων, εντύπωση προκαλούν οι φωτογραφίες με τις κοκκινίλες και τα εξανθήματα στα σώματα των κατασκηνωτών.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr η Σταυρούλα Λιβιτσάνου συνοδός παιδιού ΑμεΑ, η οποία εργάζεται στο Ειδικό Δημοτικό Ναυπάκτου η υπερβολική ζέστη σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επικρατούσαν από την σκόνη μέσα στις σκηνές και τα παλιά στρώματα στα κρεβάτια άρχισαν από την δεύτερη μέρα να αφήνουν τα σημάδια τους πάνω στα κορμιά τους:

«Από την δεύτερη μέρα που ήμασταν εκεί άρχισε το δέρμα το δικό μου, μιας ακόμα συνοδού και ενός παιδιού ΑμεΑ να εμφανίζει διάφορες κοκκινίλες – εξανθήματα. Ανησύχησα γιατί φοβήθηκα μήπως ήταν κάτι μεταδοτικό και έπρεπε άμεσα να αντιμετωπιστεί. Δεν είναι κάτι που το κωλύσαμε απλά δεν άντεξαν τα δέρματα μας. Αμέσως έβγαλα φωτογραφίες και τις έστειλα στον προσωπικό που δερματολόγο, ο οποίος μου έδωσε οδηγίες και ως αγωγή κορτιζόνη για μια εβδομάδα».

Σύμφωνα με την ίδια την περίοδο όπου έμειναν στην κατασκήνωση, από 16 Ιουλίου έως 25 Ιουλίου, μέρες που η χώρα βίωνε τον χειρότερο καύσωνα της τελευταίας δεκαετίας, η θερμοκρασία στους χώρους της Μπούκας άγγιζε και τους 45ο Κελσίου:

«Οι σκηνές δεν είχαν όλες σκίαστρα αλλά και γενικότερα δεν υπήρχε ένα σημείο δροσιάς. Θεωρώ πως όλα συνετέλεσαν ώστε να βγουν αυτά στα σώματα μας, αφού οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν από τον καύσωνα και την υπερβολική ζέστη μέσα στις σκηνές δεν άφηνε πολλά περιθώρια. Κάποια στιγμή το θερμόμετρο έδειξε 45ο Κελσίου η ζέστη ήταν επικίνδυνη για όλους. Δεν θα αναφερθώ σε ζωύφια γιατί από το 2016 που πηγαίνω ως συνοδός στην συγκεκριμένη κατασκήνωση, αυτά τα ξέρεις είναι μέσα στο πρόγραμμα προσέχεις. Στις μέρες του καύσωνα ξέρω πως ανοίγουν χώροι δροσιάς για τις ευπαθείς ομάδες, αντιθέτως για τα 15 παιδιά ΑμεΑ που είχαμε την επίβλεψη τους κανένας δεν έδωσε σημασία».

Φωτογραφίες μέσα από την κατασκήνωση:

Εκτός από τις συνθήκες διαβίωσης με βρώμικες σκηνές, τις βουλωμένες τουαλέτες, τα σκισμένα στρώματα και τους σπασμένους καναπέδες τα παιδιά ΑμέΑ είχαν ν αντιμετωπίσουν και τις υψηλές θερμοκρασίες :

“Είχαμε παιδιά που παίρνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα, για τον αυτισμό, παιδιά με σύνδρομο down που έχουν έτσι κι αλλιώς καρδιολογικά προβλήματα. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει. Ξέρετε ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ απαγορεύεται παιδιά ΑμεΑ να μένουν μέσα στις σκηνές; Δεν το γνωρίζαμε τόσα χρόνια διαφορετικά θα είχαμε κάνει κι άλλες καταγγελίες. Εμείς ξεσηκωθήκαμε για τις τουαλέτες που βούλωσαν και βλέπαμε τις ακαθαρσίες δίπλα μας και τις χρυσόμυγες να πηγαίνουν και να έρχονται. Αφού δεν φύγαμε από εκεί με χολέρα πάλι καλά. Ένα παιδάκι με σημάδια στο κορμί του γεμάτο στο στέρνο και στην πλάτη ο πατέρας με το που έφυγε από την κατασκήνωση το πήγε το ίδιο βράδυ στο νοσοκομείο Λευκάδας για να του δώσουν αγωγή. Άλλο έφυγε με σημάδια στα πόδια και πληγές από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, μας έστειλε φωτογραφίες ο πατέρας του μια εβδομάδα μετά κι ακόμα με θεραπεία είναι”.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή