Δημοσιεύθηκε
Αυτό το Σάββατο στην εκπομπή του «Ράδιο Ένα 102,5», «Βιβλίο και Πολιτισμός» που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου, φιλοξενείται η Ειρήνη Μαλάμου η οποία θα μας μιλήσει για τα βιβλία της: το «Μαύρο Νυφικό», και τον «Χρησμό της Κουκουβάγιας, Άστε Ντούε» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη. Και τα δύο βιβλία είναι βασισμένα σε αληθινές ιστορίες. Το Μαύρο Νυφικό αφορά τη γιαγιά της Αγγελικής της πρωταγωνίστριας που με τον θάνατο της της επιτρέπει να ανακαλύψει ποια πραγματικά ήταν η γιαγιά της κληροδοτώντας της ένα σπίτι και ένα κλειδί που κρύβει το μυστικό κόσμο της γιαγιάς. Το κλειδί αυτό την οδηγήσει σε μια ατραπό προσωπικής αφύπνισης που θα της αλλάξει τη ζωή. Η ιστορία ετούτου του βιβλίου διαδραματίζεται στη Σκόπελο, τόπο καταγωγής της συγγραφέως.
Το δεύτερο βιβλίο «ο Χρησμός της Κουκουβάγιας» που αφορά στον πανάρχαιο αγώνα του ανθρώπου να κατακτήσει τα όνειρα του. Οι ήρωες του βιβλίου είναι αρβανίτες και η ιστορία έχει υφανθεί μετά από πολύ μελέτη γύρω από την Αρβανίτικη κοινότητα της Αττικής. Είναι μια ιστορία έρωτα και μυστηρίου που κρύβει ένα συγκλονιστικό μυστικό και ξεκινά στη Χασιά του 1974 και με φλας μπακ μας πηγαίνει πίσω στο παρελθόν στη Χασιά της 14ης Σεπτέμβρη του 1944 όταν Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1944, 18 άμαχοι Χασιώτες και Λιοσιώτες, έπεσαν θύματα από συνεργάτες των Γερμανών και η μέρα της σφαγής πέρασε στην ιστορία. Το βιβλίο έχει ακόμη δυο στάσεις χρονολογικές 18 Σεπτέμβρη 1966 και 3 Γενάρη 1974 όταν τα φαντάσματα ξυπνούν και η Ύβρις, η Άτη, η Νέμεσις και η Τίσι θα πάρουν το πάνω χέρι. Κι ο σημειολογικός τίτλος του βιβλίου θα φανερωθεί στο τέλος τι σημαίνει.
Το δεύτερο μέρος της εκπομπής φιλοξενεί με τον Μιχάλη Αλμπάτη για το βιβλίο του «Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους» που κυκλοφορεί από τις εκ. Νήσος. Στο νέο του βιβλίο, ο δεκαπεντάχρονος ήρωας Φανούρης, ζει σ’ ένα χωριό της Κρήτης, στην Ελλάδα του ’50 όταν ξαφνικά ανακαλύπτει ότι μπορεί να ακούει τους νεκρούς, οι οποίοι απαλλαγμένοι από τις συμβάσεις της καθημερινής ζωής ομολογούν τα ανομολόγητα κρίματά τους, τα κρυμμένα μυστικά τους στραπατσάροντας την ωραιοποιημένη εικόνα που έχουν οι ζωντανοί για εκείνους. Περιγραφές δυνατές που σε κερδίζουν, τον αναγνώστη. Θα το απολαύσετε.
Τέλος στο τρίτο μέρος της εκπομπής μιλάει η Κατίνα Τέντα – Λατίφη η οποία στα 95 χρόνια της κυκλοφόρησε ένα καινούργιο βιβλίο με τίτλο : «Οι αγάπες του Πολέμου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Μία νουβέλα και επτά διηγήματα εμπνευσμένα από πραγματικές ιστορίες ευτυχισμένου, ανεκπλήρωτου ή ματαιωμένου έρωτα στα χρόνια του απελευθερωτικού και του εμφυλίου πολέμου.
Η Κατίνα Τέντα-Λατίφη με καταγωγή από τον Αλμυρό Μαγνησίας. 16χρονη μαθήτρια πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, και στη συνέχεια κυνηγήθηκε από παρακρατικές ομάδες, φυλακίστηκε κι εξορίστηκε στην Ικαρία. Κινδυνεύοντας να πέσει στα χέρια των ταγματασφαλιτών, δραπέτευσε και κατέφυγε στο βουνό, όπου εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό και αγωνίστηκε στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι. Με την ήττα του ΔΣ, πέρασε στις Ανατολικές χώρες, όπου έζησε την επόμενη δεκαπενταετία, με εξαίρεση τη διετία 1952-54 όταν, ως μέλος της ομάδας του Ν. Μπελογιάννη, ήρθε και έδρασε παράνομα στην Αθήνα. Στη Μόσχα, στο Βουκουρέστι και στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε το 1968, σπούδασε κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες, με ειδίκευση στο διεθνές εμπόριο. Με τον οικονομολόγο Κώστα Λατίφη, παντρεύτηκε και απέκτησε μία κόρη. Τον Αύγουστο του 1974, μετά την πτώση της χούντας, επέστρεψε στην Ελλάδα, επανέκτησε την ελληνική ιθαγένεια που της είχαν στερήσει και εργάστηκε ως διευθύντρια εξαγωγών σε εταιρείες πετρελαιοειδών κ.ά., καθώς και σε αμπελοοινικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, έως τη συνταξιοδότησή της.