Αναρωτήθηκε αν θα πρέπει να ασχολείται ο πρωθυπουργός με την κάθε επένδυση για να πάει μπροστά αυτή η χώρα
Δημοσιεύθηκε
Τροποποιήθηκε
Με σκληρή κριτική για τις ατέρμονες καθυστερήσεις από πλευράς υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ, κόντρα στις σαφείς κατευθύνσεις του πρωθυπουργού και στις υπερπροσπάθειες της κυβέρνησης περί του αντιθέτου, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος επανέφερε στο προσκήνιο την κρισιμότητα να ξεμπλοκαριστούν ιδιωτικές επενδύσεις, που παραμένουν επί χρόνια ή και δεκαετίες σε συρτάρια κρατικών γραφείων. Πρέπει να ασχολείται ο πρωθυπουργός με την κάθε επένδυση για να πάει μπροστά αυτή η χώρα; αναρωτήθηκε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος μίλησε σε υψηλούς τόνους στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αφορμή για την τοποθέτησή του σε υψηλούς τόνους, στάθηκε η παρουσίαση στις τέσσερις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».
«Το χρηματοδοτικό πακέτο έρχεται να βοηθήσει επικουρικά, να λειτουργήσει θεραπευτικά. Όταν, όμως, το «σώμα» της οικονομίας είναι απονεκρωμένο, δηλαδή δεν προσελκύει άμεσες ξένες ή ελληνικές επενδύσεις, δεν μπορεί να λειτουργήσει η θεραπεία, παρά τα φιλότιμα βήματα που κάνει αυτή η κυβέρνηση», τόνισε ο Χρ. Μπουκώρος και υπεραμύνθηκε των θέσεων που εξέφρασε νωρίτερα στην ομιλία του ο αν. υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης σχετικά την ανάγκη σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος και προϋποθέσεων προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση. Ο βουλευτής έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό για την επιτυχή διεκδίκηση του πακέτου και στον Θ. Σκυλακάκη για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό αξιοποίησης των σημαντικών αυτών πόρων. Ωστόσο, όπως είπε, δεν αρκεί μόνο αυτό, αλλά χρειάζεται να συντονιστεί και η δημόσια διοίκηση.
Σημείωσε ότι οι μόνες επενδύσεις που διαπιστώνει ότι προχωρούν είναι εκείνες που ρίχνει το ειδικό βάρος του ο πρωθυπουργός. «Δηλαδή πρέπει να ασχολείται ο πρωθυπουργός με την κάθε επένδυση για να πάει μπροστά αυτή η χώρα;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «ως πολίτης, ως βουλευτής θα είμαι ικανοποιημένος όταν και το τελευταίο one stop shop και της πιο απομακρυσμένης περιφέρειας θα υλοποιεί σε μια στάση την επένδυση. Τότε θα μιλάμε για δημοκρατία, τότε θα μιλάμε για ακμάζουσα οικονομία».
Εστιάζοντας στην εκλογική του περιφέρεια, ο Χρ. Μπουκώρος υπογράμμισε ότι στη Μαγνησία επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησαν δημόσιες επενδύσεις, που ήταν μπλοκαρισμένες την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: έργο ΣΔΙΤ για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (90 εκατ. ευρώ), ηλεκτροκίνηση Βόλου – Λάρισας (67 εκατ. ευρώ), έργο ΣΔΙΤ για νέο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου (10 εκατ. ευρώ).
«Κανένας δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν!»
«Την ίδια, όμως, ώρα κ. υπουργέ, ενώ προωθούμε δημόσιες επενδύσεις, εμποδίζουμε ιδιωτικές επενδύσεις», τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής και αναφέρθηκε σε δύο μεγάλα επενδυτικά σχέδια για τη Μαγνησία, που ωστόσο παραμένουν κολλημένα: την επένδυση ιστιοπλοϊκού τουρισμού στα Καλά Νερά και την επένδυση στις Νηές.
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε αυστηρούς τόνους ανέφερε:
«Στη Μαγνησία το δικό μας Costa Navarino, το δικό μας Ελληνικό: μια επένδυση για ιστιοπλοϊκό τουρισμό στα Καλά Νερά. Εδώ, το δημόσιο διαχρονικά εξαπατά τους επενδυτές, μη ξεκαθαρίζοντας τους όρους. Έχουμε ζητήσει μια διάταξη για ζήτημα που περιλαμβανόταν στον διαγωνισμό παραχώρησης του ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κλωτσούσε το τενεκεδάκι όλο και πιο κάτω, εμπαίζοντας τους επενδυτές. Αλλά και οι δικές μας υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ κάνουν το ίδιο 20 μήνες τώρα.
Είχα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό από 28 Ιουλίου 2020 και ενώ περνούν νομοσχέδια με διαβούλευση μιας εβδομάδας, μια διάταξη εννιά μήνες δεν έχει συγκροτηθεί. Κανείς δεν λέει πότε θα ψηφιστεί, καμία διοικητική προθεσμία δεν τηρείται. Κανένας δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν!
Και ενώ ζητάμε μια διάταξη για να λυθεί ένα πρόβλημα, το ΤΑΙΠΕΔ βρήκε άλλα 9 οικόπεδα ξαφνικά για να λυθεί συνολικά το πρόβλημα και περιμένουν από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες τα τοπογραφικά και πότε θα γίνει μια διάταξη, η οποία κυκλοφορεί στη διαβούλευση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ και δεν υιοθετείται. Γιατί; Μήπως το πρόβλημα είναι ότι ενδιαφέρομαι εγώ προσωπικά για αυτές τις επενδύσεις;
Όσον αφορά στην άλλη μεγάλη επένδυση του ομίλου Καμπουρίδη, 150 εκατομμυρίων, στις Νηές, συκοφαντήθηκε, αλλά δικαιώθηκε στη δικαιοσύνη και παραπέμφθηκε στο Γνωμοδοτικό. Υλοποιηθήκαν οι παρατηρήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία του Βόλου, έγινε δηλαδή η τεχνική και διοικητική έκθεση που αποδεικνύει ότι καλώς ενοικιάστηκε αυτή η έκταση. Και ερχόμαστε σήμερα εμείς εδώ να λέμε πότε θα συνεδριάσει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων. Δεν έχει διοικητικές προθεσμίες; Θεός είναι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων; Σε ποιον απολογείται; Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν το διορίζει;
Πρόκειται για πολύ σημαντικά ζητήματα, διότι τα πακέτα δεν φτάνουν αν δεν προσεγγίσουμε και ιδιωτικές επενδύσεις. Σε ποιον απολογείται ένα όργανο που ορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης; Για το πότε θα συνεδριάσει; Ο χρόνος δεν είναι χρήμα σε αυτή την περίπτωση; Ο χρόνος είναι πάντα χρήμα. Αυτά που έλεγα στον κ. Τσακαλώτο, λυπάμαι να τα λέω και σήμερα. Λυπάμαι να τα επαναλαμβάνω και σήμερα. Ας δοθεί κάποια λύση επιτέλους. Γιατί για σκεφτείτε, κ. Υπουργέ, μαζί με τα 167 εκατομμύρια δημοσίων επενδύσεων που προώθησε η σημερινή κυβέρνηση για τη Μαγνησία, να είχαμε και τα 165 εκατομμύρια των ιδιωτικών επενδύσεων σε ένα νομό, πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα.
Και επιτέλους ας καταλάβουμε ότι ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας, ο χρόνος είναι εναντίον μας και ας προωθήσουμε και τις ιδιωτικές επενδύσεις μαζί με τις δημόσιες και τα ΣΔΙΤ. Στο κάτω – κάτω κανείς δεν έχει δικαίωμα να εμποδίζει την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει ζητήσει την ταχεία προώθηση αυτών και όλων των ιδιωτικών επενδύσεων».