ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ… ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ!
Έχετε επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα; Και από την Ελλάδα, δεν εννοώ τη Μύκονο ή τη Σαντορίνη που πολλοί άνθρωποι θέλουν να επισκεφθούν λόγω της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας, των γαλαζοπράσινων σπιτιών τους και των πολυσύχναστων παραλιών τους.
Η Ελλάδα έχει πάνω από 6.000 νησιά από τα οποία μόνο 277 κατοικούνται. Θα ήθελα πολύ να αρχίσω να γράφω για τις ομορφιές της Ελλάδας, αλλά θα επικεντρωθώ μόνο σε ένα νησί, τον παράδεισο μου, τη Σκόπελο. Η Σκόπελος, στα μάτια μου, είναι μια όμορφη που με μεγάλωσε και γέμισε την καρδιά μου με τόσες πολλές καταπληκτικές αναμνήσεις.
Αλλά πού ακριβώς είναι αυτός ο παράδεισος;
Η Σκόπελος, βρίσκεται στο δυτικό Αιγαίο Πέλαγος και θέτει σε κίνδυνο το νησί των Βόρειων Σποράδων. Είναι μέρος της Περιφέρειας Θεσσαλίας και έχει 4.960 κατοίκους. Από γεωγραφική άποψη, το νησί της Σκοπέλου έχει δύο βουνά, τους Δελφούς και το Παλούκι. Επίσης, η Σκόπελος, έκτασης 96 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι μεγαλύτερη από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.
Καθώς κάθε μέρος της Ελλάδας έχει τη δική του ιστορία, επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα ιστορικό και μυθολογικό υπόβαθρο για αυτόν τον καταπληκτικό παράδεισο.
Ο θρύλος λέει ότι ο Στάφυλος, γιος του θεού Διόνυσου και η κρητική πριγκίπισσα Αριάδνη, ήταν ο ιδρυτής της Σκοπέλου. Κατά την Εποχή του Χαλκού, οι Κρητικοί αποίκισαν τη Σκόπελο που ήταν γνωστή ως Πεπάρηθος και όχι Σκόπελος.
Υποστηρίζεται ευρέως ότι το νησί ήταν διάσημο για το κρασί του, επειδή ο Θεός Διόνυσος, ο πατέρας του Στάφυλου, ήταν ένας Θεός που λάτρευε το κρασί.
Αναφορές στον Πεπάρηθο ή τη Σκόπελο, υπάρχουν σε τραγωδίες όπως σε ένα έργο του Σοφοκλή. Στο έργο του Σοφοκλή, ο Φιλοκρέτης, ο κύριος χαρακτήρας είναι ένας έμπορος κρασιού που έχασε στο δρόμο προς τον Πεπάρηθο, ο οποίος είναι «πλούσιος σε σταφύλια και κρασί». Ακόμη και από αυτήν την αναφορά, μπορεί να φανεί πόσο λατρεύουν τα αρχαία Ελληνικά γνωστά άτομα αυτού του νησιού !!!
Σήμερα, η Σκόπελος είναι γνωστή για τις ελιές της, επομένως και για το ελαιόλαδο, την παραδοσιακή νόστιμη τυρόπιτα, για την υψηλή ποιότητα του μελιού και για τα νόστιμα δαμάσκηνα.
Νόστιμα, τοπικά προϊόντα διατροφής δεν είναι το μόνο σημαντικό πολιτιστικό χαρακτηριστικό της Σκοπέλου. Η θρησκεία είναι βαθιά ριζωμένη στον πολιτισμό της Σκοπέλου και η απόδειξή της είναι οι μικρές εκκλησίες σε όλο το νησί. Είναι εντυπωσιακό που μπορείτε να βρείτε περισσότερες από 360 εκκλησίες και παρεκκλήσια στο νησί, που αντιπροσωπεύουν την ισχυρή ελληνική ορθόδοξη πίστη και θρησκεία.
Δεδομένου ότι μιλάμε για την πολιτιστική ταυτότητα της Σκοπέλου, μιλάμε επίσης για μουσική, για χορούς! Η Σκόπελος γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία των ελληνικών παραδοσιακών χορών, οι οποίοι εκπροσωπούνται κάθε καλοκαίρι από τοπικά φεστιβάλ. Όπως κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τη δική της παραδοσιακή φορεσιά, το ίδιο ισχύει και για τη Σκόπελο. Ονομάζουν το όμορφο κοστούμι Στόφα. Σε αυτήν την εικόνα μπορείτε να δείτε την έκδοση γάμου της Στόφας, και ναι, ήταν κάθε νυφικό στο νησί! Πόσο μοναδικό! Σωστά?
Και καθώς μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, πάρτε μια γεύση από την καταπληκτική ομορφιά της Σκοπέλου, η οποία εμφανίστηκε επίσης στην ταινία “Mama Mia”, την αμερικανική μουσική και ρομαντική κωμωδία. Μία από τις σκηνές του γάμου γυρίστηκε στην πραγματικότητα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη.
Τώρα, Κλείστε τα μάτια σας. Φανταστείτε τον εαυτό σας σε αυτό το πανέμορφο νησί κάτω από τον ελληνικό ήλιο, κοιτάζοντας τα καταπράσινα και γαλάζια νερά, δοκιμάζοντας το τοπικό φαγητό και λατρέψτε την όμορφη πολιτιστική εμπειρία που μπορεί να σας προσφέρει αυτό το νησί!
Πιστεύετε ακόμα ότι η ομορφιά υπάρχει μόνο στη Μύκονο και τη Σαντορίνη;
Ανυπομονούμε να σας δώσουμε έναν ξεναγό σε αυτό το καταπληκτικό νησί, ΣΚΟΠΕΛΟΣ !!!
Πηγή: Ιωάννα-Μαρία Κανταρτζή
©MAGNESIA.TV