Δεν υπάρχει σχέδιο για την πανδημία, τόνισε ο Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσιεύθηκε
Τροποποιήθηκε
Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό βαδίζει η χώρα στο δεύτερο και σφοδρό κύμα της πανδημίας, συμφωνα με τον Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για τα προβλήματα και τις παραλείψεις που έχει εντοπίσει η αξιωματική αντιπολίτευση από πλευράς κυβέρνησης. Μάλιστα, ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε πως ενώ τα ευρωπαϊκά κράτη ενισχύουν τα δημόσια συστήματα υγείας, η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μην υπάρξει δημόσιο σύστημα υγείας. Ο Βουλευτής Λάρισας βρέθηκε στο πλευρό του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα στην προχθεσινή του επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Είναι σκοπός της αντιπολίτευσης η ανάδειξη των προβλημάτων στην υγεία ή είναι η κινητοποίηση της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν;
Είναι η κινητοποίηση σίγουρα της κυβέρνησης, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ανάδειξη των προβλημάτων. Για να το ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι είμαστε στο ίδιο μέτωπο. Όλοι θέλουμε να νικήσουμε τον κορωνοϊό είτε είμαστε στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, είτε πολίτες, είτε δημοσιογράφοι. Αλλά οφείλουμε να στηλιτεύουμε παραλήψεις, καθυστερήσεις ή άλλου είδους ενέργειες, που δεν συμβάλλουν σε αυτό τον σκοπό. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έβαλε πλάτη στο πρώτο κύμα με το πρώτο απαγορευτικό και ναι, οι κινήσεις της κυβέρνησης ήταν επιτυχημένες, αλλά τώρα όμως διαπιστώσαμε καθυστερήσεις και τα φωνάζαμε και τα φωνάζουμε. Αυτή είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης. Η Λάρισα είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Ο κ. Γουργουλιάνης είπε ότι χρειάζονται αναπνευστήρες, ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού μας περιέγραψε μια δύσκολη κατάσταση.
Τι σας περιέγραψε ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας;
Μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι στο όριο η Λάρισα. Κι εμείς ρωτάμε ότι ρωτούσαμε και τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο σε περίπτωση τα κρούσματα να αυξηθούν κι άλλο; Ποιες άλλες κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν; Ποια άλλα καταλύματα θα διατεθούν; Αυτό ρωτάμε την κυβέρνηση, για να κάνει έναν σχεδιασμό κι όχι βλέποντας και κάνοντας. Αυτή τη στιγμή επαφιέμεθα στον υπέρμετρο ζήλο των υγειονομικών και ουσιαστικά αυτοσχεδιάζουν οι διοικήσεις των Νοσοκομείων. Δεν έχουν όμως μια κεντρική καθοδήγηση. Αυτή λείπει κι αυτή στηλιτεύουμε ώστε να γίνει καλύτερη η κατάσταση.
Αυτό μας μετεφερε και ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου ο κ. Λύτρας, ότι υπάρχει ένας αυτοσχεδιασμός, δεν υπάρχει ένα σαφές σχέδιο. Προφανώς είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση, θα μπορούσαν όμως να τεθούν κάποιοι άξονες για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας;
Να δεχτώ ότι τον Μάρτιο, οι οποιεσδήποτε παραλείψεις οφείλονταν στο γεγονός ότι δεν γνωρίζαμε. Από τον Μάιο και μετά όλοι το έλεγαν ότι είναι πιθανό να έρθει το δεύτερο κύμα και έπρεπε να υπάρξει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός. Αρχικά σχεδιασμός στο προσωπικό με προσλήψεις έγκαιρα μόνιμου προσωπικού. Έπειτα στον εξοπλισμό. Είδαμε τον Περιφερειάρχη να καταγγέλλει τον Διοικητή της Υ.ΠΕ ότι έχει καθυστερήσει. Δεν είναι απλά υπάλληλοι, είναι ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι. Η δουλειά της αντιπολίτευσης αυτή είναι να στηλιτεύσει με σκοπό να διορθωθούν τα πράγματα . Δεν είναι κακό η κυβέρνηση να παραδεχτεί τα λάθη της ή να πανηγυρίσει. Όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά, όλοι θέλουμε να περάσει αυτό το κακό. Να ξεκινήσει η οικονομία, η οποία καταστρέφεται καθημερινά.
Η κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Υγείας που παρουσίασε το σχέδιο για τον εθνικό εμβολιασμό, δεν μίλησε για ενίσχυση των ΜΕΘ, για ενίσχυση με γιατρούς να δώσει ορισμένα δεδομένα προσλήψεων. Βλέπουμε ότι οι όποιες προσλήψεις και κινήσεις, να προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς κι ενώ έχει προηγηθεί μια περίοδος εφησυχασμού, το καλοκαίρι.
Δεν ακούσαμε και δεν είδαμε τον κ. Κικίλια να λέει για ΜΕΘ. Εδώ κρίνεται η ιδεοληψία. Πριν το πρώτο κύμα κορωνοϊού εδώ από τη Λάρισα, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε την πρώτη σύμπραξη Δημοσίου με ιδιώτη. Βέβαια, αυτό πάγωσε λόγω του κορωνοϊού. Δεν το κρύβουν ότι δεν θέλουν δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν το θέλουν και κάνουν τα πάντα για να μην υπάρξει δημόσιο σύστημα υγείας όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το ενισχύουν.
Αυτό κατήγγειλαν και εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στον Αλέξη Τσίπρα οτι κάνοντας το παλιό Νοσοκομείο covid, θα μεταφερθούν όλες οι κλινικές στο Πανεπιστημιακό με συνέπεια σε τρία ή τέσσερα χρόνια να καταρρεύσει. Δεν θα αντέξει. Σίγουρα είμαστε υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας , συμφωνούμε στην υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά σε κατάσταση έκτακτη, όταν κινδυνεύει η δημόσια υγεία εδώ τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει το Δημόσιο, το κράτος. Το κράτος εγγυάται από το Σύνταγμα, τη δημόσια υγεία του πολίτη, άρα πρέπει να ενισχυθεί από το κράτος το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν βλέπουμε όμως συγκεκριμένα σημάδια ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να το στηρίξει με μόνιμο προσωπικό που θα προσλάβει, με τις καινούργιες ΜΕΘ, με δημιουργία νέων κλινικών. Δυστυχώς δεν ακούσαμε και δεν είδαμε τέτοιες εξαγγελίες.