Δάσκαλοι χρησιμοποιούν το ChatGPT για να βαθμολογήσουν γραπτά

0
8

Xρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγηση των εργασιών και των διαγωνισμάτων των μαθητών κάνουν ορισμένοι δάσκαλοι. Σύμφωνα με το Axios, δάσκαλοι μαθητών ηλικίας 8 έως 18 ετών χρησιμοποιούν τώρα ένα εργαλείο βαθμολόγησης που υποστηρίζεται από ChatGPT που ονομάζεται Writable.

Το εργαλείο, που αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την Houghton Mifflin Harcourt, έχει σχεδιαστεί για να εξορθολογίσει τη διαδικασία βαθμολόγησης, προσφέροντας πιθανώς οφέλη εξοικονόμησης χρόνου για τους δασκάλους. Κατά πόσο σωστό είναι, όμως, να αναθέσουμε την αξιολόγηση σε κάποιον τρίτο, σε ένα μηχάνημα;

Το Writable επιτρέπει στους καθηγητές να υποβάλλουν εργασίες μαθητών για ανάλυση από το ChatGPT, το οποίο στη συνέχεια παρέχει σχόλια και παρατηρήσεις. Η ανατροφοδότηση που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη πηγαίνει στην αναθεώρηση του δασκάλου προτού διαβιβαστεί στους μαθητές, προκειμένου να συμπεριληφθεί η ανθρώπινη κριτική σκέψη.

“Κάντε τα σχόλια πιο λειτουργικά με τις προτάσεις τεχνητής νοημοσύνης που παραδίδονται στους δασκάλους καθώς γίνεται η συγγραφή”, υπόσχεται η Writable στον ιστότοπό της για τεχνητή νοημοσύνη. “Στοχεύστε συγκεκριμένες περιοχές για βελτίωση με ισχυρά, στοιχειοθετημένα σχόλια και εξοικονομήστε χρόνο βαθμολόγησης με τις βαθμολογίες πρόχειρων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.” Η υπηρεσία παρέχει επίσης γραπτές προτάσεις γραφής με τεχνητή νοημοσύνη: “Εισαγάγετε οποιοδήποτε θέμα και λάβετε άμεσα μοναδικά μηνύματα που προσελκύουν τους μαθητές και είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της τάξης σας”.

Το Writable θα μπορούσε να βοηθήσει έναν δάσκαλο να αναπτύξει ένα πρόγραμμα σπουδών, παίρνοντας ιδέες και ίσως σκεπτόμενος από διαφορετική σκοπιά την προσέγγιση των μαθητών. “Μόλις εισέλθετε στο Writable, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη σε ενότητες προγραμμάτων σπουδών που βασίζονται σε οποιοδήποτε μυθιστόρημα, να δημιουργήσετε δοκίμια, εργασίες πολλαπλών ενοτήτων, ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και πολλά άλλα, όλα με συμπεριλαμβανόμενα κλειδιά απαντήσεων”, ισχυρίζεται ο ιστότοπος.

Τα μειονεκτήματα, όμως, της βαθμολόγησης ενός γραπτού από την τεχνητή νοημοσύνη είναι πολλά και σοβαρά. Η αυτοματοποιημένη βαθμολόγηση μπορεί να ενθαρρύνει ορισμένους εκπαιδευτικούς να ακολουθήσουν συντομεύσεις, μειώνοντας την αξία της εξατομικευμένης ανατροφοδότησης. Με την πάροδο του χρόνου, η αύξηση από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιτρέψει στους εκπαιδευτικούς να είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με το υλικό που διδάσκουν. Η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που βασίζονται σε cloud μπορεί να έχει επιπτώσεις στο απόρρητο για δασκάλους και μαθητές. Επίσης. το ChatGPT δεν είναι τέλειο και μπορεί να κάνει λάθος, παρερμηνεύοντας τη γραφή του μαθητή.

Τo Axios αναφέρει ότι οι υποστηρικτές του Writable ισχυρίζονται ότι τα εργαλεία βαθμολόγησης τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να απελευθερώσουν πολύτιμο χρόνο για τους δασκάλους, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν σε πιο δημιουργικές και αποτελεσματικές διδακτικές δραστηριότητες. Η εταιρεία που πωλεί το Writable το προωθεί ως τρόπο ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών, προσφέροντάς τους υποτίθεται την ευελιξία να διαθέτουν περισσότερο χρόνο για την άμεση αλληλεπίδραση των μαθητών και την εξατομικευμένη διδασκαλία.

Το Writable δεν είναι το μόνο εργαλείο βαθμολόγησης με τεχνητή νοημοσύνη στην αγορά. Άλλα περιλαμβάνουν το Crowdmark, το Gradescope και το EssayGrader.

Πηγή