ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας: ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ…

0
54
Das Ota

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

            Η ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας δίνει τη σημερινή συνέντευξη παρουσίασης του ψηφοδελτίου της για τις επερχόμενες εκλογές του Συλλόγου σε έναν συμβολικό χώρο, στο αμαξοστάσιο της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Βόλου. Έναν χώρο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του καθημερινού αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στους Δήμους για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του λαού.

Πάνω από 10 χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι στους Δήμους δεχόμαστε μια εξοντωτική επίθεση στο επίπεδο της ζωής μας. Οι κυβερνήσεις και οι Δημοτικές Αρχές πάνε και έρχονται, αλλάζοντας χρώματα και πρόσωπα, και μόνο ένα πράγμα παραμένει σταθερό: η χειροτέρευση των συνθηκών της εργασίας μας και της ζωής μας. Όλα αυτά τα χρόνια οι Δημοτικές Αρχές στους Δήμους της Μαγνησίας (όπως βέβαια και σε ολόκληρη την χώρα) έπαιξαν το ρόλο του «λαγού» στην παγίωση και επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, στη συστηματική προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, στο κουτσούρεμα των δικαιωμάτων μας στους χώρους δουλειάς. 

            Οι εργαζόμενοι έχουμε ένα πολύτιμο όπλο στα χέρια μας για να απαντήσουμε σε αυτή την επίθεση, για να βάλουμε φρένο σε όσους “μιλάνε για μας, χωρίς εμάς», για να ξημερώσει επιτέλους μια καλύτερη μέρα για μας και τα παιδιά μας. Και το όπλο αυτό λέγεται “σωματείο”, είναι ο Σύλλογος μας. Το όπλο όμως αυτό, για να είναι αποτελεσματικό, δεν φτάνει απλά να υπάρχει. Δεν φτάνει κάθε 3 χρόνια να εκλέγουμε ένα Δ.Σ και να του αναθέτουμε να κάνει κάποια μερεμέτια και διαβουλεύσεις με τις Δημοτικές Αρχές. Το όπλο που λέγεται “σωματείο” πρέπει να είναι ακονισμένο, να έχει σαφή αντίληψη ποιοι είναι αυτοί που μαυρίζουν τις ζωές μας καθημερινά, ώστε να μπορεί να τους αντιπαλέψει. Στο ζήτημα αυτό κρίνεται η κάθε συνδικαλιστική δύναμη. Στο ζήτημα αυτό υπερέχει ριζικά η ΔΑΣ-ΟΤΑ από την παράταξη “Πλαγεράς-Συνδικαλιστική Ανατροπή” που διηύθυνε το Σύλλογο μέχρι τώρα.

            Μπορεί, άραγε, ένα σωματείο στους χώρους των Δήμων να διεκδικήσει σήμερα ασφαλείς συνθήκες εργασίας και ΜΑΠ, αν δεν αντιλαμβάνεται ότι η στρόφιγγα των αναγκαίων κονδυλίων δεν κλείνει από κάποιο λάθος ή αναλγησία ενός υπουργού ή ενός Δημάρχου, αλλά γιατί πρέπει να ταϊστούν με ζεστό χρήμα οι επιχειρηματίες; 

            ►Μπορεί ένα σωματείο να παλέψει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας ή του Ηλεκτροφωτισμού, αν δεν βλέπει ότι μπλε, πράσινες και ροζ κυβερνήσεις «κόβουν και ράβουν» η μια για την άλλη στο ζήτημα αυτό; 

            ►Μπορεί ένας Σύλλογος εργαζομένων, που θέλει να τιμήσει πραγματικά το όνομα του και να υπερασπίσει τις κατακτήσεις που κέρδισαν με σκληρούς αγώνες οι προηγούμενες γενιές, να έχει “πάρει διαζύγιο” από τους αγώνες, όπως κατάντησε το δικό μας Σύλλογο το απερχόμενο Προεδρείο;

            Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά πρέπει να είναι καθαρές για τον κάθε τίμιο εργαζόμενο. Ένα σωματείο που δεν αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος και δεν κινητοποιεί τα μέλη του να παλέψουν για τα δικαιώματα τους θα καταντήσει ένα “πουκάμισο αδειανό”, που η εργοδοσία (οι Δημοτικές Αρχές), όχι απλά δεν θα το φοβάται, αλλά θα το καλοβλέπει. Εκεί έχουμε φτάσει, δυστυχώς, σήμερα. Στα χρόνια της θητείας της η παράταξη «Πλαγερά – Συνδικαλιστική Ανατροπή» οδήγησε το συνδικαλιστικό μας όργανο σε πραγματικό τελμάτωμα και ανυποληψία, υπονομεύοντας τα συμφέροντα των συναδέλφων. 

            Η ΔΑΣ-ΟΤΑ βρέθηκε στον αντίποδα της πρακτικής αυτής του απερχόμενου Προεδρείου. Αντιμέτωποι με τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, δεν τα «διπλώσαμε», δεν κάναμε πίσω, δεν μεταθέσαμε τους αγώνες σε κάποιο μελλοντικό χρόνο, αλλά προσπαθήσαμε να αναδείξουμε κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα των συναδέλφων και να παρέμβουμε στις Δημοτικές Αρχές μέσω των εκλεγμένων μας για τη λύση τους. 

            Συνάδελφοι. Μας γνωρίζετε καλά από την ίδια σας την πείρα, από την καθημερινή παρουσία μας στο πλευρό σας. Σήμερα σας καλούμε να παραμερίσετε τις όποιες επιφυλάξεις σας, να στηρίξετε αποφασιστικά με την ψήφο σας την ΔΑΣ-ΟΤΑ, να την αναδείξετε στο τιμόνι του Συλλόγου μας. Έχετε πολλούς και καλούς λόγους να το κάνετε:

            ■ Γιατί καταγγέλλουμε τα αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα που σημάδεψαν τους Δήμους της περιοχής μας τα προηγούμενα χρόνια και αναδεικνύουμε την αποκλειστική ευθύνη των Δημοτικών Αρχών να λαμβάνουν και να επιβλέπουν τα μέτρα ασφάλειας.

■ Γιατί παρεμβαίνουμε για την έγκαιρη και επαρκή παροχή όλων των αναγκαίων ΜΑΠ, ως μια ελάχιστη γραμμή άμυνας απέναντι στον εργασιακό κίνδυνο και για τη  λήψη μέτρων για την προστασία των συναδέλφων, ιδιαίτερα όσων εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, τις μέρες του καύσωνα.

■ Γιατί πιέζουμε συστηματικά για την έγκαιρη λήψη από τις Δημοτικές Αρχές όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία από την πανδημία για εργαζόμενους και πολίτες. Κραυγαλέο παράδειγμα η κατάσταση που υπήρχε στην Καθαριότητα του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου, λόγω έλλειψης αμαξοστασίου, οι 67 εργαζόμενοι μαζεύονταν στο δρόμο για να ξεκινήσουν την εργασία τους, δίχως τουαλέτες, νερό και σαπούνι. Αν σήμερα ολοκληρώνεται η κατασκευή αμαξοστάσιου στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, αυτό οφείλεται στις συνεχείς παρεμβάσεις των μελών της ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας.

■ Γιατί καταγγέλλουμε και αντιπαλεύουμε τις προσπάθειες των Δημοτικών Αρχών να ιδιωτικοποιήσουν υπηρεσίες που είναι κρίσιμες και αναγκαίες για τον λαϊκό κόσμο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου να ιδιωτικοποιήσει 23 υπηρεσίες του Δήμου ή οι σχεδιασμοί ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας στο Δήμο Αλμυρού, κτλ.

■ Γιατί παρεμβήκαμε για να αποδοθούν στους συναδέλφους σχολικούς φύλακες οι ασφαλιστικές εισφορές τους για τα προηγούμενα χρόνια εργασίας.

■ Γιατί αναδείξαμε το μεγάλο ζήτημα των συνεχών παρατάσεων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι, ενώ καλύπτουν πραγματικές και μόνιμες ανάγκες των υπηρεσιών, αντιμετωπίζονται από τις Δημοτικές Αρχές ως δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενοι. 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το Σύλλογο μας. Είναι ώρα να στρίψουμε το τιμόνι του Συλλόγου μας σε άλλη, σε αγωνιστική κατεύθυνση. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο χρειάζεται εμείς οι ίδιοι να πάρουμε την κατάσταση του Συλλόγου στα χέρια μας και όχι απλά να αναθέσουμε, με την ψήφο μας, σε κάποιους «σωτήρες» να μας λύσουν τα προβλήματα. Το περασμένο διάστημα αποδείχτηκε ότι κάτι τέτοιο δεν μας πάει μακριά! 

            Με την ΔΑΣ-ΟΤΑ στο τιμόνι του Συλλόγου μας έχουμε τη μοναδική εγγύηση ότι την επόμενη μέρα θα μπορέσουμε να παλέψουμε ουσιαστικά για τα δικαιώματα μας και να υπερασπίσουμε τις κατακτήσεις μας. Η παράταξη «Πλαγεράς – Συνδικαλιστική Ανατροπή» δοκιμάστηκε στα καθήκοντα αυτά και απέτυχε. 

            Τα ψηφοδέλτια της ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας τα τιμούν με την συμμετοχή τους πάνω από 100 συνάδελφοι από τις υπηρεσίες των Δήμων της Μαγνησίας. Συνάδελφοι που εργάζονται καθημερινά για να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντα τους, με ήλιο ή βροχή, συχνά κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, με κάποιους από αυτούς να μην παίρνουν το βαρύ και ανθυγιεινό, αν και κάνουν σκληρές και επικίνδυνες δουλειές. Συνάδελφοι που αποδεικνύουν με τη δουλειά τους αυτό που αναδείχτηκε περίτρανα τον καιρό της πανδημίας, αν και γίνεται συστηματικά προσπάθεια να κρυφτεί: ότι είναι η ανθρώπινη εργασία που αποτελεί την κινητήρια δύναμη τούτης της κοινωνίας.

            Οι υποψήφιοι της ΔΑΣ-ΟΤΑ αποτελούν τρανή απόδειξη ότι, όπου και να κοιτάξεις γύρω σου, εργάτη βλέπεις. Εργάζονται επίμονα και αγόγγυστα σκυμμένοι στο παρτέρι δίπλα στο οδόστρωμα, κρεμασμένοι στο πατάρι του απορριμματοφόρου, στα δέντρα ή στα γερανοφόρα, ξεχορτιαράζοντας τα πάρκα, τις πλατείες και τα αθλητικά γήπεδα. Δίνουν έναν καθημερινό αγώνα είτε στις αίθουσες και τις τουαλέτες των σχολείων, είτε στην Καθαριότητα, το Πράσινο και το ΧΥΤΑ, είτε στο καμαράκι του σχολικού φύλακα, είτε στα κολυμβητήρια, στα κοιμητήρια, στους αθλητικούς χώρους, στα κοιμητήρια, στην καθαριότητα εσωτερικών χώρων και κτιρίων, στις αίθουσες διδασκαλίας των Ωδείων και της Φιλαρμονικής, στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, στα μουσεία, στα αρχεία, στις βιβλιοθήκες, στις Τεχνικές Υπηρεσίες, στο Ξυλουργείο, στα ΚΔΑΠ, στα ΚΗΦΗ, στα ΚΑΠΗ και τις υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας, στους Παιδικούς Σταθμούς, στην Πολεοδομία, στην Τουριστική Πληροφόρηση, στις Οικονομικές υπηρεσίες, στο Δημοτολόγιο, στο Ληξιαρχείο, στη Φωτεινή σηματοδότηση και τη Συντήρηση, στη Μηχανοργάνωση. 

            Είτε εργάζονται χειρωνακτικά, είτε σκυμμένοι πάνω από τις οθόνες των υπολογιστών, αποτελούν την πραγματική καρδιά και τους πνεύμονες των Δήμων. Είναι κυριολεκτικά εργαζόμενοι «παντός καιρού», «ειδικών συνθηκών», είτε εργάζονται ως μόνιμοι, είτε ως συμβασιούχοι, με την πανσπερμία των συμβάσεων που υπάρχουν στους Δήμους και που αποτελούν μια πραγματική ντροπή, μια που οι συνάδελφοι-συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους Δήμους.

            Θα ήταν παράλειψη μας να μην σημειώσουμε ξεχωριστά το γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια μας τα πλαισιώνουν και τα κοσμούν με την παρουσία τους πολλές γυναίκες συναδέλφισσες από κάθε χώρο και υπηρεσία, συναδέλφισσες που πλάι-πλάι με τους άντρες συναδέλφους τους δίνουν ηρωικά την καθημερινή τους μάχη από την πρώτη γραμμή. Πραγματικά «το άλλο μισό του ουρανού». 

Οι εργαζόμενοι σε όλες τις υπηρεσίες στους Δήμους της Μαγνησίας έχουν αποδείξει σε δύσκολους καιρούς ότι ξέρουν να παλεύουν για το δίκιο τους. Τα 2 προηγούμενα δύσκολα χρόνια σήκωσαν και σηκώνουν, δουλεύοντας ακούραστα, το βάρος της πανδημίας. Σε αυτούς τους εργαζόμενους αξίζει κάτι καλύτερο από το Σύλλογο που υπάρχει σήμερα. Μπορούμε (όπως λέει και ο ποιητής) «να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα», να κάνουμε το Σύλλογο μας πραγματικό μετερίζι για να ομορφύνουμε τη ζωή μας, έναν Σύλλογο που θα τον ζηλεύουν οι συνάδελφοι σε ολόκληρη τη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ