ΔΑΣ-ΟΤΑ: Οι πρωταθλητές του «κοινωνικού εταιρισμού» αναζητούν «καλές ευκαιρίες» και στον πόλεμο 

0
64
ΔΑΣ ΟΤΑ

Οι πρωταθλητές του «κοινωνικού εταιρισμού» αναζητούν «καλές ευκαιρίες» και στον πόλεμο 

Ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ κήρυκας του συμβιβασμού

Την ώρα που η ανθρωποσφαγή στην Ουκρανία, μετά τη Ρωσική εισβολή και την σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, εντείνεται, ο προεδρεύων της Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ Δ. Μπράτης, ηγετικό στέλεχος της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ), υποστήριξε σε σύσκεψη των σωματείων ότι «ο πόλεμος μπορεί να μας βγει και σε καλό….μπορεί να υπάρξει μια καλή ευκαιρία να κερδίσουν οι εργαζόμενοι κάποια πράγματα»!! Κάλεσε ουσιαστικά τους εργαζόμενους να γίνουν συνένοχοι στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, να συστρατευθούν πίσω από μια ανέφικτη «εθνική πολιτική», κοινή για εργάτες και αφεντικά αντάμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια ψίχουλα που θα πέσουν από το τραπέζι του μεγάλου παζαριού που θα ακολουθήσει τον πόλεμο. Ντροπή! Πρόκειται βέβαια για τους ίδιους που μας έλεγαν ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει «ευκαιρία» για ανάπτυξη.

Ο Δ. Μπράτης υποβάθμισε το ζήτημα του πολέμου μπροστά στην απεργία της 6 Απρίλη, λέγοντας απλά ότι η απεργία «θα έχει και αντιπολεμικό χαρακτήρα» και περιόρισε την κριτική του στο ότι η κυβέρνηση «εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες για την ακρίβεια».

Ενοχλήθηκε μάλιστα σφόδρα όταν οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας ανέδειξαν την ανάγκη το ζήτημα του πολέμου να μπει στο επίκεντρο της απεργίας και το συνδικαλιστικό κίνημα να παλέψει για να σταματήσει άμεσα κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και για να κλείσουν οι πολεμικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ (στην περιοχή μας το Στεφανοβίκειο και το στρατόπεδο Γεωργούλα), που, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ, έχουν πλημμυρίσει τη χώρα μας. Κατέφυγε σε θεατρινισμούς εναντίον της ΔΑΣ-ΟΤΑ όταν σημειώσαμε ότι οι βάσεις, όχι μόνο δεν αποτελούν εργαλείο ανάπτυξης, όπως υπόσχονταν τα διάφορα ΝΑΤΟικά παπαγαλάκια και στην περιοχή μας, αλλά μας μετατρέπουν σε στόχο στρατιωτικών επιθέσεων και ότι οι εργαζόμενοι καμία «ευκαιρία» δεν έχουν να περιμένουν από τον πόλεμο.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν είναι κάποιος «πονηρός πολιτευτής». Ξέρει πολύ καλά τι κάνει όταν στέλνει όπλα στην Ουκρανία, όταν χώνει βαθιά τη χώρα στο στρατόπεδο της μιας πλευράς στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.Υπηρετεί τις διεθνείς συμμαχίες και δεσμεύσεις του κεφαλαίου, τόσο σε καιρό πολέμου, όσο και σε καιρό ειρήνης. Τάσσεται στη δική της «σωστή πλευρά της ιστορίας». Το ίδιο θα έκανε κάθε κυβέρνηση, μπλε, πράσινη ή ροζ. Και οι δεσμεύσεις αυτές είναι θηλιά για τους λαούς, που πρέπει να διαλέξουν τη δική τους «σωστή πλευρά», ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, ενάντια και στη δική τους κυβέρνηση.

Ο Δ.Μπράτης, σιγοντάροντας επί της ουσίας την ψεύτικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και βγάζοντας λάδι την πολιτική του όταν ήταν κυβέρνηση, απέδωσε την τραγική κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι αποκλειστικά και μόνο στην “νεοφιλελεύθερη” πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. Κουβέντα δεν έβγαλε για το πως η κυβέρνηση της Ν.Δ βρήκε τον αντιλαϊκό δρόμο στρωμένο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον έκανε πιο αντιδραστικό. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου – θυμούνται ότι όλες οι κυβερνήσεις ισοπέδωσαν τις Συλλογικές Συμβάσεις, διατήρησαν την αθλιότητα των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, υπονόμευσαν σταδιακά το Βαρύ & Ανθυγιεινό, ιδιωτικοποίησαν δημοτικές υπηρεσίες πρώτης ανάγκης για το λαό, κουτσούρεψαν την κρατική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα την υποστελέχωση των υπηρεσιών, την έλλειψη ΜΑΠ και μέτρων Υγείας & Ασφάλειας και τόσα άλλα.

            Ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ σκόπιμα έκρυψε τον πραγματικό ένοχο πίσω από την αντεργατική πολιτική – τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν. Έτσι όμως τα όποια μακροσκελή απεργιακά πλαίσια αιτημάτων καταντούν κούφιες φράσεις και καταλήγει κανείς να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους ότι «η απεργία έχει στόχο να θέσει τέλος σ’ αυτήν την πολιτική», όπως είπε ο Δ. Μπράτης, εφησυχάζοντας τους ότι αρκεί να υπάρξει μια πιο φιλολαϊκή κυβέρνηση για να δουν άσπρη μέρα.  

Οι εργαζόμενοι της περιοχής μας πρέπει να δώσουν, με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 6 Απρίλη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, μια γερή, αποφασιστική και μαζική απάντηση στην αντεργατική πολιτική, στο κύμα της ακρίβειας που σαρώνει τα ήδη κουτσουρεμένα εισοδήματα μας και στους κάθε λογής κυβερνητικούς διαχειριστές, τωρινούς και επόμενους. Πρέπει όμως, προκειμένου να βρει ο αγώνας τους αυτός τον σωστό στόχο, να γυρίσουν την πλάτη και στις συνδικαλιστικές εκείνες παρατάξεις, όπως αυτή που εκπροσωπεί ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, που εδώ και χρόνια έχουν μετατρέψει το κίνημα σε μαγαζάκι των κυβερνήσεων και το έχουν οδηγήσει στην ανυποληψία. Ανυποληψία που ήταν κραυγαλέα και στην «σύσκεψη σωματείων» που οργάνωσε το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ στο ΕΚΒ και στην οποία συμμετείχαν όλοι και όλοι 9 (!!!) συνδικαλιστές, 3 από τους οποίους ήταν οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ.

Εύη Γ. Καρυδάκη

Αντιπρόεδρος Ν.Τ. Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ

Βόλος, 31/3/2022

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ