Ο μουσικός και συνθέτης Γιάννης Μυγδάνης, μας μαθαίνει πώς δημιουργούμε ήχους απ΄το οτιδήποτε, με βοηθό την τεχνολογία
Δημοσιεύθηκε
Τροποποιήθηκε
Είναι ένας νέος και εξαιρετικός μουσικός και συνθέτης, ενώ ασχολείται και με το εκπαιδευτικό κομμάτι, καταφέρνοντας τον συνδυασμό και των δύο, με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Ο Γιάννης Μυγδάνης μαθαίνει στα παιδιά την έννοια της τεχνολογίας μέσω της δημιουργίας μουσικής με τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα που έχουμε στο σπίτι μας. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», ο πρωτοποριακός καλλιτέχνης αναλύει το πρωτότυπο project του, το οποίο παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων πρόσφατα και στα Τρίκαλα, τονίζοντας ότι η τεχνολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μουσική, αλλά και οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης.
Παρουσιάσατε ένα εξαιρετικό και ιδιαίτερο project στην Περιφέρειάς μας, λίγες ημέρες πριν. Θα μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτό;
Το project αφορά στις σύγχρονες και αναδυόμενες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Πώς μπορούμε, δηλαδή, με τα τεχνολογικά μέσα και τα καθημερινά προϊόντα που έχουμε στο σπίτι μας να φτιάξουμε μουσική και να εκφραζόμαστε δημιουργικά. Είναι από τις πρόσφατες τάσεις, η οποία συνδυάζει την εκπαίδευση και μάθηση με την πραγματική ζωή. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά από έξι έως και εννέα ετών, τα οποία προσπαθούν να βρουν αγώγιμα υλικά μέσα στο σπίτι και να τα χρησιμοποιήσουν στο project. Οι κανόνες που μαθαίνουν θεωρητικά μέσα από τα βιβλία φυσικής στο σχολείο θα γίνουν στην πράξη. Ανακαλύπτουν πρακτικά πώς μπορούν να συνδεθούν αυτά τα υλικά ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μέσω του υπολογιστή. Στη συνέχεια, ενεργοποιώντας κάποια ψηφιακά όργανα θα παραχθεί μουσική. Ακριβώς γι’ αυτό ο τίτλος του project είναι «Διαστημική μουσική». Κάθε παιδί δημιουργεί το δικό του πρωτότυπο μουσικό όργανο, και είναι πάντα απρόβλεπτο το τι μπορεί να δημιουργήσουν τα παιδιά.
Τι υλικά χρησιμοποιούν συνήθως;
Μπορεί να χρησιμοποιούν μολύβια, νερό, χαρτοπετσέτες, οτιδήποτε υπάρχει διαθέσιμο μέσα στο σπίτι, φτιάχνοντας κάτι εντελώς καινούργιο. Στην συνέχεια, με όλα τα πρωτότυπα ψηφιακά όργανα που έχουν δημιουργηθεί από τα παιδιά, συνθέτουμε μια ορχήστρα και τη μουσική για την ταινία που θα δούμε.
Θα σταθώ στο βιωματικό κομμάτι του project, που, όπως είπατε κι εσείς, συνήθως τα πράγματα τα μαθαίνουμε μέσα από τα βιβλία, ενώ τώρα δίνεται η δυνατότητα της βιωματικής μάθησης…
Ακριβώς! Σχετικά με αυτό, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος που παίζει η τεχνολογία στις τέχνες. Θεωρείται ότι αυτά τα δύο είναι αποκομμένα, ενώ στην πραγματικότητα, αν ανατρέξουμε πίσω στους αιώνες, θα ανακαλύψουμε πως δεν ισχύει. Παραδείγματος χάριν, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, εκτός από ζωγράφος, ήταν αρχιτέκτονας και εφευρέτης. Στην σύγχρονη εποχή, ο Αϊνστάιν είχε ως ενασχόληση τη μουσική και τη ζωγραφική, εκτός της φυσικής επιστήμης. Σύμφωνα με έρευνες, κάποιος που έχει πάρει βραβείο Νόμπελ στην επιστήμη είναι 15 φορές πιο πιθανό να είναι εξίσου καλός ζωγράφος ή μουσικός, σε σχέση με κάποιον άλλον επιστήμονα που δεν ασχολείται με τις τέχνες. Θα προσπαθήσουμε να δείξουμε στα παιδιά τη σύνδεση της τεχνολογίας με την τέχνη. Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο. Το πώς θα επιλέξουμε να το χρησιμοποιήσουμε είναι επιλογή μας.
Εκτός των άλλων, συνθέτετε μουσική για το θέατρο, για ταινίες μικρού μήκους, για παιδικά παραμύθια, μελοποιείτε Έλληνες και ξένους ποιητές… Η ενασχόλησή σας είναι ευρείας κλίμακας. Ξεχωρίζετε κάτι από όλα αυτά ή τα αγαπάτε εξίσου;
Ναι, έχω μελοποιήσει ποιητές, ο ένας δίσκος είναι με ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη και ο δεύτερος με μελοποιημένα ποιήματα του Καρυωτάκη και της Μαρίας Πολυδούρη. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποια μουσική σύνθεση και ενασχόληση είναι η καλύτερη, γιατί η καθεμιά έχει διαφορετικές μορφές δημιουργικότητας και διαφορετικές μορφές του εαυτού μου.
Τι μήνυμα θα αφήνατε στα παιδιά και στους γονείς που έχουν στην σκέψη τους να «παντρέψουν» την τεχνολογία με την τέχνη;
Σήμερα, επειδή υπάρχουν πολλά τεχνολογικά ή και όχι μόνο μέσα, θα πω στα παιδιά πως πρέπει να ανακαλύψουν τον εαυτό τους μέσα από τις διάφορες δημιουργικές πτυχές της μουσικής, τους κινηματογράφου, της ζωγραφικής. Η οποιαδήποτε δημιουργική πτυχή, αν συνδυαστεί με την τεχνολογία, θα ανοίξει νέους δρόμους, που ούτε τους είχαμε φανταστεί.