Δημοσθένης Σαρηγιάννης:«Υπάρχει μετάδοση του κορωνοϊού και μέσω των αέριων σωματιδίων»

0
56
Δημοσθένης Σαρηγιάννης:«Υπάρχει μετάδοση του κορωνοϊού και μέσω των αέριων σωματιδίων»

Τι προτείνει για τηλεργασία, μεταφορές, Δικαστήρια, την αποφυγή διασποράς, τα αιωρούμενα και τη ρύπανση

Ο Καθηγητής του ΑΠΘ βλέπει πιθανότερο σενάριο την άρση του lockdown στις 15 ή 21 Δεκεμβρίου

Δεν εφαρμόζεται σωστά το παρόν lockdown και είναι αδύνατον να αρθούν τα μέτρα επισήμανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, με τους ερευνητές να εξετάζουν ως πιθανότερα σενάρια άρσης των μέτρων στις 15 ή στις 21 Δεκεμβρίου. Ο κ. Σαρηγιάννης ανεφερε πως δεν έχει μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα όσο υπολόγιζαν οι επιστήμονες και ζήτησε από όλους να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα.

Η τελευταία σας αναφορά κ. καθηγητά, προβλημάτισε αλλά και τρόμαξε, ότι πιθανότατα να φτάναμε και τις 23.000 κρούσματα εάν δεν λαμβάναμε μέτρα!

Δυστυχώς αυτή ήταν η πραγματικότητα, μια ζοφερή πραγματικότητα σαν εικόνα του άμεσου μέλλοντος, δηλαδή έως το τέλος του χρόνου. Εάν δεν παίρναμε μέτρα, αυτή ήταν μία πραγματική πιθανότητα. Το βλέπαμε να συμβαίνει. Όταν κάναμε τους υπολογισμούς, πιστεύαμε ότι δεν θα φτάναμε στο σημείο, γιατί θα παίρναμε μέτρα.
Το νόημα της ανάγνωσης αυτών των σεναρίων είναι να δει κανείς που μπορεί να φτάσουμε και βεβαίως που θέλουμε να φτάσουμε, να διαχειριστούμε δηλαδή τον κίνδυνο. Αυτό που πρέπει να βλέπουμε είναι τι θέλουμε να αποφύγουμε. Αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε τις 23.000 κρούσματα και το έχουμε αποφύγει κατά τη γνώμη μου. Όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό διακυβεύεται, δεν είναι κάτι λιγότερο.

Πόσο βοηθούν τα μέτρα και το lockdown; Έχετε κατά νου κάποιο άλλο μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό και με τον επερχόμενο εμβολιασμό;

Αυτή τη στιγμή επιστρέφουμε συνεχώς στα μοντέλα και βλέπουμε ότι η δυναμική είναι αρνητική. Το σημαντικό είναι να αποφύγουμε την τωρινή κρίση αλλά και να διαχειριστούμε το μέλλον. Θεωρώ ότι η απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί στην πραγματικότητα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που περιμέναμε. Υπολογιστικά, η απόδοση του τωρινού Lockdown σε σχέση με αυτό του Απριλίου είναι λιγότερη κατά 10-15% και στη Θεσσαλονίκη λιγότερο. Βλέπουμε να επιμένει η αύξηση των κρουσμάτων και η αύξηση σε νοσηλευομένους σε κλίνες ΜΕΘ και θανάτους. Αυτο σημαίνει ότι δεν εφαρμόζουμε στον βαθμό σύνεσης που θα έπρεπε τα μέτρα.
Το κλείσιμο των σχολείων δεν έγινε για να μειωθεί η εξάπλωση του ιού στα παιδιά μεταξύ τους, αλλά κυρίως να μειώσουμε τη μετάδοση μεταξύ των επαφών των ενηλίκων. Από την άλλη είναι ο συγχρωτισμός στα μέσα μεταφοράς κτλ.
Εμείς από το καλοκαίρι βλέπαμε αυτή την εξέλιξη να έρχεται σε ένα μεγάλο βαθμό, ζητούσαμε να αναπτυχθεί η τηλεργασία σε μεγάλο βαθμό, του επιπέδου του 70% και κυρίως στο δημόσιο, αν και θέλω να το δω και στον ιδιωτικό τομέα και όπου μπορούμε. Πρέπει να βγούμε λίγο από τα κατεστημένα μας, καλώ τους εργοδότες να το κάνουν, μηπως μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να εργαστούν στο σπίτι; Εμείς στο εργαστήριο είναι ένα ή δύο άτομα στα 130 τμ.. Γίνεται με καλό προγραμματισμό και γίνεται για να μειωθούν οι μεταφορές. Αν το βασικό κριτήριο είναι να μειώσουμε τη μετάδοση, μπορούμε να το κάνουμε ,να αυξήσουμε την τηλεργασία στο 70% παντού. Θα έχουμε μεγάλη μείωση επαφών και μετάδοσης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό δεν είναι αστείο. Υπάρχει πίεση στα Νοσοκομεία. Οι αρνητές μη παίρνοντας την κατάσταση σοβαρα μεγιστοποιούν τους κινδύνους από άλλες ασθένειες. Γι’ αυτούς covid δεν υπάρχει. Υπάρχουν καρκίνοι, προβλήματα του ανοσοποιητικού, υπάρχουν μια σειρά ασθενειών που έχουν ανάγκη από ΜΕΘ και η ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες μειώνεται, όσο αυξάνονται οι ανάγκες για τον Covid.
Σωστά πάρθηκαν τα μέτρα. Σωστά έκλεισαν τα χερσαία σύνορα. Τα μοντέλα έδειχναν αν προσθέσουμε στη διασπορά τον γηγενή πληθυσμό και διασυνοριακές μεταφορές από Έλληνες που πηγαινοέρχονται στην Β. Ελλάδα και από ξένους αυτό αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης.

Είστε σίγουρα υπέρ των μέτρων… Πότε όμως και πως, θα πρεπει να υπάρξει άρση του lockdown;

Αυτή τη στιγμή, η δυναμική που έχουμε σ’ αυτό lockdown δεν φαίνεται ότι υπάρχει αυστηρή εφαρμογή του. Καλώ όλους να σοβαρευτούμε ως προς την εφαρμογη του και να αυστηροποιηθούν τα μέτρα, το να μην δουλέψουν τα Δικαστήρια επίσης βοηθά στην μείωση της μετάδοσης, γιατί είναι ένας κύκλος εργασιών γύρω από αυτά. 30 Νοεμβρίου είναι αδύνατον να ανοίξουμε. Θα υπάρχει μείωση, όχι όμως αυτή που θέλουμε να δούμε και δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να ανοίξουμε στις 7 Δεκεμβρίου και βλέπουμε σενάρια με άνοιγμα στις 15 ή και 21 Δεκεμβρίου, γιατί αυτή τη στιγμή η διασπορά είναι σε ταχεία ανάπτυξη.

Είχατε αναφερθεί σε παλαιότερή σας συνέντευξη στο ραδιόφωνό μας, ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί και από τα αιωρούμενα σωματίδια. Τώρα έχει ισχυροποιηθεί αυτή η άποψη;

Βέβαια, 100%. Υπάρχουν μελέτες και στο εξωτερικό κάνουμε κι εμείς έρευνες που φαίνεται καθαρά πως υπάρχει μετάδοση μεταξύ αέριων σωματιδίων. Πραγματικά το να αποφύγουμε την έκκληση, εκπομπή αιωρούμενων σωματιδίων από άλλες ιδιότητες, να μην πάρουμε δηλαδή το αυτοκίνητο, είναι σημαντικό. Πρέπει να το αποφύγουμε. Κάνει καλό στον αέρα που αναπνέουμε και μειώνει την εκπομπή αιωρούμενων σωματιδίων. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στη θέρμανση με ξυλεία να την αποφύγουμε και είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε. Η πρότασή μας είναι να διευρυνθούν επιδοτήσεις για θέρμανση, για να πάρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο περισσότεροι άνθρωποι. Το πετρέλαιο δεν είναι καθαρή πηγή θέρμανσης, αλλά είναι καθαρότερη από την ξυλεία σε ανοιχτή εστία.

Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και σε εργοστάσια και βιομηχανίες που καίνε υλικά που δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον;

Απολύτως. Πέραν του τι καίνε, το θέμα είναι να απαιτήσουμε ότι έχουν ελεγχθεί και λειτουργούν σωστά οι τεχνολογίες αντιρύπανσης. Κάθε τέτοιο εργοστάσιο έχει αυτή την τεχνολογία αλλιώς δεν θα έπαιρνε άδεια. Πρέπει να δούμε εάν αποδίδουν στον μέγιστο βαθμό. Τώρα εάν το καύσιμο RDF σε σχέση με άλλα καύσιμα στη βιομηχανία είναι προτιμότερο σ΄ αυτή τη φάση να συζητηθεί, όπως και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία. Το κρίσιμο είναι να λειτουργεί η τεχνολογία αυτή που να μπλοκάρει τους σκληρούς σωματιδιακούς ρύπους.

Πηγή