Δημοσιεύθηκε
Από ορεινές περιοχές και νησιά θα ξεκινήσει το νέο σχέδιο για ενίσχυση του προσωπικού των ασθενοφόρων, που έχει ως σκοπό να σταματήσει το φαινόμενο της…μονοβάρδιας.
Η βούληση να ξεπεραστούν γρήγορα προβλήματα που «ταλαιπωρούν» τους πολίτες και σχετίζονται με την υγεία τους εκφράστηκε χθες στη σύσκεψη διάρκειας μιάμισης ώρας που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Σε αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτή την εισήγηση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θέτει στη δυνατότητα του υπουργείου Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ, την αξιοποίηση στελεχιακού δυναμικού της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η έκδοση της ΠΝΠ πριν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη για θωράκιση των νησιών, απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών τους επόμενους μήνες που η καλοκαιρινή κίνηση είναι μεγάλη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΠΝΠ θα αφορά σε περίπου 200 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πυροσβεστική που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του ΕΚΑΒ, καθώς και ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας. Για τη δεύτερη περίπτωση, η δυνατότητα ενίσχυσης των ασθενοφόρων σε έκτακτες περιπτώσεις ίσχυε και στο παρελθόν, με νόμο του 2016.
Το σχέδιο και οι περιοχές που έχουν πρόβλημα
Πιο αναλυτικά, η ενίσχυση των ασθενοφόρων θα γίνει με επαγγελματίες οπλίτες και πυροσβέστες. Οι τελευταίοι θα ενταχθούν σε εθελοντική βάση. Όπως όλα δείχνουν, το νέο «μοντέλο» θα ξεκινήσει σε μικρά νησιά που δεν έχουν τομείς ΕΚΑΒ και καταγράφεται έλλειψη σε προσωπικό των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα νησιά Κύθνος, Σίφνος, Σέριφος, Πάτμος, Κάσος, ένα κομμάτι της Ρόδου παρόλο που η τελευταία έχει τομέα ΕΚΑΒ αλλά υπάρχουν κενά στο προσωπικό. Επιπλέον, ελλείψεις καταγράφονται και σε περιοχές που εξυπηρετούνται από τομέα ΕΚΑΒ, όπως και στην ηπειρωτική χώρα. Για παράδειγμα, στην Κάρυστο, την Πύλο, τους Μολάους, αλλά και τη Θάσο.
Ο σχεδιασμός προβλέπει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής να αξιοποιηθεί για την οδήγηση των ασθενοφόρων. Δεδομένου ότι κάθε ασθενοφόρο έχει βασικό πλήρωμα δύο άτομα, τα άτομα αυτά θα μπορούν να οδηγούν τα ασθενοφόρα και οι διασώστες που ως τώρα ήταν δύο στο πλήρωμα να μπορούν να «σπάνε» και να καλύπτουν περισσότερες βάρδιες. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπου 60 περιοχές της χώρας μας βγαίνει στο δρόμο μόλις ένα ασθενοφόρο. Οι νέοι οδηγοί ασθενοφόρων θα περάσουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση που θα διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα με δέκα ημέρες.
«Άμεσα, εντός του καλοκαιριού, να καλύψουμε ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων μας, ώστε να μην επαναληφθούν τραγικά περιστατικά, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε τους τελευταίους μήνες», σημείωσε μετά το πέρας της χθεσινής σύσκεψης στο Υπουργείο Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η λύση αυτή δεν είναι «υποκατάστατο» για τη μόνιμη παρέμβαση που πρέπει να γίνει στο ΕΚΑΒ και για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. «Συζητήσαμε ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες τις οποίες κατέθεσε το υπουργείο, που θα μπορούμε, πιστεύω, πολύ σύντομα να τις υλοποιήσουμε και οι πολίτες εντός των επόμενων μηνών και όχι των επομένων ετών να δουν ήδη μία σημαντική διαφορά στην ταχύτητα, αλλά και στην ποιότητα, απόκρισης των υπηρεσιών οι οποίες έχουν να κάνουν με την άμεση βοήθεια», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η σημερινή κατάσταση του ΕΚΑΒ
Στο ΕΚΑΒ υπηρετούν 4100 Διασώστες- Πληρωμάτων Ασθενοφόρων οι οποίοι είναι κατανεμημένοι σε 12 Παραρτήματα και 124 τομείς Πανελλαδικά. Εκτιμάται ότι σήμερα είναι επιχειρησιακά ενεργά περίπου 700 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Καθημερινά πραγματοποιούνται 2500 έως 3000 διακομιδές με ασθενοφόρα και Κινητές Ιατρικές Μονάδες, πανελλαδικά, εκ των οποίων 1200 έως 1500 στην Αττική.
Επίσης πραγματοποιούνται έξι έως οκτώ αεροδιακομιδές την ημέρα σε Πανελλαδικό επίπεδο με το νούμερο να φτάνει ακόμα και τις 12 έως 14 κάποιες μέρες της καλοκαιρινής περιόδου. Ταυτόχρονα συντονίζονται περισσότερες από 15 διακομιδές κατά μέσο όρο με πλωτά μέσα (Λιμενικό Σώμα και ιδιώτες) ανά ημέρα σε πανελλαδικό επίπεδο.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/