Εξ αποστάσεως διδασκαλία: Ξεκίνησε για τα Δημοτικά – Πώς θα εγγραφείτε στο Παν. Σχ. Δίκτυο -Πώς γίνονται τα μαθήματα

0
14
αποστάσεως διδασκαλία 20

Πρεμιέρα σήμερα για την εξ αποστάσεως διδασκαλία που παρέχει το Υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές Δημοτικών όλης της χώρας

Τι είναι η εξ αποστάσεως διδασκαλία

Με την πρωτοβουλία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας το Υπουργείο ενεργοποιεί ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών. Η διαδικασία θα υλοποιηθεί από κάθε εκπαιδευτικό είτε με σύγχρονες, είτε με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, είτε συνδυαστικά.

Πώς θα γίνονται τα μαθήματα;

Σύγχρονη τηλεκπαίδευση είναι η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή, κινητού ή tablet. Στην πλατφόρμα μπορεί κανείς να συνδεθεί και διαδικτυακά και τηλεφωνικά.

Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο μαθητής συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης μέσω διαδικτύου (σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες που παρέχει το Υπουργείο).

Πόσοι μαθητές έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας μέχρι σήμερα, Δευτέρα 23 Μαρτίου, έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο 393.381 χρήστες εκ των οποίων 137.580 εκπαιδευτικοί και 255.801 μαθητές (Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου). Από τα στατιστικά προκύπτει ότι έχει εγγραφεί το σύνολο των εκπαιδευτικών ενώ μόλις το 20% των μαθητών δεδομένου  ότι ο μαθητικός πληθυσμός της χώρας φτάνει κοντά στους 1.500.000. Ο ρυθμός εγγραφής στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο κρίνεται ικανοποιητικός και το Υπουργείο κάνει διαρκώς τις απαραίτητες αναβαθμίσεις του συστήματος ούτως να ικανοποιηθεί η αυξημένη κίνηση στην εγγραφή νέων χρηστών.

Τι έδειξε η πρώτη μέρα τηλεκπαίδευσης στα Δημοτικά

To Infokids.gr κατόπιν σχετικής έρευνας που έκανε για την πρώτη μέρα λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης στα Δημοτικά Σχολεία διαπίστωσε ότι θέληση υπάρχει από πλευράς σχολείων και εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε να επιτευχθεί το πρόγραμμα όμως καταγράφονται σημαντικές δυσκολίες και εμπόδια που άπτονται του γεγονότος ότι πολλές οικογένειες δεν διαθέτουν υπολογιστή ή σύνδεση στο ίντερνετ ενώ ελάχιστοι διαθέτουν και εκτυπωτή ώστε να τυπώνουν τα φυλλάδια της σχολικής ύλης.

Βέβαια, ο σκόπελος της μη ύπαρξης ίντερνετ καλύπτεται από το γεγονός ότι τα μαθήματα μπορούν να παρθούν και μέσω τηλεφώνου.  Δάσκαλοι προσπαθούν να οργανώσουν την ύλη και να την ανεβάσουν στην πλατφόρμα και προθυμοποιούνται να βοηθήσουν τους γονείς στον τρόπο εγγραφής στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Σε πρώτο χρόνο φαίνεται ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία αρχικά θα στηριχθεί σε φυλλάδια και πληροφοριακό υλικό που θα δημοσιευτεί από τους δασκάλους στις πλατφόρμες και δευτερευόντως θα γίνουν online μαθήματα με όλους τους μαθητές.

Η τοποθέτηση της ΔΟΕ για την τηλεκπαίδευση στα Δημοτικά

Σε σχετική της ανακοίνωση η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος) τονίζει ότι το μέτρο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας είναι μια επικουρική-υποστηρικτική εκπαιδευτική διαδικασία που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται, επιστημονικά, να υποκαταστήσει την ουσιαστική και καίρια εκπαιδευτική διαδικασία της σχολικής τάξης και ζωής.

Μάλιστα, επεσήμαναν την έλλειψη υπολογιστών και πρόσβασης στο διαδίκτυο πολλών οικογενειών προτείνοντας μάλιστα » να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή ασύγχρονων μορφών εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, ακόμα και αν οι οικογένειές τους βρίσκονται αντιμέτωπες με οξυμένα οικονομικά προβλήματα (που εντείνονται εξ αιτίας της κατάστασης στον ιδιωτικό τομέα αυτό το διάστημα) τα οποία δεν τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν στην εξόφληση των σχετικών λογαριασμών.)

Μήπως η τηλεκπαίδευση να γίνει μέσω της ΕΡΤ;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΟΕ προς διευκόλυνση των μαθητών πρότεινε  το Υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσει μορφές μαζικής και απευθείας επικοινωνίας-ενημέρωσης μαθητών και γονιών, προσαρμόζοντας το πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης (λειτουργία εκπαιδευτικής τηλεόρασης, ειδικά προγράμματα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ, αξιοποίηση παιδικών και εφηβικών κινηματογραφικών ταινιών και θεατρικών παραστάσεων κ.ά.) και Ραδιοφωνίας με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες ανά τάξη και ηλικιακή ομάδα.

Πώς θα γίνει η εγγραφή των μαθητών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Για να παρακολουθήσει το παιδί σας την εξ αποστάσεως διδασκαλία θα πρέπει ως γονείς και κηδεμόνες να δημιουργήσετε για τα παιδιά σας ένα λογαριασμό στο Πανελλήνιο

Σχολικό Δίκτυο  ( https://www.sch.gr/ ) → Εγγραφή μαθητών https://register.sch.gr/students/.

Κατά τη διαδικασία εγγραφής θα σας ζητηθεί ο Αριθμός Μητρώου Μαθητή. Θα τον βρείτε στον Έλεγχο Προόδου του Α΄ τριμήνου ή προηγούμενων ετών, ακριβώς επάνω από το ονοματεπώνυμο του μαθητή.

Μπορείτε να δείτε την σχετική διαδικασία στο video που ακαολουθεί

Για περισσότερες διευκρινίσεις για το ζήτημα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας μπορείτε να μπείτε στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας πατώντας εδώ και να μάθετε περισσότερα για την εν λόγω διαδικασία.

infokids

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ