Αλ. Μεϊκόπουλος: Ούτε τα στοιχειώδη μέτρα δεν έχουν ληφθεί για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων…

0
21
 V K2672

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Μεϊκόπουλος:«Ούτε τα στοιχειώδη μέτρα δεν έχουν ληφθεί για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων»

Τη Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες δυστυχώς και φέτος σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας και της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα» που αυξάνει κατακόρυφα των αριθμό των κρουσμάτων COVID – 19 στα παιδιά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι απόλυτα αναγκαίο να λειτουργήσουν κανονικά αυτή τη χρονιά, καθώς οι συνέπειες, τόσο παιδαγωγικά όσο και κοινωνικά, του να έχουμε για τρίτη χρονιά την εκπαίδευση κλειστή θα είναι ανυπολόγιστες. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι η χώρα μας κατέγραψε αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ στο διάστημα που τα σχολεία έμειναν κλειστά.

Θα περίμενε κανείς η Κυβέρνηση να έχει μάθει από την αρνητική εμπειρία και να έχει διδαχθεί από την περσινή αποτυχία στην οποία οδήγησαν οι άστοχοι και ατελέσφοροι χειρισμοί της. Στην πραγματικότητα, όμως, τα σχολεία ανοίγουν με την ίδια «συνταγή» που αποτελείται από λίγα και ανεπαρκή μέτρα, αμφιλεγόμενα πρωτόκολλα, μπόλικο διχασμό και την απαραίτητη σε όλα πλέον ατομική ευθύνη. Με άλλα λόγια, έτσι όπως έκλεισαν, ξανανοίγουν.

Έτσι και φέτος, οι γονείς θα στείλουν τα παιδιά τους σε τάξεις 25 και 30 μαθητών με «όπλο» τις μάσκες και τα ανοιχτά παράθυρα, αφού το Υπουργείο αποφάσισε ότι δε χρειάζεται να ληφθεί καμιά μέριμνα για το στοιχειώδες που είναι η αραίωση των μαθητών ανά τμήμα. Ομοίως, δεν έχει λάβει καμιά μέριμνα και για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής μέσα στις αίθουσες. Έπειτα, έφερε το εκτός πραγματικότητας πρωτόκολλο 50% +1 που θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του σχολικού τμήματος όταν σε αυτό εντοπιστούν θετικοί περισσότερο από τους μισούς μαθητές του. 

Αλήθεια, πόσοι γονείς θα αποφασίσουν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο όταν γνωρίζουν ότι στην τάξη υπήρξαν μαθητές θετικοί στον κορωνοϊό; Η Υπουργός Παιδείας απαντά πως αν γονείς το πράξουν, το παιδί θα είναι αδικαιολογήτως απόν από το μάθημα. Εδώ να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κρούσματος, δεν προβλέπεται καν απολύμανση της αίθουσας, ενώ για ακόμα μια φορά το Υπουργείο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για διενέργεια αξιόπιστων τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Αν και ένα πολύ χαμηλό ποσοστό μαθητών έχει εμβολιαστεί, η Κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία ρίχνοντας το βάρος στον εμβολιασμό και σε στρατηγικές πίεσης των γονιών ώστε να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Αν και γνωρίζει ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν ως εστίες υπερμετάδοσης, για δεύτερη χρονιά δεν επενδύει στην πρόληψη και τον έλεγχο της διασποράς, αλλά περιορίζεται σε πρωτόκολλα αντιμετώπισης του ιού.

Με προβλέψεις που κάνουν λόγο για ποσοστά 30% των μαθητών που θα κολλήσουν από την επιστροφή τους στα θρανία και εκτιμήσεις, όπως αυτή της κ. Λινού, για μαθητές που θα νοσήσουν και θα μεταφέρουν τον ιό σε 100-150 άτομα ξεκινώντας από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, αντιλαμβανόμαστε την τεράστια σημασία του ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων για την πορεία της πανδημίας και την εικόνα της χώρας το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Η  Κυβέρνηση χρειάζεται να αναθεωρήσει  άμεσα τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων με προτεραιότητα την πρόληψη και τον έλεγχο της μετάδοσης του ιού για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με την ανεξέλεγκτη διασπορά στα παιδιά και την «άτακτη» επιστροφή στην τηλεκπαίδευση. 

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ