Η Λαϊκή Συσπείρωση Σκοπέλου για τις Δημαιρεσίες για την εκλογή Προεδρείου και Οικονομικής Επιτροπής…

0
49
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΚΟΠΕΛΟΥ 2

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΚΟΠΕΛΟΥ για τις Δημαιρεσίες  για την εκλογή Προεδρείου και Οικονομικής Επιτροπής 

Οι Δημαιρεσίες και του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου πραγματοποιήθηκαν χτες, Κυριακή 9/1/2022, στη βάση του νέου νομικού πλαισίου της Ν.Δ., σε συνέχεια των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν εισαγάγει πιο αντιδραστικές διατάξεις στη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων και των κύριων επιτροπών, όπως η Οικονομική Επιτροπή, με το επιχείρημα δήθεν της ακυβερνησίας και της παραλυσίας.

Οι πιο σημαντικές ρυθμίσεις θυμίζουμε ότι αφορούν:

  • Τη θεσμική εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στα όργανα διοίκησης του Δήμου στην παράταξη  του δημάρχου και τη μεταφορά σε αυτά τα όργανα μιας σειράς από σοβαρές αρμοδιότητες που ήταν στην ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου. Αρμοδιότητες που θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο με τη δημιουργία των λεγόμενων «Αναπτυξιακών Οργανισμών» και των διαφόρων Ανώνυμων Εταιρειών που προωθούνται στην Τοπική Διοίκηση.
  • Τον εξοβελισμό της πολιτικής αντιπαράθεσης με την απαγόρευση –επί της ουσίας-οποιασδήποτε πρότασης κατατίθεται από άλλες παρατάξεις ή την έκφρασή τους με την αρνητική ψήφο, αναφορικά με τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Αυτές οι άκρως αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις, συνιστούν Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση ακόμα πιο «φιλική» στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και επομένως πιο εχθρική για το λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Οι τοπικοί θεσμοί του (δήμοι – περιφέρειες), καλούνται να υπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και τους στρατηγικούς τους στόχους στην Ενέργεια, τον Τουρισμό, τις υποδομές, κ.ά. 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση από την αρχή της θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν μπήκαμε στο προεδρείο, με δεδομένο ότι το αξίωμα του προέδρου, που από το νόμο δίνεται στην παράταξη του δημάρχου, συγκεντρώνει τις όποιες αρμοδιότητες, ενώ τα άλλα αξιώματα (αντιπρόεδρος, γραμματέας) είναι διακοσμητικά. Σ’ αυτή τη θέση παραμένουμε. Δεν  θέσαμε υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα που μας αναλογούσε και απείχαμε από τη διαδικασία εκλογής προεδρείου.

Η συμμετοχή στο προεδρείο από τη θέση της αντιπροέδρου ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου  ουδόλως φκιασιδώνει το αυταρχικό κανονιστικό πλαίσιο και την αφυδάτωση του Δημοτικού Συμβουλίου από ουσιαστικές αρμοδιότητες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της δημοτικής αρχής να φιλοτεχνήσει συναινετικό προφίλ.

Επίσης, είμαστε κάθετα αντίθετοι με τον εξίσου αντιδημοκρατικό τρόπο εκλογής των μελών της Οικονομικής Επιτροπής. Με το προκαθορισμένο αποτέλεσμα, τη θεσμική εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στα όργανα διοίκησης του δήμου στην παράταξη του Δημάρχου, αλλοιώνεται η λαϊκή ψήφος, ενισχύεται ο προσωποπαγής χαρακτήρας αυτών των οργάνων και απογυμνώνεται το Δημοτικό Συμβούλιο από ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Ωστόσο, επειδή μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, η βαρύτητα θεμάτων – συζητήσεων και αποφάσεων στην Οικονομική Επιτροπή, στην οποία μεταφέρθηκαν και οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, καθώς ο Δήμος μας δεν πληροί το πληθυσμιακό κριτήριο, συμμετέχουμε σε αυτήν με τακτικό μέλος τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Γιώργο Αναγνώστου και αναπληρωματικό μέλος τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Ξηρογιάννη.

Οι κομμουνιστές και οι συνεργαζόμενοι  δημοτικοί  σύμβουλοι που εκλεγήκαμε με τη Λαϊκή Συσπείρωση, είχαμε ξεκαθαρίσει προεκλογικά και στην αρχή της θητείας του ΔΣ, ότι θα ασκούμε αντιπολίτευση από τη σκοπιά των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων, απέναντι σε κάθε αστική κυβέρνηση και στη δημοτική αρχή, που υλοποιούν την ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου στο νησί και σε όσους συμπλέουν μαζί της στρατηγικά.  

Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, μέσα και έξω από το ΔΣ, με τις παρεμβάσεις μας και κυρίως με την οργάνωση και στήριξη των αγώνων των εργατών, των βιοπαλαιστών αγροτών, επαγγελματιών και της νεολαίας, για την προστασία της υγείας και της ζωής τους, του εισοδήματος και της απασχόλησής τους, της μόρφωσής τους. Για την προστασία του περιβάλλοντος, τον σχεδιασμό και την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας. Ενάντια στην παρουσία των αμερικάνικων βάσεων στη Θεσσαλία και στη χώρα μας, τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ιδιαίτερα σήμερα που οξύνεται η ταξική αντιλαϊκή πολιτική, υλοποιούμενη ενιαία από Ε.Ε., κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή και δημοτικές αρχές, είτε ελέγχονται από τη Ν.Δ. είτε από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, η οποία χτυπά το λαϊκό εισόδημα, φέρνει μεγάλη ακρίβεια, ανεργία, αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ ενισχύει το ιδιωτικό, αφήνει αθωράκιστες πόλεις και χωριά από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κι όλα αυτά για να στηρίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου, είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας του εργατικού-λαϊκού κινήματος για την απόκρουσή της.

Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ